Reklama

Reklama

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

  • Austrálie Furiosa: A Mad Max Saga (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Svět se rozpadá a mladá Furiosa (Anya Taylor-Joy) je unesena z Green Place a končí v rukou velkého motorkářského gangu vedeného Dementem (Chris Hemsworth). Když si prorazí cestu Pustinou, dorazí k Citadele, ve které velí Immortan Joe. To způsobí bitvu mezi oběma vůdci a v této válečné zóně bude muset Furiosa přežít mnoho zkoušek při hledání cesty domů... (Magic Box)

(více)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (624)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výborný flashback ke Zběsilé cestě. Chybí Max Rockatansky (na to mrknutí oka byl Tom Hardy zastoupen kaskadérem Jacobem Tomurim), chybí šílené tempo, ale zato příběh je výživnější. Furiosa vysvětluje zákonitosti minule představeného světa, ukazuje rozdíly mezi vládci pustiny a dělá tak z Nadsmrťase toho hodnějšího. George Miller jako by si uvědomoval, že spoustu věcí přeskočil a prezentoval jako fakt aniž by je ukázal. Popisuje zde křehkou symbiózu moci. Tu naruší Dementus Chrise Hemswortha, který patří k nejlepším kreacím jeho kariéry. Pokud platí, že zatím poslední Šílený Max byl hlavně o Furiose tak Furiosa je především o lišáckém Dementovi. To na něm se ukazuje proměna světa v ropou nasaklou poušť. Anya Taylor-Joy je dobrá, ale holčička co ji hraje za mlada je ještě drobek lepší. Slabší hudba a malinko horší triky. Přesto velmi fajn. Už se nudim. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

George Miller počkal od Zběsilé jízdy devět let, mezitím si natočil nezajímavý romantický fantasy a pak si opět vystřihl jeden z nejlepších akčních filmů posledních let. Furiosa je totiž dle očekávání opět totální pecka, byť v mnoha ohledech jiná, než předchozí díl. Vypráví epický příběh Furiosy, která si jde za pomstou a nezastaví ji ani jeden z nejbrutálnějších filmových světů, který se na plátně vůbec kdy objevil. Jenže brutalitu tu střídá absurdistán a tak to tu diváka chtě nechtě musí bavit. A to i přesto, že se na plátně dějí momenty, které divák nechápe, že se v mysli někoho vůbec mohou zrodit. Popravdě jsem měl místy pocit, že sleduji nějakou Tarantinovku na steroidech. Hlavně v druhé polovině během plánované pomsty to bylo hrozně znát. Chris Hemsworth si ale svojí roli dokonale užil. Anya Taylor-Joy a její mladší já Alyla Browne tu také byly skvělé, ale nejsympatičtěji (což je v tomto světě jev prakticky nevídaný) tu na mě působil Tom Burke. Všichni do jednoho jsou pak součástí příběhu, který je opět velice drsný, efektivní, zábavný, ale i místy nelogický a hlavně na rozdíl od Zběsilé jízdy už to není takový šok. Proto čtyři hvězdičky. Každopádně čtyři velice silné hvězdičky a už teď tuším, že se bude jednat o jeden z nejlepších filmů roku 2024. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Předchozí Zběsilou cestu řadím mezi tři nejlepší filmy natočené po roce 2000, ale Furiosa je pro mě zklamaní. Ten wow efekt pochopitelně nešlo zopakovat a že se Miller vypravěčsky vydal jiným směrem - od jedné velké autohoničky ke kronice pokrývající několik let - je v pořádku (byť ten předchozí přístup byl originálnější). Ale ta zběsilá intenzita Cesty tady citelně chybí, hlavně v akčních scénách, ale ani vyprávění není nějak strhující a ve výsledku je to jednoduchá vyprávěnka o pomstě, zasazená do zajímavého světa, který mi ale nepřišel skutečný a tím pádem po mě stekla i jeho krutost. Válka kmenů mohla být zajímavější a ani při komorním závěrečném zúčtování jsem nejásal, spíš jsem si říkal "Tak už ho konečně zabij...". Plus Hemsworth šaškuje a Anya nastupuje na scénu dost pozdě a tu drsňačku jsem jí věřil jen částečně. Snad to docením při dalších zhlídnutích. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Furiosa pracuje nečekaně. V podstatě zahazuje všechny prvky, které dělaly předchozí díl unikátní a namísto nekonečného adrenalinového tripu volí cestu metodického vykreslení příběhové fresky jednoho zničeného světa. Dobrý nápad, který střídá osobní perspektivu s větším záběrem - pokud jsme minule byli taženi vlastně jen jednou cestou, tentokrát jakoby koukáme na vše z druhé strany a různých úhlů. Jenže se tam toho upřímně moc neděje. Jsou to podrobněji rozepsané věty, které už jsme slyšeli, ale v mých očích ne dostatečně, aby mi daly víc, než původně rozseté střípky ve Zběsilé cestě (o fungování jednotlivých měst a jejich obyvatelích se nedovíme za celou dobu prakticky nic, zásadní dějové zvraty jsou pravidelně řešeny mimo obraz nebo triviálně). Mnohem víc, než "nacpeme do filmu, co nám stopáž dovolí", bych něco takového chtěl vidět pořádně rozpracované v seriálovém formátu. Film pro mě pocitově zkouší všechno a nic pořádně. Včetně té akce, která se chce také vymanit z okovů milovaného předchůdce, ale tím, že ji Miller na sílu připravil o klíčovou hudbu, akorát nechtěně zodpověděl na otázku, jestli by Zběsilá cesta tak dobře fungovala bez úderného soundtracku. Podle všeho ne. Na Furiose je vidět hodně úsilí a osobního přístupu. To se vždycky cení. Ale na rozdíl od Duny jsem se do jejího světa, navzdory veškeré snaze, nedostal o nic víc, než ve Zběsilé cesty. Rozhodně jsem se ale mnohem víc nudil. 50 % ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Ať žije Dement!" ____________ Skutečně šílená, bláznivá, špinavá, jako kouř z benzínu smradlavá, pervezní a zábavná akční post-apokalyptická jízda, která sice kvůli dělení příběhu [který je v podstatě příběhem o pomstě] na kapitoly není zas tak konzistentní, ale když už na to dojde, ani na vteřinu nesundá nohu z plynu a v ten moment to stojí kurva za to. Režisér Roger Miller je i v 79 letech v neskutečný formě a divákům na stříbrným podnose naservíroval echt řemeslně poctivou podívanou, která snadno strká do kapsy akčňáky od tvůrců, kteří jsou o několik desetiletí mladší. Casting perfektní – moje crush Anya Taylor-Joy si roli Furiosi dává s neskutečnou sebejistotou a přehledem; no a Chris Hemsworth jakožto hlavní záporák Dement [ne, nedělám si prdel 😂] má nehorázný charisma, který by mohl doslova rozdávat.... Takže jestliže existuje něco jako definice řemeslně poctivýho [co se týká kostýmů, výpravy, a stylistickýho zpracování celkově] blockbusterovýho spektáklu, který svůj rozpočet využívá do posledního centu, FURIOSA jím bezpochyby je.... VERDIKT: 8,5 autíček z 10 .... PS: českej překlad je fakt skvěle meta, takže kdo umí anglicky, užijete si tenhle film na jinym levelu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (35)

  • Natáčelo se v australském Novém Jižním Walesu. Produkce filmu v zemi podpořila více než 850 pracovních míst a posílila tamní ekonomiku o 350 milionů amerických dolarů. (fiLLthe3DD)
  • Producent filmu a první asistent režie P. J. Voeten o obsazení Chrise Hemswortha (Dr. Dementus) řekl:George si Chrise Hemswortha nejprve vyhlédl ze zdvořilosti a pak se do té myšlenky zamiloval. Bude hrát zcela proti typu, hlavního záporáka. Bohužel musíme najít všechny naše další postavy, které už tu nejsou: nového Nesmrtelného, nového Farmáře s kulkami a několik dalších.“ (Johnny.ARN)
  • Postava Scabrous Scrotus, kterou hraje Josh Helman, se poprvé objevila ve videohře „Mad Max“ (2015). (Johnny.ARN)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

31.05.2024

Sympatický rodák z Austrálie se stále vehementně snaží vymanit se ze škatulky marveláckého Thora. Nejspíš si je velmi dobře vědom toho, že ze slávy boha hromu se věčně žít nedá, proto se snaží… (více)

Reklama

Reklama