Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (113)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Plne súhlasím s Trevorom. Bojové scény ja síce nemusím, ale tento nenápadný film ponúka naozaj dobrý zážitok a príbehy v pozadí a tým sa stáva naozaj jedným z najlepších kúskov na Netflixe. Aj mne sa páčila tá ukážka, že na oboch stranách sa našli ľudia takí, aj onakí. Prisluhovači systému a ľudia, ktorým sa to vyslovene bridilo, lenže nátlak a doba nepustí. Som rád, že sa tu dal priestor zabudnutej udalosti, ktorá mala na priebeh vojny ale veľký vplyv. Prináša zároveň nádej, že sa o druhej svetovej vojne nemusí točiť stále to isté. Tých osudov a príbehov bolo tak veľa, že je z čoho vyberať. ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování války v Nizozemsku, i když je film více drama asi 3 různých postav, jejichž děje se na konci propletou, tak jsem si film užil. Chválím hezké a přesné lokace a vlastně celou produkci, je vidět, že tvůrci si dali velkou práci, aby vše vypadalo realisticky. Akce moc nebylo, ale s tím se většinou počítá u těchto evropských filmů, ale když byla, tak byla parádní se skvělou kamerou a delšími střihy. Mohlo to být o něco kratší, protože zde byla hlušší místa, ale nějak jsem se nenudil. ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Tento velmi nákladný válečný film má jistě svoje kvality. Ať se bavíme o monumentálnosti některých scén, nebo velmi precizní kamerou. Trochu mi vadilo, že během filmu jsem nedokázal občas rozeznat, kdo je Němec a Holanďan, protože mají dost podobné jazyky. Ale to je asi jenom moje blbost a mezery ve vzdělání. Co se týče poutavosti, tak musím rozhodně ocenit odvahu ukončit život většině hlavních postav. Tohle je válka a hlavní hrdinové nemají ochranný štít jako u většiny filmů. Tady se umírá a to ve velkém. Možná je škoda, že jsem ve filmu nepoznal mnoho známých tváří. Není potřeba brát do filmu veliké hvězdy, ale jak tomu bylo třeba u 1917, tak tam se herecké hvězdy třeba jenom mihly. Tohle mi tady trochu chybělo. Ale alespoň jsem mohl poznat nové herecké tváře, které mi připravily kvalitní válečný film z bitvy o které jsem v životě neslyšel. Stejně je to maras. Člověk sleduje hrůzy války na obrazovkách, ale když si uvědomí, že se tohle vážně dělo a ti lidé trpěli, tak z toho běhá mráz po zádech. Měli bychom být vděční za to, v jaké době žijeme. Covid je proti válce směšný. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Docela mě mrzí, že to bylo celkem bez emocí, příběhové linky neměly úplně lyrické ani epické vyústění. Víme akorát, že tu byla válka a že v Holandsku byli odbojáři, co to skopčákům zavařili. Ale abych si z toho odnesl v duši nějaké pojetí jednoho života, který mě zasáhl..? To úplně ne. Recenzi píšu s 14 denním zpožděním a stěží si vybavuji děj. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když se objeví nadějně vypadající film ze druhé světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nějak jsem si ani nevytvořil vztah k postavám během filmu a dostavil se i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to být o dost lepší - takhle to je jen průměrný válečný film, na který si časem (v záplavě mnoha lepších snímků z období největšího válečného konfliktu natočených v minulosti) ani nevzpomenu...6/10. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Spojenečtí vojáci pocházejí z Kanady a Velké Británie. Přesto mají vozidla zobrazená ve filmu hvězdu americké armády. (Johnny.ARN)
  • V čase 01:35:00, při útoku kanadské pěchoty přes hráz, je vidět, jak němečtí vojáci zakládají nábojový pás do kulometu MG 42, ten se však vkládá z levé strany, nikoliv z pravé jak je uvedeno ve filmu. Takto by zbraň nestřílela. (SsgtJira)
  • Přibližně v čase 10:30, při útoku tanku T-34/85, jsou dva záběry zrcadlově obráceně. Při jízdě přes plot střelec sedí a střílí zleva a poklop řidiče je vpravo. V dalších záběrech už je vše, tam kde má být. (mikulin)

Reklama

Reklama