Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování války v Nizozemsku, i když je film více drama asi 3 různých postav, jejichž děje se na konci propletou, tak jsem si film užil. Chválím hezké a přesné lokace a vlastně celou produkci, je vidět, že tvůrci si dali velkou práci, aby vše vypadalo realisticky. Akce moc nebylo, ale s tím se většinou počítá u těchto evropských filmů, ale když byla, tak byla parádní se skvělou kamerou a delšími střihy. Mohlo to být o něco kratší, protože zde byla hlušší místa, ale nějak jsem se nenudil. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Holanďani mě v tomto případě oklamali, protože název filmu byl poněkud zavádějící. Bitvu totiž pojali téměř komorním způsobem a snímek pojednával spíše o holandském odboji, který dodal spojencům v průběhu války množství cenných informací. No, a protože mě filmy o odbojové činnosti baví, nemůžu si stěžovat. Vlastně můžu. Vadí mi, že se začaly válečné filmy točit pouze v angličtině. Začínám mít pocit, že je anglicky mluvící publikum alergické na titulky, ale mně fakt vadí, když mluví Holanďan s Britem, oba mluví anglicky a předstírají , že je mezi nimi jazyková bariéra. Ve starších válečných filmech mluvili Němci německy, Francouzi francouzsky, Britové a Američané anglicky a vše řešily titulky. Na tento nový způsob si nemůžu zvyknout. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technicky a vizuálně se jedná o vyšší válečný standard, ale dějově je to plytké a nudné. Podíl na tom mají i nezajímavé postavy zahrané nevýraznými herci. Závěrečná bitva, která asi měla být vrcholem, se de facto omezila na dobývání zákopu a ani v tomto ohledu nijak nenadchla. V konkurenci válečných filmů za posledních dejme tomu deset let tohle nemá šanci. 35% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Plne súhlasím s Trevorom. Bojové scény ja síce nemusím, ale tento nenápadný film ponúka naozaj dobrý zážitok a príbehy v pozadí a tým sa stáva naozaj jedným z najlepších kúskov na Netflixe. Aj mne sa páčila tá ukážka, že na oboch stranách sa našli ľudia takí, aj onakí. Prisluhovači systému a ľudia, ktorým sa to vyslovene bridilo, lenže nátlak a doba nepustí. Som rád, že sa tu dal priestor zabudnutej udalosti, ktorá mala na priebeh vojny ale veľký vplyv. Prináša zároveň nádej, že sa o druhej svetovej vojne nemusí točiť stále to isté. Tých osudov a príbehov bolo tak veľa, že je z čoho vyberať. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Strašně moc mi to připomínalo Neznámého vojáka (to není lichotka). Prostě neamerický válečný film, který je sice technicky na vysoké úrovni, ale ve výsledku nuda jak prase. Bylo mi úplně jedno, co s postavama bude (zvlášť s tím smradem, co vyprovokoval nácky), celé to šlo v duchu takových malých epizodek bez nosného děje. A vůbec jsem nepochopil, proč je film pojmenovaný po konkrétní bitvě z druhé světové války, když ta ve výsledku z více než dvouhodinové stopáže zabrala tak 15 minut na konci filmu. Hezky natočená zbytečnost. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Zvukový design filmu byl rozsáhlý: průměrný holandský celovečerní film té doby obsahoval asi 500–600 samostatných zvukových stop, zatímco tento film jich má více než 1 700. Některé zvuky obstaral Charles Maynes, který byl střihačem zvukových efektů u filmu Hvězdná pěchota (1997) a zvukovým designérem u filmu Dopisy z Iwo Jimy (2006). Zvuk ruského tanku T-34 musel být také zakoupen, protože existovala pouze jedna jeho dobrá nahrávka. (Johnny.ARN)
  • Žádný z pilotů kluzáků nemá odznak Pilotní křídla, přestože jsou kvalifikovaní piloti. (Johnny.ARN)
  • Výroba filmu byla dokončena těsně předtím, než vstoupila v platnost druhá výluka kvůli pandemii covid-19 v roce 2020. Film byl původně naplánován na prosinec 2020 ve snaze zvýšit klesající výsledky nizozemských pokladen, ale opětovný nárůst počtu pacientů s covid-19 si vynutil uzavření kin v den plánované premiéry filmu. Producenti museli premiéru odložit na květen 2021. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama