Reklama

Reklama

VOD (1)

Film mistrovsky popisuje autentický životní příběh Mohamedoua Oulda Slahiho (Tahar Rahim), který byl zajat americkou vládou a bez obvinění a soudu byl po dobu 14 let protiprávně vězněn v zadržovacím táboře v Guantánamo Bay. Když už Slahi ztrácí veškerou naději na spravedlnost, nachází nečekané spojence v obhájkyni Nancy Hollanderové (Jodie Foster) a její spolupracovnici Teri Duncanové (Shailene Woodley). Společně čelí nespočetným překážkám v zoufalé snaze o spravedlnost. Jejich nesmlouvavým protivníkem je vojenský žalobce, podplukovník Stuart Couch (Benedict Cumberbatch). Výsledkem jejich právnické bitvy jsou zcela šokující odhalení… (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (77)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to pojato hodně politicko-právnicky, což mě osobně moc nesedí. První polovina je hodně upovídaná, vleče se a je to spíše nuda. Celou dobu se seznamujeme s postavami, minulostí a to o čem celý film vlastně bude. Nějaký přelom přichází až v druhé polovině filmu, která předvede střihy různých scén plných mučení vězně, což beru jako nejsilnější část filmu. Mrzí mě, že to bylo natočené tak moc zrychleně a že to bylo prostřihané. Myslím, že kdyby se mučícím scénám věnoval film trochu víc nabralo by to obrátky na emoce o 360 stupňů. Přišlo mi to hodně chladné až odtažité. Pořádné emoce a empatii jsem pocítila až při mučících scénách a u závěrečné scény u soudu. Ale chápu, že hlavním cílem filmu bylo šťouchnout si do nepříliš dobře fungujícího právního systému USA, což určitě pomohlo. ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

skutecny pribeh mohamedoua oulda slahiho, ktery byl BEZ OBVINENI drzen 14 let ve “veznici” (spis mi to pripominalo koncentracni tabor) guantanamo… nechapu, jak se tohle muze porad dit. americani nejsou o nic lepsi, nez teroristi. zivoty obeti jsou ztraceny a nic uz je neprivede zpet. — konec byl strasne sweet. jsem rada, ze aspon mohamedou ziskal svobodu. || ❝𝐈𝐧 𝐀𝐫𝐚𝐛𝐢𝐜, 𝐭𝐡𝐞 𝐰𝐨𝐫𝐝 𝐟𝐨𝐫 “𝐟𝐫𝐞𝐞” 𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐡𝐞 𝐰𝐨𝐫𝐝 𝐟𝐨𝐫 “𝐟𝐨𝐫𝐠𝐢𝐯𝐞𝐧𝐞𝐬𝐬” 𝐢𝐬 𝐭𝐡𝐞 𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐰𝐨𝐫𝐝. 𝐓𝐡𝐢𝐬 𝐢𝐬 𝐡𝐨𝐰, 𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐫𝐞, 𝐈 𝐜𝐚𝐧 𝐛𝐞 𝐟𝐫𝐞𝐞.❞ 📝⚖️ ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Popis chlívárny s pojmenováním Guantánamo, kterou rozjeli Američani s vlajkou boje proti terorismu a nápisem 9/11. Snímek je zaměřen na jeden konkrétní život, který po osmi letech, kdy je vězněn a mučen bez jediného obvinění. Právnička to dá k soudu, vyhraje soud, je propuštěn. Film už neukáže, že se vláda USA ale odvolá, soudí se dalších 7 let a až poté ho propustí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jestli po mě film chce lítost a empatie, tak fajn, dostane je, ale až po tom co začne točit taky filmy o tom jak musí židé opuštět Francii, Británii protože už se tam díky nevinným islamistum necíti v bezpečí, taky bych rád, znal životy žen, kteří v západních zemí na sídlíštích, kde je většina dalších nevinných migráčů z islamských světů. No, ale prosím já jsem čekal něco podobnýho, takže to bych do hodnocení nakonec nepromítal, co ale musím a co mě fakt mrzí že jsem těšil na mnohem, mnohem větší stopáž scén Jodie Foster vs, Benedict Cumberbatch, při herecké kvalitě obou zmíněných by to byl divácký super zážitek, to se ale nestalo. Místo toho si film jede svou a opakovaně přehrává stále jednu písničku, takhle filmy nejdou dělat. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím, že film najviac asi vylepšuje jeho záverečná trištvrte hodina alebo polhodina, kedy konečne niečo aj reálne uvidíme. Nemôžem povedať, že to čo som videl predtým nebolo zaujímavé, no nemalo to dostatočne silné grády, aby som povedal, že ma to vysoko bavilo. Kde však v tej dobe pre mňa "The Mauritanian" exceloval boli postavy. Tie boli podľa mňa zachytené veľmi dobre. Nancy Hollander v podaní Jodie Foster je veľmi dobrá, Shailene Woodley je tiež presvedčivá a musím priznať, že aj Benedict Cumberbatch hrá veľmi dobrú postavu, ktorého motivácie som vedel veľmi dobre pochopiť. Ale je to v jadre správny chlap. No filmu chýba potrebná agresia, alebo niečo, čo by ho spravilo výnimočnejším alebo silnejším. Niečo ako sme mali možnosť vidieť v prípade filmu "The Report". Ten bol podľa mňa oveľa silnejší, než tento film. Ale aj tu som si našiel nejaké dobré momentky. Pre mňa asi najlepším elementom je, že Slahi počas celého filmu nepôsobí, že by stratil nádej, že sa konečne dostane domov a bude prepustený. A skrz všetky tie "zdokonalené vypočúvacie techniky" sa mu podarilo vydržať a zostať nažive a dalo by sa povedať, že aj pevný a silný. No myslím si, že aj keď je film silný a vo svojej druhej polovici rozhodne pôsobí autenticky, prvá polka filmu je akési dlhé úvodné intro, kde mi výrazne chýbalo nejaké väčšie napätie. Hodnotenie: A- ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Film je založen na memoárech Mohamedoua Ould Slahiho nazvaných „Deník z Guantánama“ (v originále „Guantanamo Diary“), které byly vydány v roce 2015. (oli009)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Juhoafrickej Republike, Mauritánii a USA. (MikaelSVK)
  • Tahar Rahim (Mohamedou Ould Slahi) ve filmu hraje muže obviněné z teroristických útoků 9/11, ale v roce 2018 si ironicky zahrál FBI agenta Aliho Soufana, který teroristické útoky 9/11 vyšetřoval, a to v seriálu The Looming Tower (od r. 2018). (hansel97)

Související novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (více)

Reklama

Reklama