Reklama

Reklama

Pohádka o putování

  • Sovětský svaz Skazka stranstvij (více)

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

after.rain 

všechny recenze uživatele

Nočná mora z detstva sa vrátila! Videl som to ako malý, psychikou to otriaslo vcelku kvalitne, len som si nevedel okrem Orlandovho mena, vynálezu krídel a morovej epidémie spomenúť na nič. Po rokoch som to videl znova a udrelo to presne takou istou silou! Neskutočne temná záležitosť, v tom najlepšom slova zmysle... ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Jeden zo skvostov Moskvafilmu, ktorý sa hravo vyrovná známejším kúskom (Mrazik, Sadko, Vyi)... Keby som tento film videl v detstve a nie včera, určite by ma natrvalo poznačil. Žánrové zaradenie rozprávka vnímam len ako orientačné, pretože obsahuje prvky viacerých žánrov. Je to taká rozprávka pre deti bez rozdielu veku. Ale pre tých najmenších nie je práve najvhodnejšia, pretože obsahuje scény prekvapivo mrazivej hrôzy, za ktoré by sa dnes nemusel hanbiť ani renomovaný režisér hororov. ()

Reklama

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nepochopila, proč tento „horor“ byl uváděn pod názvem pohádka. Když pominu hrůzný Mor, tak to byla nuda. Nešťastná děvenka hledá svého bratříčka, chodí přes hory a lesy, její přítel zemře a nakonec najde nevděčného sourozence. Ten na poslední chvíli zpytuje své svědomí a svým únoscům se pomstí (krásné rozmetání hradu Kost na kusy ; snad jediná zajímavost je, že se tato hrůza natáčela v Čechách a triky se dělaly na Barrandově). ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý počin s několika působivými momenty, pohádkovým vizuálem a pěkně vylíčeným otcovským vztahem mezi filozofem a opuštěnou dívenkou. Film má příznačný název, skutečně se celý věnuje putování a jeho nástrahám, hlavní úlohu při tom hraje ruská verze Garyho Oldmana. Po cestě dojde mimo jiné na bilancování o smyslu života, práce, či kritiku církve. Vychází z toho trochu všehochuť, jakoby režisér nevěděl jakým směrem se pořádně ubírat. Každopádně podobenství je tu požehnaně (např. čarodějnice jako morová nákaza či nihilistická požitkářská vesnice) a dialogy a monology jsou výborně napsané - "Je zbytečné zlobit se na zlé lidi. Víš proč je Bůh poslal na svět? Abychom se na ně dívali a snažili se být zcela jiní." Závěr jsem moc nepochopil. Jak věděl o těch vynálezech? Uniklo mi snad něco? Fantastický český dabing. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Hleďte, k jakému závěru jsem dospěl. Všechny naše státy jsou jen složkami jediného živého organismu a proto musí žít v míru." Nepovažuji se za milovníka filmových pohádek. Když nad tím uvažuji proč, může za to zčásti také nevalná kvalita většiny domácí produkce tohoto žánru posledních let, přičemž věčné reprízování několika osvědčených titulů každé vánoce tomu zřejmě jenom napomáhá. O to jsem více překvapen nad objevem v podobě téměř zapomenutého koprodukčního skvostu. Od začátku na mne dýchla velmi originální atmosféra dotvářena hudbou, prostředí a kostýmy byly krásně nastylizované, vyprávění mělo v sobě spoustu vtipu i myšlenek. se nebála vykreslit zlo jako opravdové zlo plné temna a hrůzy, zajít popři tom až do hororových prvků, funkčně střídat legraci s napětím či momentální vítěztství hlavních postav s dalšími číhajícími nástrahy. Strastiplné putování statečně objevného Orlanda a krásné Marty na drsné cestě za hledaným bratrem i jistým poznáním nemám problém považovat za jeden z nezapomenutelných počinů ve svém žánru. Scéna ze soudu, kdy Orlando předsavuje svůj velký plášť a s ním i svojí představu o člověku jako organismu plného míru a klidu má v sobě tolik obrovskou hloubku. A určitě jí má celá tato pohádka, byť mi v některých místech svým pojetím připadala mírně přepjatá. 80% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Tento sovětský fim se točil mimo jiné v Českém Krumlově a objevil se tu i hrad Kost a Trosky. (Mariin)
  • Malého uneseného Maje nehraje chlapec, ale dívka Ksjuša Pirjatinská (uváděná také jako Ksenia Pirjatinskaja). (Robbi)
  • Z mladšího bratra hlavní hrdinky se stane během krátké chvíle zralý muž, sestra však zůstává stále stejná. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama