Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (113)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak Nizozemci mě dost tímto válečným snímkem překvapili! Z traileru jsem očekával celkem koukatelnou záležitost, ale vyklubalo se z toho mnohem více. Hlavním plusem filmu je bezesporu téma. O bitvě v ústí Šeldy jsem toho doposud moc neslyšel, takže moje osobní stránka mající ráda historii tohle nadšeně přivítala s otevřenou náručí. Líbilo se mi, že se zde rozehrály tři hlavní dějové linky (nizozemský mladík v nacistické armádě, britský pilot, též se zabrousilo i do odbojářů). Po technické stránce precizní záležitost, ty peníze zde byly vidět na každém záběru, v tomhle ohledu skoro dokonalá podívaná. Pořádných hutných přestřelek se zde divák moc nedočkal, ale nějak to filmu zazlívat podle mě vůbec nedává smysl (závěrečná třicetiminutovka skvělá!). Co film povyšuje nad většinu žánrově podobně laděných filmů je jednoznačně silný příběh, jenž v závěru dokáže emocionálně šokovat. Víc takových projektů. Za mě 8/10 ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Válečný film, ale ne v plné palbě. Je to škoda hlavně proto, že do něj bylo asi dost investováno a vypadá velice výpravně. Z toho je půlka filmu pomalá a točí se okolo pocitů pár postav, a to na úkor celkového dojmu. Něco vzdáleně podobného už tu bylo v sovětských válečných filmech. Tím ale neshazuji pocitovou stránku úplně. Ve válečné části jsou silné momenty. Například když anglický a německý voják (oba mladí kluci) stojí proti sobě, míří na sebe a oba váhají vystřelit. 70%. ()

Reklama

korok 

všechny recenze uživatele

Tak toto je, dle mého názoru, velkolepý válečný film, jako z hollywoodské dílny nejvyššího kalibru a ono to je přitom v koprodukci Nizozemska, Belgie a Litvy. Nepříjemná válečná atmosféra i s doprovodnou hudbou, by se dala krájet. Místy velmi depresivní film zobrazující zvěrstva války a to jak válka dělá z lidí bezcitné svině. Omlouvám se, tomuto ušlechtilému domácímu zvířeti. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Som celkom milo prekvapený. Je čím ďalej ťažšie natočiť kvalitný vojnový film, kde by nešlo iba o bombastické bojové scény. Oslovil ma najmä po dramatickej stránke. Tiež je tu niekoľko scénok, ktoré stoja za zamyslenie a ľahko sa vryjú do pamäte. Postavy boli sympatické a človek si k nim ľahko nájde cestu. Samozrejme, nie všetko vyšlo a nájdu sa tu aj nudné miesta, ale na slabší nadpriemer to určite má. 70/100 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdražších nizozemských filmů přece nemůže dopadnout špatně. Spíš mě překvapuje, že ty peníze padly zrovna za příběh z druhé světové války, což v dnešní době už moc nebývá zvykem. Obecně to ale bylo krásně velkolepé a atmosférou přesně tak válečné jako když jsem poprvé viděl Bratrstvo neohrožených nebo Zachraňte vojína Ryana. Jen s tím dodatkem, že tu nesledujete děj postav, ale regulérní příběh bitvy. Na můj vkus je to málo emotivní a víc praktické, ale budiž. Na evropské poměry i tak jednoznačně velkolepé. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • V listopadu 2019 bylo oznámeno, že Netflix bude také koproducentem, čímž se Bitva v ústí Šeldy stala prvním nizozemským filmem Netflixu. (Johnny.ARN)
  • V čase 01:35:00, při útoku kanadské pěchoty přes hráz, je vidět, jak němečtí vojáci zakládají nábojový pás do kulometu MG 42, ten se však vkládá z levé strany, nikoliv z pravé jak je uvedeno ve filmu. Takto by zbraň nestřílela. (SsgtJira)
  • Zvukový design filmu byl rozsáhlý: průměrný holandský celovečerní film té doby obsahoval asi 500–600 samostatných zvukových stop, zatímco tento film jich má více než 1 700. Některé zvuky obstaral Charles Maynes, který byl střihačem zvukových efektů u filmu Hvězdná pěchota (1997) a zvukovým designérem u filmu Dopisy z Iwo Jimy (2006). Zvuk ruského tanku T-34 musel být také zakoupen, protože existovala pouze jedna jeho dobrá nahrávka. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama