Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Kdyby se z filmu vyhodila zhruba hodinová pasáž o tom, co obnáší takovej život mezi příslušníky amenitů, zůstal by hodně slušnej krátkej krimi-thriller. Takhle jsem neměl sílu to ani dokoukat na jeden zátah, protože jsem uprostřed začal usínat. Opravdu netušim, co je zajímavýho nebo zábavnýho na dojení krav, stavění stodoly a popijení limonády, že to muselo tvořit víc jak polovinu filmu. Když už nějakej film o amenitech, tak radši třeba Kingpin. Tam je ten jejich ujetej způsob života podanej aspoň komicky. Tohle byla prostě nuda. Takže z toho téměř 2-hodinovýho filmu je dobrejch cca 30 minut na začátku a 20 minut na konci. Jo a pak ještě musim pochválit hudbu. Ta ty Vejrovy filmy vždycky dost vylepší. Ať už tu hudbu vytvořil starej nebo mladej Jarre. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající film nejen po kriminální stránce, ale i po té příběhové. Konfrontace policisty Booka s anachronistickým prostředím amenitů (Weirovo oblíbené téma střetu dvou různých kultur) je podáno lehce, nenásilně a uvěřitelně. Všichni herci hrají příjemně civilně - výborný Harrison Ford, skvělá Kelly McGillis a velmi potěšil Josef Sommer. Snímek je napínavý od začátku do konce (i klid v přátelské komunitě působí jako klid před bouří) a scéna ve stodole je dokonalou tečkou tohoto nezapomenutelného filmu. Dávej na sebe pozor mezi těmi Angličany! 95%. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Žánr policejního dramatu se prolíná s lyrickou romancí, zkorumpované prostředí městské civilizace kontrastuje s venkovskou asketickou idylou - tématicky originální hollywoodský drink namíchaný a servírovaný Australanem Peterem Weirem. Čistý filmový zážitek, který za těch třicet let téměř vůbec nezestárl. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si neužil pořádný osmdesátkový oldschool s dobrým námětem a skvělým spravedlivým policajtem v hlavní roli. Už tématem je film hodně zajímavý. Nabízí pohled do světa Amišů, což se Vám nenaskytne každý den. No a k tomu film nabízí Harrisona Forda, kterej se ani nebrání a do průseru vpadne vlastně dobrovolně pro hezký voči toho kluka, kterýho by ti zkorumpovaní fízlové bez mrknutí oka sejmuli. Dobře se na to koukalo a vlastně vůbec nevadilo, že si film na kriminálku jenom hraje a vlastně celou dobu srovnává svět běžného člověka se světem Amišů. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Já bych rád vzal v potaz, že je to dnes již 35 let starý film, fůha. Ale vývoj děje mě prostě zklamal. Nehledě na to, že základní pointu jsem už nesčetněkrát někde viděl (nepopírám, že tento film mohl být tím prvním), ale vedlejší romantická zápletka tu hlavní pointu na velmi dlouhou chvíli postavila na vedlejší kolej a závěr je sice trošku "napínavý a neobvyklý", ale tak krátký a relativně blbě za to všechno vložený, že mě to celkově nenaplnilo. Neseděli mi ani ty dlouhé záběry a pohledy postav. Lidé se takto nechovají a ušetřili by tím čas pro podstatnější části, které mi tam chybí. Nenásilný náhled na jinou kulturu vítám. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (14)

  • Harrison Ford roli přijal především proto, aby nebyl spojován jen s hrdiny ze sci-fi filmů a vymanil se škatulkování. (janekrubes)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama