Reklama

Reklama

Pobřeží moskytů

  • USA The Mosquito Coast (více)
TV spot

Obsahy(1)

Chtěl vytvořit ráj. Stvořil peklo. Svérázný vynálezce a otec čtyř dětí Allie Fox nenávidí civilizaci, protože ta podle něj vede jen k úpadku a zániku. Jeho snem je odjet do džungle a tam žít podle zákonů přírody. Po večírku s námezdními dělníky odkudsi ze Střední Ameriky se Allie rozhodne, že odjede na Pobřeží moskytů v Hondurasu. Tamní džungle je totiž jedním z mála míst, kterých se ještě civilizace nedotkla. Allie přesvědčí svou ženu a všichni se opravdu vydají na dalekou cestu. Ze zchátralé divošské osady udělá Allie během několika měsíců idylické místo, ve kterém je - také díky jeho vynálezům - radost žít. Jednoho dne se tam však objeví tři bělošští ozbrojenci, jejichž úmyslem je vydírat Allieho lidi a žít si v pohodlí. Allie musí ochránit své životní dílo, svou rodinu i svůj sen o jediném správném způsobu života. Není však jisté, zda se přitom sám nezmění... Tak jako většina filmů režiséra Petera Weira, i Pobřeží moskytů je ukázkou dramatického konfliktu několika odlišných kultur. Ta vyspělejší tu však nepředstavuje tu "správnou". V hlavní roli filmu se objeví světoznámý herec Harrison Ford, který krátce předtím hrál ve Weirově kriminálním thrilleru Svědek. Postavu Allieho syna ztvárnila jedna z velkých hereckých nadějí amerického filmu River Phoenix, který však předčasně zemřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford v tomto americkom filme stvárnil postavu Allieho Foxa. Je to despotický tyran, ktorý svoju rodinu zavlečie do džungle niekde v Hondurase, aby si tam mohol realizovať svoje pochybné vedecké a sociálne experimenty. Ja osobne som si ku tomuto zvláštnemu nekonvenčnému hrdinovi nenašiel žiadne sympatie. Skôr naopak. Jeho fanatické a egocentrické správanie ma privádzalo do zúrivosti. Dobrodružnú drámu "Pobrežie moskytov" nedokážem precítiť a tým pádom ani oceniť. Viac ako dve hviezdičky tomu nedám. ** ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V české literatuře a filmu mají snílci, vizionáři, hledači alternativních světů a nadšenci všeho druhu často podobu sympatických pábitelů s poetickým viděním světa a jsou spojováni s pozitivními hodnotami a řazeni mezi kladné postavy. Harrison Ford jako hlava rodiny posedlá odmítáním civilizace, která ho stvořila, ukazuje postupně odvrácenou stranu osobnosti podobných blouznivců. To, co zpočátku vypadá jako komedie o zneuznaném vynálezci, se postupem času mění v drama o sebestředném sobeckém podivínovi, který ve jménu dosažení svých představ neváhá otrávit rodinnou atmosféru a ohrozit samu existenci své rodiny. Bohužel to vypadá, že Peter Weir tak trochu tápal a neujasnil si, v jakém žánru se chce pohybovat a co svým filmem chce sdělit. V takovém případě je mu i špičkový herec k ničemu, resp. jeho potenciál není využitý tak, jak by si Fordův talent a nasazení zasloužily. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Montér jsem a musím žíti,/ mám v hlavě velký vynález,/ aeroplán chci sestrojiti,/ jenž s celou zemí by se vznes/ a položil ji v kraje jiné...", napsal v jedné z nejznámějších balad Jiří Wolker. Báseň má jasný směr i cíl. U Weirova filmu tomu tak ale není. "Vynálezce" není jednoduchá osoba, kromě toho, že je intelektuálně i fyzicky zručná, je nadmíru složitá: od posledlostí vynálezy, přes civilizační fóbii k civilizaci, robinsonovství jako modus vivendi, touhu po svobodě, až nakonec po fanatismus a tyranovládu a snad i jakési závěrečné smíření s osudem (ovšem na všech čtyřech). A samozřejmě ještě mnoho poloh mezi tím. O tom, Která se v určitém čase a na určitém místě projeví jako dominantní však rozhoduje Paul Schrader, který jako scénárista vykonal skvělou práci. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, zajímavě natočený a zajímavě vedený. Postava Allieho je celkem zajímavě napsaná, na jednu stranu je to člověk, snílek, co by se chtěl vrátit k přírodě a žít v ní, protože nesnáší civilizaci, ale na druhou stranu se z něj v průběhu filmu stává celkem šílenec, který si za tím vším jde i přes to, že si proti sobě v určité fázi znepřátelí i svoji rodinu. Příběh nám ukazuje i jeho rodinu, která se od něj postupně odvrací. Konec mi teda sice přišel zvláštní, ale nevadí. Pobřeží moskytů má zajímavou atmosféru, ale jako celek působí lehce utahaně a chybí mu nějaké silnější momenty. Na celkem dobré 4* to ale je a rozhodně si nemyslím, že se jedná o nejslabší Weirův film. 4* ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Na papíře to vypadalo velmi slibně - Weira mám rád, exotická prostředí taky, filmy o naivních útěcích od civilizace taky... Přesto to nezafungovalo. "Pobřeží moskytů" má zajímavou atmosféru, ale zápletka je přitažená za vlasy, po celou dobu pořádně nenaskočí a nakonec dospěje do přemrštěného finále. Posledním hřebíkem do rakve bylo jako vždy ultrahnusné synťákové kvílení Maurice Jarre'a. No nic. Odškrtnuto, brzy (snad) zapomenuto. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Do hlavní role byl původně zamýšlen Jack Nicholson. Roli ale odmítl, protože v Belize nemohl sledovat své oblíbené LA Lakers. (agass)
  • Natáčelo se v Cartersville a Rome v Georgii, v Baltimoru v Marylandu a v Belize. (michalkubat4)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Paula Therouxe. (Terva)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama