Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (113)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Něco jsem se naučil. Pokud je lež dost velká a opakuješ ji dost často, tak jí lidí začnou věřit. Víš, kdo to řekl? Ministr propagandy, Joseph Goebbels.“ Už úvod mě vtáhl. Tahy s vlaječkami jsou možná až primitivně jednoduché, ale i diváka neznalého dobových reálií během chvilky zpraví o vývoji. A dokonce i na to seznámení s postavami, které mi zpočátku nepřišlo úplně dostatečné, postupně dojde. Líbilo se mi vizuálně ladění filmu, to pochmurno, šedo a blátivo ke snímku báječně sedne. Holanďani si dali záležet a na výpravě to jde poznat, ostatně i samotné válečné scény mi přišly velmi dobře zpracované, daří se jim diváka přemístit do ohniska dění (do kokpitu při letecké scéně, do zákopů při ústupu před sovětským tankem či při dobývání/bránění „Hitlerovy pevnosti“). K postavám si postupně najdete cestu a fandíte jim. A s vnitřním napětím vnímáte jejich odvážná a závažná rozhodnutí, které ovlivňují nejen je, ale i všechny okolo. A stejně ve výsledku zůstává jen pocit zmaru, žádné oslavy s vlaječkami…až na pár drobných výtek dám solidní 4*. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Válečný film, ale ne v plné palbě. Je to škoda hlavně proto, že do něj bylo asi dost investováno a vypadá velice výpravně. Z toho je půlka filmu pomalá a točí se okolo pocitů pár postav, a to na úkor celkového dojmu. Něco vzdáleně podobného už tu bylo v sovětských válečných filmech. Tím ale neshazuji pocitovou stránku úplně. Ve válečné části jsou silné momenty. Například když anglický a německý voják (oba mladí kluci) stojí proti sobě, míří na sebe a oba váhají vystřelit. 70%. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Holanďani mě v tomto případě oklamali, protože název filmu byl poněkud zavádějící. Bitvu totiž pojali téměř komorním způsobem a snímek pojednával spíše o holandském odboji, který dodal spojencům v průběhu války množství cenných informací. No, a protože mě filmy o odbojové činnosti baví, nemůžu si stěžovat. Vlastně můžu. Vadí mi, že se začaly válečné filmy točit pouze v angličtině. Začínám mít pocit, že je anglicky mluvící publikum alergické na titulky, ale mně fakt vadí, když mluví Holanďan s Britem, oba mluví anglicky a předstírají , že je mezi nimi jazyková bariéra. Ve starších válečných filmech mluvili Němci německy, Francouzi francouzsky, Britové a Američané anglicky a vše řešily titulky. Na tento nový způsob si nemůžu zvyknout. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdražších nizozemských filmů přece nemůže dopadnout špatně. Spíš mě překvapuje, že ty peníze padly zrovna za příběh z druhé světové války, což v dnešní době už moc nebývá zvykem. Obecně to ale bylo krásně velkolepé a atmosférou přesně tak válečné jako když jsem poprvé viděl Bratrstvo neohrožených nebo Zachraňte vojína Ryana. Jen s tím dodatkem, že tu nesledujete děj postav, ale regulérní příběh bitvy. Na můj vkus je to málo emotivní a víc praktické, ale budiž. Na evropské poměry i tak jednoznačně velkolepé. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na Netflixe som natrafil na vojnový film, pozdával sa mi a hneď, bez skúmania čo je zač a koľko má percent som sa do neho pustil. Prečítal som si pár recenzí a väčšina očakávala veľkolepý vojnový film s veľkými bojovými scénami, veď aj samotný názov láka slovom bitva. Mne to schémou troch prelínajúcich príbehov, pomalším tempom a dokonca aj hudbou pripomínalo Nolanov Dunkirk. Ani ten nesedel každému. Peniaze na vraj najdrahšom holandskom filme jednoznačne sú vidieť. Ja som si film užil, fakt som ani na sekundu nemrkol na hodinky a užíval som si dobrý príbeh, atmosféru a kvalitné herecké výkony. Najviac ma zaujal príbeh nemeckého vojaka prelínajúci sa s príbehom odbojárky. V záverečnej scéne som si hovoril, že to nemôže byť love story, pretože by mi to nejako nesadlo s realistickým zobrazením. Nie že by k takýmto románikom nedochádzalo, známe sú tisíce prípadov, na tú tému existuje aj dokument, nespomínam si na názov. Film končí tak ako má vojnový film končiť, takže celkovo z mojej strany veľká spokojnosť a konečne po dlhšej dobe ozaj dobrý vojnový film z 2. svetovej... Idem proti davu a dám taký nekompletný plný počet. 90%. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Natáčení bitevních scén v Nizozemsku se ukázalo jako téměř nemožné kvůli nejrůznějším ekologickým problémům. Dalším problémem bylo, že kolem původního místa titulární bitvy byly umístěny moderní větrné mlýny. Problém byl vyřešen odchodem do Litvy, která nabízí daňové výhody pro filmové produkce. Kus nevyužité zemědělské půdy si tam pronajali od farmáře, který produkci řekl, že si s tím mohou naložit, jak chtějí. Byla tam postavena celá přehrada speciálně pro bitevní scénu. (aporve)
  • Spojenečtí vojáci pocházejí z Kanady a Velké Británie. Přesto mají vozidla zobrazená ve filmu hvězdu americké armády. (Johnny.ARN)
  • Zvukový design filmu byl rozsáhlý: průměrný holandský celovečerní film té doby obsahoval asi 500–600 samostatných zvukových stop, zatímco tento film jich má více než 1 700. Některé zvuky obstaral Charles Maynes, který byl střihačem zvukových efektů u filmu Hvězdná pěchota (1997) a zvukovým designérem u filmu Dopisy z Iwo Jimy (2006). Zvuk ruského tanku T-34 musel být také zakoupen, protože existovala pouze jedna jeho dobrá nahrávka. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama