Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 199)

POMO 

všechny recenze uživatele

Spolu s Mementom asi najoriginálnejší hollywoodský film 90. rokov. Vynikajúci nápad, spracovaný v dokonalej symbióze myšlienkovej hĺbky s obrovskými emóciami. Film, ktorý obdivujem pre úplne každú jeho zložku. A pri ktorom chápem že nemusí dostať každého, rovnako ako mňa nedostala napr. údajne geniálna Americká krása. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Byl jsem překvapený o jak zajímavý film jsem v půjčovnách VHSek přišel v době, kdy jsem doma nedělal nic jinýho než na kazety čučel v jednom kuse. Každý den chodil do půjčovny, každý den napůjčoval kopu filmů a zrovna tenhle mi utek. Zrovna v době, kdy Godzilla trhala žebříčky a Truman Show mi jednoduše vyklouz. Nakonec jsem byl ale dost překvapený, jak s příběhem naložili. Jim Carrey ani nemusel zvážnět. Hrál tady prostě to, co umí nejlépe. A že to do filmu sedlo jako pivo do půllitru. Nádherně a ten příběh měl myšlenku. Možná s tím ale přišli hrozně brzo, protože skutečné reality show se v naší zemi rozmohly až v 21. století a v dnešní době je to stále aktuální záležitost. Kdyby alespoň měly myšlenku, jako v Truman Show, tak neřeknu, ale co tady člověk má dělat s velkým bratrem, vyvoleným, přeměnou muže na ženu, ženy na muže, muže na muže a bůhví kam dál by to mohlo dojít. Nejlepší na celém filmu byl ale závěr, který překonal i samotný geniální příběh, jež z Hollywoodu nevyjíždí často. Ten konec ale překonal daleko víc konců. Možná se momentálně stal i nejlepším koncem, co jsem kdy viděl. A to jsem předtím konce nikdy moc neřešil. Až po tomhle filmu. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Carrey kupodivu je i charakterní herec, kdo by to od něj po Masce, Ace Venturovi a spol. čekal? Příběh Truman Show je krásný jako Natascha McElhone a herecký výkon Eda Harrise opravdu úctyhodný. Jako komedii bych Truman Show rozhodně neoznačil, ale emocí vzbuzuje až až...ve spojení s hudbou Philipa Glasse to vše a spousta dalších, spíš už nudných technických věcí, vytváří jen těžko zapomenutelný film...výtvarné zpracování závěru filmu je pak nezapomenutelné docela určitě, i když skvělí herci na tom mají také svůj nezanedbatelný podíl...prostě takhle rozhodně jo:) ()

juta 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených filmů, který mě dokázal chytit a nepustit. Někdy i já mám pocit, že jsem sledován, tak proto jestli je tomu opravdu tak, tak mi to prosím řekněte, nebudu se zlobit :-) Film je přesně takový jaký má být. Spíš než komedie je to drama. Vůbec jsem se nenudil a na konci mám vždy zvláštní pocit, který značí to, že film je opravdu vrchol, jedno z nejlepších, co filmový svět může nabídnout. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Je málo filmů, ze kterých si dokáži něco vzít. Ještě méně je ale snímků, po jejichž skončení se mi v hlavě usadí tak velký brouk, že na něj musím myslet ještě hoodně dlouho. Truman Show se to spolu s Matrixem povedlo, a jejich scénáristům a režisérům tak patří velký dík. Jak se příběh vyvíjel a odvaha hlavního hrdiny postupně eskalovala až k tomu nejheroičtějšímu činu, který vedl ke zdrcujícímu zjištění, jež bylo jen potvrzením nahlodané mysli postavy Carreyho, po celou dobu mi v mozku výřily nejrůznější myšlenky. Od klasické "Co když je to tak i s námi, ve větším měřítku?", až po složité filozofické zamyšlení "...takto se ale přeci chovají i lidé, kteří nic nepředstírají... Jak je to možné - proč?" Watch and think. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Na dvojitém oblouku na Seahavenském náměstí lze vidět nápis "Unus pro omnibus, omnes pro uno" (Jeden za všechny, všichni za jednoho), což je jakési moto Truman Show. (Morien)
  • Konec odkazuje na čtvrtou knihu C. S. Lewise z jeho série o Narnii, kde také loď pluje na konec "známého" světa a narazí na nebesky modrou zeď s dveřmi do "dalšího" světa. (Morien)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno