Reklama

Reklama

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

  • Austrálie Furiosa: A Mad Max Saga (více)
Trailer 16

Obsahy(1)

Svět se rozpadá a mladá Furiosa (Anya Taylor-Joy) je unesena z Green Place a končí v rukou velkého motorkářského gangu vedeného Dementem (Chris Hemsworth). Když si prorazí cestu Pustinou, dorazí k Citadele, ve které velí Immortan Joe. To způsobí bitvu mezi oběma vůdci a v této válečné zóně bude muset Furiosa přežít mnoho zkoušek při hledání cesty domů... (Magic Box)

(více)

Videa (5)

Trailer 16

Recenze (599)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Furiosa pracuje nečekaně. V podstatě zahazuje všechny prvky, které dělaly předchozí díl unikátní a namísto nekonečného adrenalinového tripu volí cestu metodického vykreslení příběhové fresky jednoho zničeného světa. Dobrý nápad, který střídá osobní perspektivu s větším záběrem - pokud jsme minule byli taženi vlastně jen jednou cestou, tentokrát jakoby koukáme na vše z druhé strany a různých úhlů. Jenže se tam toho upřímně moc neděje. Jsou to podrobněji rozepsané věty, které už jsme slyšeli, ale v mých očích ne dostatečně, aby mi daly víc, než původně rozseté střípky ve Zběsilé cestě (o fungování jednotlivých měst a jejich obyvatelích se nedovíme za celou dobu prakticky nic, zásadní dějové zvraty jsou pravidelně řešeny mimo obraz nebo triviálně). Mnohem víc, než "nacpeme do filmu, co nám stopáž dovolí", bych něco takového chtěl vidět pořádně rozpracované v seriálovém formátu. Film pro mě pocitově zkouší všechno a nic pořádně. Včetně té akce, která se chce také vymanit z okovů milovaného předchůdce, ale tím, že ji Miller na sílu připravil o klíčovou hudbu, akorát nechtěně zodpověděl na otázku, jestli by Zběsilá cesta tak dobře fungovala bez úderného soundtracku. Podle všeho ne. Na Furiose je vidět hodně úsilí a osobního přístupu. To se vždycky cení. Ale na rozdíl od Duny jsem se do jejího světa, navzdory veškeré snaze, nedostal o nic víc, než ve Zběsilé cesty. Rozhodně jsem se ale mnohem víc nudil. 50 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Poctivý adrenalínový akčný film je asi prívlastok, ktorý mi k Furiose sedí najviac. Kvalitatívne je zhruba na úrovni Fury Road, s čím zrejme mnohí nebudú súhlasiť. Avšak čo sa týka hlavnej postavy, Furiosa je predsa len zaujímavejšia ako Max, ktorý ani zďaleka nedostal taký podrobný background story. O prvej polovici som mal pochybnosti, po jednej dlhšej a dokonalej akčnej scéne sa však všetko naplno rozbehlo a spätne tak nemám problém ani s dlhšou expozíciou. Miller je v náramnej forme a snáď by mohol ešte jeden diel stihnúť, nech z toho máme peknú novodobú trilógiu. Nechýbalo veľa a mohol byť plný počet. Ono už ale v tomto ohraničenom prostredí príliš originálnu zápletku po štyroch častiach nevymyslíte. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Miller má na stará kolena konečně (ale bohužel i naposled) možnost zúročit daleko větší ambice než popáté předložit akčňák s dlouhou cestou nebo s velkým útěkem. Ne že by Furiosa nebyla akční, necestovalo se v ní tam, zpátky a zase tam a neutíkalo všude tam, kam jen si to scénář právě žádá. Ale vše se děje pořádným a památným postavám, v zatáčce se skrývá nejedna dějová rána do vazu a perfektně gradovaná scéna pronásledování neslouží jako pointa, ale jako koření napínavého děje, navíc vhozené před diváka v pravou chvíli. Pravidelné dávky bizarnosti a natvrdlých vedlejších charakterů mi tu sice překáží podobně jako minule, ale poprvé mám pocit, že ke mně pustá sága mluví hlouběji než na první dobrou. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

This is my kind of revenge movie! Všichni jsme nejspíš byli napjatí, jak to dopadne, ale George Miller opět dodal to, co slíbil, a k tomu pár překvapení navíc. Ač se tvorba prequelů, u nichž navíc víme přesně, kam směřují, může zdát divácky zbytečná a neatraktivní, Furiosa bude historicky jedním z těch mála příkladů, jak to udělat naprosto správně. Její příběh dokonale funguje sám o sobě, je dost odlišná od svého předchůdce, akce je výjimečně nápaditá a choreagrofaná, worldbuilding je opět široký a unikátní. Nahlédneme do fungování postapo světa, rozdělení jednotlivých frakcí, logistiky jejich spolupráce. Celý snímek zkrátka funguje dojmem, že má za sebou ještě celou další neviditelnou backstory všeho a všech, což mnohým současným "mělkým" blockbusterům naprosto chybí. Strašně držím palce, ať to na tržbách vydělá co může, velmi nerad bych totiž viděl tuhle sérii, jak se odporoučí do Valhally. Miller na to pořád má! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec jsem i na sedmý pokus vyrazil do Boskovic, ale letos to moc nevyšlo. Jak je zvykem střídám tam silnější roky s těmi slabšími a to je přesně letošní případ. Po pravdě ani se mi tu toho moc k tomuhle filmu psát nechce. Mohl bych ho sice dehonestovat na plný čáře, ale na to nemám chuť ani energii. Navíc jsem si vědom, že pro hodně mých oblíbenců je to top a já jim to nehodlám nijak vyvracet. Za mě jako fanouška původní trilogie s Gibsonem mě prostě tohle nový Millerovo pojetí nebaví. Už u Zběsilý cesty jsem s tím měl trochu problém, ale tam to aspoň zachránilo pár zábavných šíleností z postapo světa. Ano já chápu, že tohle je prequel takže tohle všechno tam  prostě být nemůže, ale to nic nemění na tom, že prostředí je sice pořád pěkný, ale všechno mi přišlo hrozně umělý. Akce taková generická ničím nezapamatovatelná prostě jsem se  pekelně nudil a hlavní hrdinka která je pátým kolem u vozu a nesměřuje ten děj a příběh vůbec nikam mi byla u prdele. Ano já vím, že tohle je Millerův trademark a ani původní Max nebyl žádnou důležitou hybnou postavou pro vývoj filmu, ale tam úplně stačilo, že byl charizmatický Mel jehož jeden pronikavý pohled vydá úplně za všechno. Jedinej kdo mě tu bavil a nevěřil bych, že to někdy napíšu je Hemsworth kterej si Dementuse nehorázně užil a film si pro sebe krade kdykoliv je na scéně. No a hlavně za něj dám tu ušmudlanou druhou hvězdičku, ale jinak sorry absolutně jsem se s tím nepotkal. Millerovi určitě respekt, že ještě ve svým věku zvládne točit takový fláky a nechci brát nikomu naděje a iluze, ale po tomhle těžkým komerčním průseru pochybuju, že bude ještě nějakej Wasteland. Leda by šel Miller zkusit žebrat na Netflus tam by se to mohlo zaplatit v kinech už takovýhle spektákly nemají budoucnost. Pardon nebudu nikoho zrazovat, ale je to tak.25% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (35)

  • Na otázku, co pro ni bylo na natáčení nejtěžší a nejneočekávanější, Anya Taylor Joy (Furiosa) odpověděla překvapivě: „Další otázka, promiňte. Promluvte si se mnou za dvacet let.“ (Johnny.ARN)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

31.05.2024

Sympatický rodák z Austrálie se stále vehementně snaží vymanit se ze škatulky marveláckého Thora. Nejspíš si je velmi dobře vědom toho, že ze slávy boha hromu se věčně žít nedá, proto se snaží… (více)

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Reklama

Reklama