Reklama

Reklama

Proměna

  • USA Turning Red (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh filmu pojednává o třináctileté dívce Mei Leeové, která se samovolně proměňuje v obří červenou pandu, ale jen když příliš rozrušená, což je bohužel prakticky neustále. Dívku Mei navíc silně znervózňuje její až příliš starostlivá maminka Ming, která se od své dcery téměř nikdy nevzdálí. (Falcon)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (193)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně svižné a zábavné. Výborný animák na téma holčičího dospívání a s tím spojenými problémy, které je nenásilnou a vtipnou formou naroubováno na přeměnu dívky v obří pandu. Pixar tentokrát neměl velké ambice a chtěl jen bavit a to se mu podařilo a zároveň dokáže poučit i nefalšovaně dojmout. Bál jsem se, že čistě zábavné animaky už nevznikají ale Proměna mě vyvedla z omylu. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

" I like boys! I like loud music! I like gyrating! I'm 13! Deal with it!"     K tomuto animovanému filmu ma prilákala jeho nominovanie na Oscara a neodradilo ma ani jeho nízke hodnotenie na ČSFD. Film ma ale sklamal svojou plytkosťou, trápnym humorom, umelým dolovaním emócií a k tomu všetkému ešte aj prízemnou hudbou, na hony vzdialenou môjmu vkusu. Vlastne si nespomínam na ďalšiu takto nepodarenú pixarovku, s jedinou výnimkou, ktorou je kvalitou porovnateľný film Monsters University (2013). Príbeh sa odohráva v 90. rokoch, ktoré priniesli také neduhy, akými boli chlapčenské skupiny a tamagoči. A tá chlapčenská skupina vo filme (4*Town) je niečo tak príšerného, že som mal celý čas veľkú dilemu, či náhodou nejde o satiru. Ak to budem brať ako satiru, tak v podstate celá tá dejová linka okolo 4*Town je výborná. Postavy filmu sú len také prázdne karikatúry bez duše, napr. tie 4 strelené kamarátky, ale najmä matka, ktorej ustavičné nezmyselné (alebo skôr debilné) jednanie je ďaleko za hranicou aj na pomery animovaného filmu. Z filmu ma ešte celkom bavilo to dianie okolo premien na červenú pandu (inak zaujímavá metafora), napr. perfektné testy ovládania emócií (mačiatka vládnu).     "He looks like a hobo!" "A hot hobo!" ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7,5/10). Pixar už tady je s námi pěknou dávku let. Od té doby jsme od nich dostali spoustu výjimečných animovaných filmů, ale ne všechny byly revoluční. Turning Red bych zařadil někde do společnosti Onward a Luca. Není to jedinečný animovaný zážitek, ale pořád dokáže nabídnout více než většina animovaných filmů, které vychází. Skrývá v sobě totiž opět velmi hluboké téma a někdy i docela tabu téma. Bavím se o dospívání mladé holky, která prožívá spor se svou matkou, kterou bych nazval podle jednoho pedagogického termínu - Matka sběratelka trofejí. Malá Mei je typická holka, která dospívá a chce jenom a pouze trávit čas se svými kamarádkami. Cítit motýlky v břiše, když slyší zpívat její oblíbený boyband a nebo si psát svůj úchylný deníček snů. Turning Red je určeno spíše pro dívčí publikum, ale osobně jsem si to taktéž užil a usmíval se od ucha k uchu. PS: Ludwig Goransson opět nezklamal a servíruje nám tady úžasný soundtrack. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kdybych se ve věku 12/13 let uměla proměnit v třímetrovou, silnou a zuřivou pandu, nezůstal by kolem mě kámen na kameni. Je fajn, že studio zvolilo tohle téma: dospívající holčička, proměny její povahy, jejího těla a ano, začíná nám menstruace, holky! Prudké změny nálad, sexualita, stud, zuřivost, lítost, osamění, nepochopení ….  Jo, panda je asi v každé z nás (i když já bych řadši byla tygr nebo drak). Snímek si samozřejmě musí udržet roztomilost, ale drásavost prvního náporu dospělosti na doposud poslušnou a něžnou holčičku zobrazil docela věrně, i když se uchýlil k metafoře. Jsem ráda i za dost přesné zobrazení dívčího přátelství, které není bez pošťuchování a drobných křivd.  Výstižné bylo i napětí ve vztazích matek s dcerami.SHRNUTÍ: Dobrý animovaný příklad, že v tomhle nejsme samy. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zatím asi můj nejvlažněji ohodnocený Pixar. Mohla to být fajn folklorní pohádka, jen kdyby se do ní tvůrci neodvážili nacpat tolik otravných moralit a rádoby zaručených receptů na bezproblémové dospívání. Červené pandy jsou roztomilé pouze v případě, kdy se nemaskují jako přísné učitelky sociálních věd. [Disney+] ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Chrám byl inspirován chrámem Bok Kai, historickou památkou v kalifornském Marysville, kterou v roce 1880 postavila místní čínská komunita. Zvláštní poděkování je uvedeno v titulcích. (BMW12)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (BMW12)
  • Číslo 4 je v tomto filmu zobrazeno jako nešťastné. Číslo 4 je v čínské kultuře považováno za nešťastné, protože v mandarínštině i kantonštině zní podobně jako slovo pro smrt. (BMW12)

Související novinky

Pixar chce sázet na své slavné značky

Pixar chce sázet na své slavné značky

03.06.2024

V roce 2016 se prezident Pixaru Jim Morris nechal slyšet, že studio chce stavět výhradně na originálních projektech. Už tehdy totiž směr filmovému světu udávaly hlavně sequely, spinoffy a obecně… (více)

Reklama

Reklama