Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

rodo 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, které bych od režiséra takových kvalit nečekal. Je to ale opravdu jen důkaz, že od určitého zlomového bodu stojí Vorlíčkovy projekty za starou belu. Pohádka je opravdu nudná, ponurá a nehorázně odfláknutý zastřený zvuk celý snímek absolutně pohřbívá. A přítomnost zahraničních herců je spíš ke škodě. Ach jo, kde jsou Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny a ostatní pohádky s nadhledem, vtipem a opravdovým šarmem :-( ()

Dr.Jane 

všechny recenze uživatele

Neprávem přehlížený příspěvek na poli českého hororu. Stále se mi vybavuje obrázek při odchodu z kina po zhlédnutí tohoto kousku. Dospěláci kamuflovali neklid rozpačitým výrazem, děti bulely naplno a tiskly se k mámám. Jasně, že fenomén zla do pohádky patří, ale tohle byla silná káva. Pominu-li zmutovaného opeřence (snad radiace?), tak prohnilé nitro jedné z hlavních postav dá dětskému divákovi sakra zabrat. Obsazení princezny lze vysvětlit snad jen záměnou výsledků castingů (vyhrála původně Skeletona... ). Nicméně, alespoň jsem při pohledu na ni přišla o nejeden komplex. Vorlíčka si cením (zejména jeho tvorby v 70. letech), ale tohle bylo jedno z těch tnutí vedle. Au... I Roden byl v téhle bitvě bezmocný. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Má oblíbená pohádka s excelujícím Rodenem jakožto čarodějem Skeletonem. Ohnivák je sice hnusně vycpaný a princ Afro(n) zapomene Zlatohříváka vrátit, ale co už. ----------- Pták Ohnivák má ode mně snad až nezaslouženě vysoké hodnocení z jednoho důvodu, a není to jen nostalgie: když jsem na tom byl v kině, byl jsem už ve věku, kdy mě pohádky dost přestávaly zajímat a doslova jsem si vychutnával tu lehce hororovou atmosféru a úžasného Rodena, kterého jsem si díky tomuto filmu (i když jsem viděl i jeho lepší věci) strašně oblíbil. A přestože tomuhle filmu chybí vážně dost a Vorlíček se zrovna nepředřel, mám pro něj velkou slabost... A přestože Soukup nepatří k mým oblíbencům, zde se mu podařilo napsat poměrně slušnou dramatickou hudbu. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Roden, Roden, Roden, Roden, Roden, Roden, RODEN!!!!!!! Zkrátka a dobře na této pohádce oceňuji to gotické ladění, to, že je možno dotknout se něčího srdce, že na dně Macochy žije Kraken s krvavým okem, že Karel Roden krvácí z očí, jak dokáže být Labuda se svým dobráckým obličejem odporný... a některé další detaily. Souhlasím ale s výhradami Džiana Babana, že původní pohádkový mýtus doznal silného zmrzačení a že některé dějové změny nemají pražádného smyslu. Kupříkladu zbytečná smrt princova bratra v možném světě, kde i jestřáb se dočká šťastného konce, by měla navěky strašit scenáristy ve snech. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pro koprodukční pohádky mám slabost a tato není výjimkou. Vorlíčkův Pták Ohnivák je ideální adventurou, kde se honba za plněním úkolů mísí se syrovou atmosférou a místy velice zdařilými hereckými výkony. Výprava odpovídá středověkému nádechu, triky upomínají na klasická loutková řešení let minulých a zároveň přidávají cosi nového. Barrandovské kostýmy jsou standardně dobré, Soukupova hudba a spolupráce s Lucií Bílou je milým překvapením. Příští Jezerní královna už měla možnost oslnit také leskem podmořského světa, zde ještě zdaleka největší hvězdou byl Horst Buchholz, spolupracující s mezinárodním pohádkovým týmem už na 4. Fantaghiró. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Postava Skeletona (Karel Roden) je narážkou na Kostěje, postavu slovanského folklóru, který měl stejně jako filmový Skeleton životní sílu skrytou v předmětu mimo své tělo. (Nick321)
  • Zajímavé je, že když se Skeleton (Karel Roden) dozví, že jeden z jeho hlídacích psů uprchl, usilovně ho hledá kouzelným zrcadlem, ovšem když se dozví, že po obloze na létajícím Zlatohřívákovi letí zachránit princeznu Afron (Manou Lubowski) a Otmar (Ondřej Brousek), nevěnuje tomu téměř žádnou pozornost. (Nick321)

Reklama

Reklama