Reklama

Reklama

Vikingové: Valhalla

(seriál)
  • USA Vikings: Valhalla
Trailer 1
USA, (2022–2024), 21 h 16 min (Minutáž: 43–60 min)

Tvůrci:

Jeb Stuart

Kamera:

Peter Robertson

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Álfrún Laufeyjardóttir, Frida Gustavsson, Joakim Nätterqvist, Bosco Hogan, Mark Huberman, Kenneth M. Christensen, Yvonne Mai, Hafþór Júlíus Björnsson (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Po sto letech povstane nová generace legendárních hrdinů, aby vzala osud do svých rukou a vešla do dějin. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (86)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jasně, i ve Vikings dostávala historie na frak, mnozí zúčastnění tu vyváděli neskutečné blbosti a nad řadou provinění proti logice zůstával rozum stát. Nicméně to první se dalo tak nějak přejít, protože se přeci jen vesměs jednalo o legendární nebo pololegendární události. To druhé nevadilo, protože postavy byly ztvárněné charismatickými herci a nebyly špatně napsané. No a to třetí bylo jedno, protože to prostě byla zábava. Oproti tomu Valhalla se nemůže pochlubit prakticky ničím. Narozdíl od Vikings jsou dějinné události známé a relativně dobře zdokumentované a když už nic, známe alespoň letopočty. A proto je jasné, že některé z postav se nemohly reálně potkat. Navíc jarl Haakon v podení černošské herečky je fakt průser. Neobstáli ani herci hrající ploché charaktery. Jediná zajímavější postava je snad jen Emma Normandská v podání Laury Berlin a to především proto, že je krásná. V posledních dvou dílech mě bavil i Sven Vidlí vous, který sice vypadal jak trpaslík z LOTRu, ale s tím bych zase neměl takový problém. největší průšvih ale je fakt, že to byla nuda. Bitky a rvačky měly až na výjimky mizernou úroveň a nevylepšila to ani závěrečná bitva. Snad jen berserkrovský konec za něco stál. Děj, i přes slušný nástřel s pomstou za vyvraždění Dánů, nakonec stagnoval do tupého plkání a až absurdního souboje mezi křesťanstvím a pohanstvím. Celkově velké zklamání, ale přesto případné druhé řadě šanci dám. Alespoň prvním dílům. 30% ()

Kennedy_R 

všechny recenze uživatele

Zase to tak špatné oproti původním Vikingům nebo Poslednímu království nebylo. Neslo se to v podobné dějové napínavé lince se závěrečnou velkou bitvou a jsem rád, že bude další řada, pro kterou první zanechala nedokončený děj. Též mě potěšila účast Davida Oakese, který do podobných historických snímků prostě patří (Pilíře Země, Na věky věků, Borgiové). ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Je to docela zajímavě a poutavě epické, ale někdo měl potřebu udělat to co nejvíce politicky korektní, takže typickou vladařkou Kategatu je samozřejmě žena a ještě k tomu černoška, protože to dává nejvíce smyslu pro severskou vikingskou krajinu, plus 1/3 filmu se věnuje spolku padlých holek. Takže mínus dvě hvězdy. ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Některé díly dobré, některé nuda. Je škoda, že ani při pouhých 8 dílech to není lépe promyšlené. Bitvy také nikterak zázračné, špatné nebyly, ale že by se jednalo o režisérský masterpiece se opravdu říct nedá (hlavně závěrečná bitva má za mě spousta nelogických věcí). S lokacemi a kostýmy už to má Netflix vyzkoušené a to vše funguje. Zápletka průměrná, vše už jsme to tak nějak viděli, příběh v Uppsale mě spíše nebavil a táhnul se, nepochopil jsem proč najednou poslali Knuta pryč a celá ta linka, že se v Anglii furt střídají na trůnu mě taky moc neohromila. Hodnocení si myslím, že by mělo být větší, za mě je to tak 70 %. Na to, že si to mohli v klidu připravit a rozmyslet, tak jsem čekal více. Zkouknul jsem to spíše k respektu k původním Vikingům, kteří ale poslední 2 sezony servírovali to samé dokola a zde začátek moc dobře nevyšel. Takhle 2.sérii moc nevěřím, ale nejspíš stejně kouknu ze zvědavosti. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Přistupoval jsem k tomu s dost silnýma předsudkama z části způsobenýma nesmyslným blackwashingem, z části nepřesvědčivýma ukázkama a v neposlední řadě i... poslední sérií původních vikingů. Kterou to s jistotou a sebevědomím zdejšího hašašinskýho jarla Köreho překonává! Díky skromnýmu počtu epizod to hezky odsejpá, je to docela dobře natočený, takže se to může chlubit i doopravdy napínavýma momentama a nový postavy jsou ve většině nečekaně sympatický. Navíc to zatím má minimum doopravdických nelogičností, takže pokud k tomu člověk nepřistupuje jako k něčemu vyloženě historickýmu, tak se tady může i dobře bavit a lze tvrdit, že se to tady historických událostí drží zatím o mnoho víc než původní seriál, jakkoli je tu spousta věcí ohnutá, vynechaná nebo naopak přidaná a tvůrci si dějepisnou učebnici vzali jen jako určitou osnovu na níž nabalili svoje příběhy (ne, Cornwell to pořád není a LHfašisti se trápit při sledování budou dost, stejně jako historici). Já se trápím jen tím, že je to přivíraní očí nad plněním kvót pro mě čím dál těžší a hůř a hůř to odpouštím, třebaže tady se aspoň pořád snažili dát tomu nějakou smysluplnost. ()

Galerie (271)

Zajímavosti (10)

  • Natáčelo se v letních měsících až do listopadu 2021 v irském Dublinu a ve filmovém studiu Ashford studios, Ballyhenry v irském hrabství Wicklow. Filmařské práce komplikovala právě probíhající pandemie covid-19. (Lynette)
  • Podle islandských ság byl Canute (Bradley Freegard) pra-pra-pravnukem Ragnara Lothbroka prostřednictvím svého otce Sweyna. (LUKICKK)
  • Skutečný historický Jarl Haakon (Caroline Henderson) byl ve skutečnosti běloch a v seriálu ho hraje černoška. (LUKICKK)

Související novinky

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

28.01.2021

Chystaný seriál Vikings: Valhalla od Netflixu nabírá obsazení. Spin-off původních Vikingů, kteří završili svoji cestu v šesté řadě, bude využívat stejných irských kulis a z pozice producenta na něj… (více)

Reklama

Reklama