Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 201)

juta 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených filmů, který mě dokázal chytit a nepustit. Někdy i já mám pocit, že jsem sledován, tak proto jestli je tomu opravdu tak, tak mi to prosím řekněte, nebudu se zlobit :-) Film je přesně takový jaký má být. Spíš než komedie je to drama. Vůbec jsem se nenudil a na konci mám vždy zvláštní pocit, který značí to, že film je opravdu vrchol, jedno z nejlepších, co filmový svět může nabídnout. ()

tron 

všechny recenze uživatele

NIE JE to vízia reality šou pre nikoho, kto čítal Richarda Bachmana ("Bežiaci muž", "Dlhý pochod") ešte v 80. rokoch 20. storočia. Ale ďalší Weirov výborný film? Určite. Vynikajúci Jim Carrey. Kto by to bol doňho povedal. Veľmi mu pomáhajú i "otec" Ed Harris a "manželka" Laura Linneyová v podporných úlohách. Kino Považan 1998 ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Filozofický námět romantického ladění v hollywoodské produkci. Film pro každého a o každém z nás. Skvěle lidský Truman a ďábelsky božský Christof v podobenství, ve kterém jde o víc, než pouhé nastavení zrcadla kultuře posedlé reality show a televizí obecně. Zážitek. 90% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle je ORIGINÁLNÍ, NADČASOVÝ a svým způsobem GENIÁLNÍ film. Jim Carrey mě zase dostal (no, kdo viděl taktéž velmi originální Eternal Sunshine of the Spotless Mind, musí uznat, že hrát umí ;-)). Ale velmi dobře zahráli i Laura Linney či Ed Harris. Film nemá přestřelenou stopáž, nenudí ani chviličku, je výborně ohudebněný, dojímá, ale citově nevydírá a ještě je dobře ukončen (teda podle mě :-)). Samozřejmě, že se sem tam nějaké scénáristické chybky (nebo spíš nedomyšlené scény) najdou, ale pokuď film berete s nadsázkou, tak si těchto detailů nemusíte vůbec všímat. Ale ať už to budete brát jako velice dobrou satiru, nebo prostě jako silné drama o muži, který odhalil, že žije v bludu, odnesete si neobyčejný filmový zážitek. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Je málo filmů, ze kterých si dokáži něco vzít. Ještě méně je ale snímků, po jejichž skončení se mi v hlavě usadí tak velký brouk, že na něj musím myslet ještě hoodně dlouho. Truman Show se to spolu s Matrixem povedlo, a jejich scénáristům a režisérům tak patří velký dík. Jak se příběh vyvíjel a odvaha hlavního hrdiny postupně eskalovala až k tomu nejheroičtějšímu činu, který vedl ke zdrcujícímu zjištění, jež bylo jen potvrzením nahlodané mysli postavy Carreyho, po celou dobu mi v mozku výřily nejrůznější myšlenky. Od klasické "Co když je to tak i s námi, ve větším měřítku?", až po složité filozofické zamyšlení "...takto se ale přeci chovají i lidé, kteří nic nepředstírají... Jak je to možné - proč?" Watch and think. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Některé chyby v Trumanově (Jim Carrey) světě jsou záměrné. Na fotografii malého Trumana a jeho rodiny u Mount Rushmore je vidět, že památník s obřími hlavami čtyř amerických prezidentů není vůbec na kopci, ale v rozporu se skutečností je před ním travnatá rovina. (orkadimenza)
  • Mezi další zajímavá natáčecí místa patří například hlavní náměstí Seaheavenu. Filmaři nasnímali Central Square v Santa Rosa Beach (Florida) a poté záznam digitálně doplnili o vyšší budovy. Kromě měst Seaside a Santa Rosa Beach se rovněž hodně natáčelo v okolí Lynn Haven, taktéž na Floridě. (tom.nosek)
  • Lidé ze štábu měli zakázáno pronášet známé hlášky z předešlých Carreyho filmů. (don corleone)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama