Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Američanka Bronte Parrishová je půvabná, ale poněkud upjatá mladá vegetariánka, nekuřačka, abstinentka a bojovnice za ekologii. George Faure je francouzský emigrant, spontánní a bezprostřední, labužník holdující biftekům, cigaretám a vínu. Jak se vůbec tihle dva mohli stát manžely? Jednoduše. Bronte si chce pronajmout byt s obrovským skleníkem, podmínkou majitelů je však manželský pár. George potřebuje povolení k práci a pobytu v USA, tzv. zelenou kartu. Formální sňatek, jehož prostřednictvím dosáhnou splnění svých snů, je otázkou půlhodinky. To ovšem ještě netuší, že imigrační úřad podrobuje podobné "podezřelé" manželské páry přísnému dohledu. Bronte a George čeká perný víkend, kdy musí pod přísným pohledem úředníků sehrát roli dokonale fungujícího a milujícího se manželského páru. (TV Nova)

(více)

Recenze (276)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 15 minut mi ten film vůbec nesedl a tak nějak jsem se bál, že mě Weir poprvé zklame. Díky bohu, nakonec se tak nestalo a potom mě ten film už začal bavit čím dál tím víc a víc. Ve finále je to příjemná romantická komedie, která pobaví, rychle uteče a pár dost dobrých scén (hlavně tu s klavírem, ale třeba i ta s návštěvou rodičů). Prostě se mi to nakonec líbilo a i když je mi teda líto, že se Weir už nevěnuje tomu žánru, který mu jde nejlíp (mysteriózní - hlavně kvůli Pikniku na Hanging Rock), i žánr romantické komedie mu naštěstí sedl překvapivě dobře. Děkuji tátovi za tip. 5* ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Andie a Gérard. Střešní byt se skleníkem. Chemie pracující na plné obrátky. Charizma francouzského (sice tloustnoucího, ale co jako?:) chlapíka, který vlastní jeden z nejtypičtějších nosů filmového plátna ruku v ruce s přirozenou krásou americké ženy s nádhernými, kudrnatými vlasy. Lehký, inteligentní humor, v jehož stylu se nese celý film, dialogy i atmosféra. Nejvíce mě rozesmála scéna, kdy za Bronte a Georgem přijdou dva pracovníci z imigračního oddělení. Oba dva se sotva poznali a mají vyprávět o svém manželství a o tom, jak se poznali. Tato situace přináší geniální rozehrávání a instinkty ze strany Bronte a George. Okouzlující je rovněž scéna ze závěru filmu, kdy se na sebe oba několik sekund dívají přes sklo kavárny. Beze slov, pouze pohledy a lehké úsměvy. V nich dokázali říct vše. Konec filmu mě sice plně neuspokojil, ale scény před ním mi daly alespoň to, nač jsem po celý příběh čekala. Pro mě téměř geniální snímek. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nemám pocit, že by bola niekde MacDowellová tak krásna a okúzľujúca ako tu. Weir natočil pre neho netradičný žáner, ale očividne to bola srdcová záležitosť a je to z toho cítiť. Jeden z tých filmov, ktorý spoluutváral žáner. Podobne ako keď Harry stretol Sally alebo iná podobne ladená chuťovka. Chémia medzi ústredným duom funguje. Je to nenásilné. Plné ľahkého humoru a príjemných emócií. Len trošku zamrzí, že niektoré veci ( kamoška, otec, Phil) vyšumia do prázdna. Možno je to tak dobre. Film má správne tempo a nenudí. Ale trošku to uberá tej komplexnosti z ktorej som bol počas sledovania tak potešený. Každopádne je to veľmi pekný film s veľmi dobre spraveným záverom. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Na ten pohovor se připravte. V pondělí večer bude po všem. Začneme připravovat rozvod.“ - „Už aby to bylo!“ Ale žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří…I přes hrozbu prozrazení a odlišnost ústředního páru jde o moc příjemnou, pohodovou romantickou komedii (atmosféru pomáhá dotvářet i skvělý soundtrack, v němž převládá nevšední mix interpretů jako Mozart či Enya). Člověk se u ní spíš po většinu času usmívá, než že by se přímo za břicho popadal, ale je tu celá řada drobných, vtipných scén (zapálené mluvení o rostlinách, objednávání v restauraci, setkání s imigračními úředníky, společné nakupování, alternativní klavírní koncert, focení, psaní dopisů atd.). Ale důraz je hlavně na romantiku, a chemie, jiskření (i když mnohdy je to spíš hromobití) hlavního páru funguje na výbornou, navíc se vše vyvíjí postupně, přirozeně, křehce. A konec se opravdu povedl. Film léty jen zraje a já po mnoha zhlédnutích navýším na slabších 5*. Tuhle poctivou, milou „romanťárnu“ opravdu můžu. „Jste ženatý, Georgi?“ - „Já? No, já...obvykle ne.“ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď inteligentná romantická komédia, tak od inteligentného režiséra. Ústredná dvojica je dokonalá, Andie McDowell je krajšia a sladšia ako Julia Roberts. Netypický záver, v prípade P. Weira sa žiadnych klišé netreba obávať. Ono to funguje aj po rokoch, čo je veľmi príjemné prekvapenie. Zbytočne som sa tomuto filmu v televízii roky vyhýbal, funguje po tridsiatke na človeka rovnako ako keď má 15, vlastne funguje oveľa lepšie. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Gérard Depardieu byl pro americké obecenstvo velkou neznámou – role George byla jeho první účast ve filmu americké produkce. Studio Touchstone Pictures tak mělo výhrady vůči jeho obsazení do hlavní role, protože se obávalo finančního neúspěchu. Film nakonec skončil v plusu. (HellFire)
  • Ačkoliv byla velká část filmu zaplacena z australských fondů, nezahrál si v něm žádný australský herec a nebyl natočen v Austrálii. Jedinými australskými členy štábu byl režisér, scenárista a producent v jedné osobě Peter Weir, kameraman Geoffrey Simpson a několik asistentů. (HellFire)
  • Touchstone vydal film na VHS kolem roku 1991 a společnost Touchstone Home Entertainment vydala film na Region 1 DVD dne 4. března 2003. Je v anamorfním širokoúhlém formátu s audio stopami v angličtině a francouzštině. (griph)

Reklama

Reklama