Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (114)

jhr 

všechny recenze uživatele

Film má velmi silnou depresivní atmosféru a hrůzy války zobrazuje realisticky a bez patosu a za to si zaslouží uznání. Všechny tři dějové linky jsou plné temnoty a beznaděje. Bitva v ústí Šeldy vypráví příběhy obyčejných lidí z období 2. světové války, které naplno zasáhla válka a jejich činy utvářeli historii. Snímek mě ani trochu nenudil a naopak jsem si ho užil. Přál bych si, aby podobných filmů vznikalo co nejvíce. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdražších Holandských filmů přistál na Netflix a fanoušky Válečných filmů určitě potěší, byť nejspíš nikomu dech nevyrazí.Osudy tří hrdinů se odehrávají na pozadí válečného konfliktu, o kterém většina nejspíš ani neslyšela. Film má pomalejší tempo, ale je skvěle natočen i dobře zahrán, došlo i na pár napínavých momentů a divák má zájem se dozvědět, jak to celé nakonec dopadne.Film vrcholí 30 minutovou válečnou přestřelkou, které sice chybí pořádné Rko, ale natočená je parádně a ostudu oproti konkurenci určitě nedělá. Docela zamrzí, že Emoce zde příliš nefungují, takže dalo se z toho vytřískat určitě více, ale letos velká konkurence na poli válečných filmů z 2. světové nebyla, tak buďme rádi alespoň za tohle.Příběh 4/5, Akce 3/5, Humor 1/5, Násilí 2/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 2/5, Herci 3/5. 6/10. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Plne súhlasím s Trevorom. Bojové scény ja síce nemusím, ale tento nenápadný film ponúka naozaj dobrý zážitok a príbehy v pozadí a tým sa stáva naozaj jedným z najlepších kúskov na Netflixe. Aj mne sa páčila tá ukážka, že na oboch stranách sa našli ľudia takí, aj onakí. Prisluhovači systému a ľudia, ktorým sa to vyslovene bridilo, lenže nátlak a doba nepustí. Som rád, že sa tu dal priestor zabudnutej udalosti, ktorá mala na priebeh vojny ale veľký vplyv. Prináša zároveň nádej, že sa o druhej svetovej vojne nemusí točiť stále to isté. Tých osudov a príbehov bolo tak veľa, že je z čoho vyberať. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technicky a vizuálně se jedná o vyšší válečný standard, ale dějově je to plytké a nudné. Podíl na tom mají i nezajímavé postavy zahrané nevýraznými herci. Závěrečná bitva, která asi měla být vrcholem, se de facto omezila na dobývání zákopu a ani v tomto ohledu nijak nenadchla. V konkurenci válečných filmů za posledních dejme tomu deset let tohle nemá šanci. 35% ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro opravdové milovníky a znalce válečných filmů (ke kterým se s prominutím řadím i já) je toto opravdu slaboulinký odvar. Ačkoliv je tahle bitva pro mě naprosto neznámá, tak můžu zodpovědně říct, že to bylo natočeno naprosto diletantsky (sorry jako) a z totálně příšerným hereckým obsazením, které společně s dějem, v člověku nebylo schopno vyvolat jakékoliv emoce. Netvrdím, že každý válečný film musí být blockbuster, ale silné válečné drama se dá natočit i bez opulentních válečných scén s daleko silnějším dosahem ( viz ...a jitra jsou zde tichá). Nic jsem nečekala a taky jsem nic nedostala. Za mě 45% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Většina hlavních nizozemských postav mluví nizozemským dialektem zvaným Zeeuws (zeelandština). (Johnny.ARN)
  • Kluzák Airspeed AS.51 Horsa, ve kterém postavy havarují, unese až 28 vojáků, 2 džípy a taženou houfnici. Neexistuje žádný důkaz, že by vojáci na palubě byli spojeni s nějakým nákladem nebo udělali místo nějakému nákladu, nebo vozidlům, která se nepodařilo získat zpět, nebo jakýkoli jiný důvod, proč chybí asi 20 vojáků, například že byli všichni zabiti, když havarovali. (Johnny.ARN)
  • Spolupracovníci Teuntje sledují z oken obecní budovy, jak jim nad hlavou prolétá flotila vlečných letadel a kluzáků. Den D pro operaci Market Garden připadl na 17. září, neděli, a nikdo nebyl v práci. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama