Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 195)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $125,618,201Tržby Celosvetovo $264,118,201Jim Carrey vo svojej prvej veľkej vážnej úlohe a moc mu sadne, je vidieť že tento herec má talent a nie len na sprosté vtípky ale aj na charakterné herectvo. Tento krát dokáže zo svojich grimás ťažiť a film vďaka jeho prejavu povyšovať na silnú drámu človeka uväzneného vo svete nekonečného biznisu a oblbovania ľudí. Film je aj takou predpoveďou toho čo prišlo vo veľkom v novom storočí a to priblblé non-stop sledovanie ľudí cez kameru zavretých v nejakom tom priestore. Našťastie tieto úbohé sledovacie porady už takmer vymizli z obrazoviek TV. /videl v kine: 95%/ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jima Carreyho moc nemusím, tudíž jeho přítomnost v tomto snímku ve mně ještě před jeho spuštěním vyvolávala jistou dávku nedůvěry. Ta se však nakonec rozplynula jako pára nad hrncem, neboť tento výživný a chutný pokrm, jenž si pro nás Peter Weir připravil, mi nejen brzy enormně zachutnal, ale také mi výborně sedl po všech směrech, včetně příjemné dochuti po dokoukání filmu. Samotný námět Truman Show je perfektní a v takto povedeném zpracování se pak stává silným filmovým zážitkem, který bych každému doporučil. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle je ORIGINÁLNÍ, NADČASOVÝ a svým způsobem GENIÁLNÍ film. Jim Carrey mě zase dostal (no, kdo viděl taktéž velmi originální Eternal Sunshine of the Spotless Mind, musí uznat, že hrát umí ;-)). Ale velmi dobře zahráli i Laura Linney či Ed Harris. Film nemá přestřelenou stopáž, nenudí ani chviličku, je výborně ohudebněný, dojímá, ale citově nevydírá a ještě je dobře ukončen (teda podle mě :-)). Samozřejmě, že se sem tam nějaké scénáristické chybky (nebo spíš nedomyšlené scény) najdou, ale pokuď film berete s nadsázkou, tak si těchto detailů nemusíte vůbec všímat. Ale ať už to budete brát jako velice dobrou satiru, nebo prostě jako silné drama o muži, který odhalil, že žije v bludu, odnesete si neobyčejný filmový zážitek. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Truman Show je bezesporu vysoce originálním a bizarním snímkem se zajímavou myšlenkou a skvělým obsazením. Zejména jsem byla potěšena rolí Laury Linney. Nejspíš jsem však od něj očekávala něco jiného a nejsem si jista, zdali jsem ho vůbec (správně) pochopila. Jednalo se o realitu (vytvořenou v imaginárním světě), nebo jakýsi vytvořený imaginární svět (odehrávající se v realitě)? Co bylo vlastně skutečné a co jen iluze? Nebo je Truman show kompletní fantasmagorií? ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Film z doby, kdy Jim Carrey začal pracovat i na vážnějších a hlubších projektech (např. Muž na Měsíci) a ne pouze na šílených komediích. Ze škatulky crazy komika mu pomohl vystoupit i tento geniální snímek. TRUMAN SHOW, pod taktovkou přesného Petera Weira, je naprosto unikátní filmový počin, který nemá pro svoje neotřelé a originální téma v rámci žánru sobě rovného. Celoživotní reality show, ze které se čím dál víc osvícený Truman snaží vystoupit, uměle vybudovaný fiktivní svět, jedna velká láska, zatracení i svoboda. Je tady vše. Kromě vynikajícího Carreyho stojí ještě za pozornost charismatický záporák Ed Harris. Kultovní film, který vřele doporučuji, pokud ho ještě někdo neviděl. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Na dvojitém oblouku na Seahavenském náměstí lze vidět nápis "Unus pro omnibus, omnes pro uno" (Jeden za všechny, všichni za jednoho), což je jakési moto Truman Show. (Morien)
  • V jedné z vystřižených scén Christof (Ed Harris) prozradí, že pokud by Truman (Jim Carrey) nezjistil, co se děje, Truman Show by se vysílala na dvou kanálech. Jeden sledující Trumana, druhý Trumanovo zatím nenarozené dítě. (tom.nosek)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama