Reklama

Reklama

Pohádka o putování

  • Sovětský svaz Skazka stranstvij (více)

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Hleďte, k jakému závěru jsem dospěl. Všechny naše státy jsou jen složkami jediného živého organismu a proto musí žít v míru." Nepovažuji se za milovníka filmových pohádek. Když nad tím uvažuji proč, může za to zčásti také nevalná kvalita většiny domácí produkce tohoto žánru posledních let, přičemž věčné reprízování několika osvědčených titulů každé vánoce tomu zřejmě jenom napomáhá. O to jsem více překvapen nad objevem v podobě téměř zapomenutého koprodukčního skvostu. Od začátku na mne dýchla velmi originální atmosféra dotvářena hudbou, prostředí a kostýmy byly krásně nastylizované, vyprávění mělo v sobě spoustu vtipu i myšlenek. se nebála vykreslit zlo jako opravdové zlo plné temna a hrůzy, zajít popři tom až do hororových prvků, funkčně střídat legraci s napětím či momentální vítěztství hlavních postav s dalšími číhajícími nástrahy. Strastiplné putování statečně objevného Orlanda a krásné Marty na drsné cestě za hledaným bratrem i jistým poznáním nemám problém považovat za jeden z nezapomenutelných počinů ve svém žánru. Scéna ze soudu, kdy Orlando předsavuje svůj velký plášť a s ním i svojí představu o člověku jako organismu plného míru a klidu má v sobě tolik obrovskou hloubku. A určitě jí má celá tato pohádka, byť mi v některých místech svým pojetím připadala mírně přepjatá. 80% ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Některé filmy, které člověk viděl v dětství a má na ně úžasné vzpomínky by skutečně už do smrti neměl znovu vidět. To co mě v dětství uchvátilo a zanechalo nesmazatelnou vzpomínku (zejména scéna s morem) už dnes vůbec tak hrůzně nepůsobí. V dětské vzpomínce ta pasáž s morovým průvodem zabírala dost velkou část filmu, ve skutečnosti je to velmi kraťoučká scéna. Ale i tak je natočena zajímavě a působivě. Celkově je film dost ponurý, rozhodně bych jej pohádkou nenazval. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Môj najväčší filmový zážitok z detstva. V telke to vtedy dávali možno tak 2-3 roky po vydaní a ja som pri nej ani nedýchal. Morová nákaza ma potom strašila ešte mesiac. Pravdepodobne aj tento film sa pričinil o to, že vo mne začala tlieť iskrička záujmu o drámu, horor, históriu a neskôr aj fantasy. Z každého je tu kúsok. Opätovne som sa k filmu dostal po takmer tridsiatich rokoch a aj keď na mňa už taký účinok nemal, stále ma dokázal zabaviť a udržať si vynikajúci filmový dojem. ()

after.rain 

všechny recenze uživatele

Nočná mora z detstva sa vrátila! Videl som to ako malý, psychikou to otriaslo vcelku kvalitne, len som si nevedel okrem Orlandovho mena, vynálezu krídel a morovej epidémie spomenúť na nič. Po rokoch som to videl znova a udrelo to presne takou istou silou! Neskutočne temná záležitosť, v tom najlepšom slova zmysle... ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Moje nocni mura detskych let. Bylo to tak sugestivni, ze jsem se toho jeste par let nemohla zbavit ve snech a to skutecne nepovazuju za dobre pro deti. Bylo mi 5, kdyz jsem to videla. Pak jsem o dost let pozdeji hledala, jak se ta ma nocni mura vlastne jmenovala, protoze to rozhodne nebyla popularni pohadka. Ale jednou treba najdu odvahu to shlednout znovu :) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Tento sovětský fim se točil mimo jiné v Českém Krumlově a objevil se tu i hrad Kost a Trosky. (Mariin)
  • Malého uneseného Maje nehraje chlapec, ale dívka Ksjuša Pirjatinská (uváděná také jako Ksenia Pirjatinskaja). (Robbi)
  • Z mladšího bratra hlavní hrdinky se stane během krátké chvíle zralý muž, sestra však zůstává stále stejná. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama