Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (117)

bourec 

všechny recenze uživatele

Válečný filmy jsou až někde v pozadí mojí žánrový oblíbenosti. Šeldu jsem si pustil , protože to má vynikající hodnocení, a s nizozemskýma filmama se až tak často nesetkávám. Vypadá to docela nákladně. Příběh to má taky slušnej, což je v případě válečňáků super, protože většinou to bejvá jen bezduchý střílení. Celkově mě to ale nijak moc nezaujalo. 50%. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Tento velmi nákladný válečný film má jistě svoje kvality. Ať se bavíme o monumentálnosti některých scén, nebo velmi precizní kamerou. Trochu mi vadilo, že během filmu jsem nedokázal občas rozeznat, kdo je Němec a Holanďan, protože mají dost podobné jazyky. Ale to je asi jenom moje blbost a mezery ve vzdělání. Co se týče poutavosti, tak musím rozhodně ocenit odvahu ukončit život většině hlavních postav. Tohle je válka a hlavní hrdinové nemají ochranný štít jako u většiny filmů. Tady se umírá a to ve velkém. Možná je škoda, že jsem ve filmu nepoznal mnoho známých tváří. Není potřeba brát do filmu veliké hvězdy, ale jak tomu bylo třeba u 1917, tak tam se herecké hvězdy třeba jenom mihly. Tohle mi tady trochu chybělo. Ale alespoň jsem mohl poznat nové herecké tváře, které mi připravily kvalitní válečný film z bitvy o které jsem v životě neslyšel. Stejně je to maras. Člověk sleduje hrůzy války na obrazovkách, ale když si uvědomí, že se tohle vážně dělo a ti lidé trpěli, tak z toho běhá mráz po zádech. Měli bychom být vděční za to, v jaké době žijeme. Covid je proti válce směšný. ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to evropský film, to vypadá vlastně docela fajn. Ale bohužel se tu místy uhýbá takové televizní filmovosti na úkor realističnosti. Budete si říkat "proč tam leze?", "proč se neschová?", "proč mu to říká!" Postavy s tajnými dokumenty v kabelce chodí sem a tam přes checkpointy, paragáni v nepřátelském území přes noc chlastají a zapalují ohně, nikdo nestaví hlídky a Američan, který se dostane ke kanadské jednotce, vyfasuje jejich uniformu. Nechci být zlej, ale libovolné dva díly Band of Brothers o válce řeknou víc než tohle. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak Nizozemci mě dost tímto válečným snímkem překvapili! Z traileru jsem očekával celkem koukatelnou záležitost, ale vyklubalo se z toho mnohem více. Hlavním plusem filmu je bezesporu téma. O bitvě v ústí Šeldy jsem toho doposud moc neslyšel, takže moje osobní stránka mající ráda historii tohle nadšeně přivítala s otevřenou náručí. Líbilo se mi, že se zde rozehrály tři hlavní dějové linky (nizozemský mladík v nacistické armádě, britský pilot, též se zabrousilo i do odbojářů). Po technické stránce precizní záležitost, ty peníze zde byly vidět na každém záběru, v tomhle ohledu skoro dokonalá podívaná. Pořádných hutných přestřelek se zde divák moc nedočkal, ale nějak to filmu zazlívat podle mě vůbec nedává smysl (závěrečná třicetiminutovka skvělá!). Co film povyšuje nad většinu žánrově podobně laděných filmů je jednoznačně silný příběh, jenž v závěru dokáže emocionálně šokovat. Víc takových projektů. Za mě 8/10 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Holanďani mě v tomto případě oklamali, protože název filmu byl poněkud zavádějící. Bitvu totiž pojali téměř komorním způsobem a snímek pojednával spíše o holandském odboji, který dodal spojencům v průběhu války množství cenných informací. No, a protože mě filmy o odbojové činnosti baví, nemůžu si stěžovat. Vlastně můžu. Vadí mi, že se začaly válečné filmy točit pouze v angličtině. Začínám mít pocit, že je anglicky mluvící publikum alergické na titulky, ale mně fakt vadí, když mluví Holanďan s Britem, oba mluví anglicky a předstírají , že je mezi nimi jazyková bariéra. Ve starších válečných filmech mluvili Němci německy, Francouzi francouzsky, Britové a Američané anglicky a vše řešily titulky. Na tento nový způsob si nemůžu zvyknout. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Kluzák havaruje první den operace Market Garden – 17. září 1944. Útok přes hráz u Walcheranu se uskutečnil 30. října 1944. To znamená, že trvalo pět týdnů, než se sestřelené paraskupiny dostaly ze Schoouwenu do Bevelandu. (Johnny.ARN)
  • V úvodní scéně jsou na chodníku patníky (krátké kovové sloupky). Ty brání autům v parkování na chodníku. Tento problém v době 2. světové války neexistoval. (Johnny.ARN)
  • Tento film se zaměřuje na bitvu o Sloedam na východě Walcherenu. Bitva o Walcheren se odehrála ještě na dvou frontách na jihu a západě, kde došlo k obojživelnému vylodění. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama