Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento snímek má mýma očima několik předností, Harrison Ford v hlavní roli je tahounem příběhu, zajímavé je nahlédnutí do uzavřené komunity a sympatické vyobrazení skromného životního stylu, no a pochopitelně střet dvou světů s příjemným hudebním podmazem.. Malý chlapec se stane svědkem vraždy a je schopen identifikovat vraha, k překvapení vyšetřujícího detektiva označí na fotografii vyznamenaného policistu.. U mě filmová spokojenost a parádní čtyři hvězdy.. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jakoby si Weir nemohl vybrat ústřední motiv. Chvilku šlo především o zkorumpovné policisty a boj, který s nimi vedl typický Fordův správňák a hned na to tu byl vztah mezi amenitskou ženou a mužem "z venku". A tyhle dvě věci se Weirovi sladit nepodařilo a obě zápletky mi přišly nedotažené. I tak se jedná o slušný thriller, který se vyplatí vidět. 65% ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní thriller cca po dvaceti minutách konvertuje k nevěrohodné vyprávěnce o blízkém setkání dvou neslučitelných světů (jedni žijí pro něco, druzí z něčeho). Od druhé čtvrtiny není film zábavný ani jako podobenství s přemírou náboženských odkazů, z nichž nejvýrazněji prosvítá vykupitelský motiv. K vyhnání z domnělého ráje dochází po sesmilnění vyšperkovaném zabitím – víc pod povrch jsem neproniknul. Možná by mé hodnocení bylo jiné po důkladném prostudování Bible a možná vede cesta k pochopení Svědka úplně jinudy. Apendix: Zajímalo by mne například, jestli měla Johnova zběhlost v tesařině nést dva či dokonce tři druhotné významy (Fordovo původní zaměstnání). 70% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Amišové zde nejsou příliš známí, zcela logicky, protože jsou soustředěni v USA a Kanadě. Jakožto příslušníci starého řádu žijícího i dnes jako v 18. století a mluvící pensylvánskou němčinou, vzbuzují mnoho otázek. Nebude jistě náhodou, že v posledních dvaceti letech jejich populace rapidně sílí, úmrtnost klesá a rodiny mívají až po osmi dětech. Jejich hodnotový systém je v pravém opaku k současnému nejen americkému konzumu. Což samozřejmě inspiruje mnoho atraktivních dramat vhodných pro adaptaci v jakékoli kulturní sféře. Film Svědek patří mezi nejvýraznější z nich. Skutečně není kriminálkou s přidanou či zápornou hodnotou, jak se mnozí domnívají, ale především příběhem o průsečíku obou světů. Harrison Ford je ideálním "Angličanem", který dokáže realisticky spojit akci, romanci, řemeslo a existencionální otázky obecně aplikovatelné na veškeré problémy spojené se snášenlivostí. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Žánr policejního dramatu se prolíná s lyrickou romancí, zkorumpované prostředí městské civilizace kontrastuje s venkovskou asketickou idylou - tématicky originální hollywoodský drink namíchaný a servírovaný Australanem Peterem Weirem. Čistý filmový zážitek, který za těch třicet let téměř vůbec nezestárl. 80% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu hraje český herec Jan Rubeš st., který emigroval do Kanady. (M.B)
  • Herci i štáb se pustili do stavby stodoly. Stodola byla postavena ve skutečnosti za 1 den. (marcel5)
  • Věta, ve které John Book (Harrison Ford) během večeře s Amiši pochválí kávu, ve scénáři nebyla. (janekrubes)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama