Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (114)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak Nizozemci mě dost tímto válečným snímkem překvapili! Z traileru jsem očekával celkem koukatelnou záležitost, ale vyklubalo se z toho mnohem více. Hlavním plusem filmu je bezesporu téma. O bitvě v ústí Šeldy jsem toho doposud moc neslyšel, takže moje osobní stránka mající ráda historii tohle nadšeně přivítala s otevřenou náručí. Líbilo se mi, že se zde rozehrály tři hlavní dějové linky (nizozemský mladík v nacistické armádě, britský pilot, též se zabrousilo i do odbojářů). Po technické stránce precizní záležitost, ty peníze zde byly vidět na každém záběru, v tomhle ohledu skoro dokonalá podívaná. Pořádných hutných přestřelek se zde divák moc nedočkal, ale nějak to filmu zazlívat podle mě vůbec nedává smysl (závěrečná třicetiminutovka skvělá!). Co film povyšuje nad většinu žánrově podobně laděných filmů je jednoznačně silný příběh, jenž v závěru dokáže emocionálně šokovat. Víc takových projektů. Za mě 8/10 ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, konečne vojnový film ktorý je realistický, bez pátosu a svojím spôsobom surový. Kvalitné bojové scény, detaily prepracované, to dalo asi roboty a zhltlo fúru peňazí. Žiadna heroická záchrana sympatického odbojára, žiadny happy end, žiadne x-té pripomínanie holokaustu, konečne. Kto očakáva počítačový vojnový masaker nedočká sa. Myslím, skupina fanúšikov vojnových filmov bude hodnotiť vysoko. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ještě čtyři, protože o nějaké bitvě v ústí Šeldy jsem doteď neměl ponětí a rád vždy koukám na něco nového. Film jako takový však byl celkem natahaný a příběhy holky a nácka v něm vlastně být nemusely, nicméně zase když došlo na bojovou akci, tak byla špičková..., takže dohromady ten lehký nadprůměr. 70% ()

korok 

všechny recenze uživatele

Tak toto je, dle mého názoru, velkolepý válečný film, jako z hollywoodské dílny nejvyššího kalibru a ono to je přitom v koprodukci Nizozemska, Belgie a Litvy. Nepříjemná válečná atmosféra i s doprovodnou hudbou, by se dala krájet. Místy velmi depresivní film zobrazující zvěrstva války a to jak válka dělá z lidí bezcitné svině. Omlouvám se, tomuto ušlechtilému domácímu zvířeti. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Tento velmi nákladný válečný film má jistě svoje kvality. Ať se bavíme o monumentálnosti některých scén, nebo velmi precizní kamerou. Trochu mi vadilo, že během filmu jsem nedokázal občas rozeznat, kdo je Němec a Holanďan, protože mají dost podobné jazyky. Ale to je asi jenom moje blbost a mezery ve vzdělání. Co se týče poutavosti, tak musím rozhodně ocenit odvahu ukončit život většině hlavních postav. Tohle je válka a hlavní hrdinové nemají ochranný štít jako u většiny filmů. Tady se umírá a to ve velkém. Možná je škoda, že jsem ve filmu nepoznal mnoho známých tváří. Není potřeba brát do filmu veliké hvězdy, ale jak tomu bylo třeba u 1917, tak tam se herecké hvězdy třeba jenom mihly. Tohle mi tady trochu chybělo. Ale alespoň jsem mohl poznat nové herecké tváře, které mi připravily kvalitní válečný film z bitvy o které jsem v životě neslyšel. Stejně je to maras. Člověk sleduje hrůzy války na obrazovkách, ale když si uvědomí, že se tohle vážně dělo a ti lidé trpěli, tak z toho běhá mráz po zádech. Měli bychom být vděční za to, v jaké době žijeme. Covid je proti válce směšný. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Spojenečtí vojáci pocházejí z Kanady a Velké Británie. Přesto mají vozidla zobrazená ve filmu hvězdu americké armády. (Johnny.ARN)
  • Jedná se o druhý film z druhé světové války, ve kterém se objevil Tom Felton. Prvním je válečný snímek Against the Sun (2015), který popisuje boj o přežití tří vojáků, kteří v roce 1942 havarují s torpédovým bombardérem v Tichém oceánu a hledají japonské ponorky. (Johnny.ARN)
  • Animovaná mapa bitvy/fronty zobrazená na začátku filmu ukazuje kanadské vojenské jednotky s červenobílou vlajkou s javorovým listem. Tato vlajka se stala kanadskou vlajkou až v roce 1965. V roce 1944 byla kanadskou vlajkou červená vlajka (převážně červená vlajka s Union Jackem v jednom rohu a erbem). (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama