Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Spracovanie jedného z najzáhadnejších prípadov ruskej histórie zobrali do rúk samotní vlastenci, a je to patrične cítiť. “Pěreval Daytlova” v mnohých filmárskych aspektoch pripomína “Chernobyl”. A to najmä z pohľadu atmosféry, no najmä postupného prezentovania faktov okolo rôznych teórií, prečo partia okolo Ďatlova dopadla tak, ako dopadla. Mnohí laici si myslia, že išlo “čisto” o UFO, no skupinka vyšetrovateľov daného prípadu, pracovala s viacerými, ďaleko reálnejšími verziami úmrtí, no a tie sú v tomto kurevsky vydarenom seriáli dokonale podané tak, aby divák pochopil, aké náročné bolo viesť samotné vyšetrovanie, respektíve prečo je samotný prípad dodnes “zahalený” rúškom tajomstva. Divák by mal ale vedieť, že žáner horor je tu vyslovene okrajovým doplnkom, pričom seriál je rozhodne viac mysteriózny než krvavý či strašidelný zároveň. Veľmi solídna vec, pričom až záver (hádam asi aj) ponúka najrelevantnejšie vysvetlenie, čo sa vlastne počas danej expedície udialo. Medzi štyri-5. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Že Rusové formu zvládaj na jedničku je známo už dlouho (kdo viděl třeba jejich Stalingrad, nějaký ty kosmonautský věci, Vikinga, atd. tak ví), ovšem s obsahem už to bejvá horší, protože málokdy dokážou napsat něco, co nějakým způsobem neskřípe. A tady se to povedlo. Pravda, někomu možná nesedne realistickej závěr, kterej dost kontrastuje s mysteriozním dějem před tím, a může to působit tak jako vlastně bez pointy... což dozajista je bez pointy a pro mě o to silnější ten beznadějnej realistickej závěr vlastně byl. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Se přiznám, že jsem o téhle záhadné smrti devíti zkušených turistů neměl tuchu. Ale koukám, že konspirací je plnej net. Tvůrci udělali maximum, aby seriál zapadl přesně mezi skutečný kriminální příběh a výskyt přírodního jevu. Navíc prý měli přístup k archivům a utajovaným dokumentům s podrobnými informacemi z tehdejšího vyšetřování. Černobílé pasáže působily tak věrohodně, že poslední díl byl vrchol smutku. Tohle se rusům moc povedlo, takže jasnejch pět. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Vynikající (až hollywodsky kvalitní) zpracování jedné z největších záhad moderních dějin. Hudba, scénář, výprava, kamera, herci i režie je na vysoké úrovni. Realita se mísí s fikcí tak naivní, že k jejich rozlišení stačí i povrchní znalosti případu. Nicméně právě velké množství fikce na úkor dokumentární hodnoty vidím osobně jako nedostatek. Byť z čistě diváckého hlediska to není ku škodě (spíš naopak). Co se týče teorie o zániku Djatlovovy výpravy, se kterou se zde pracuje jako s definitivní, tak zde je třeba mít na paměti, že ačkoliv má vysokou míru pravděpodobnosti, tak má i brutální nedostatky. Těžko se připouští tak zásadní míra iracionality u tak velkého množství osob v tak kritické situaci. 🎬 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mohol utiecť.“ – „Nemohol. Taký on nebol.“ Ak ste aj vy „fanúšikmi“ tejto desivej udalosti z konca 50. rokov 20. storočia, je pre vás seriál povinnosť. Hlavnou dejovou kostrou je vyšetrovanie prípadu, ktorý podľa mnohých dodnes nebol uspokojivo vyšetrený. Táto linka je napriek snahe trochu nudná. Síce to zachraňuje vcelku charizmatický agent KGB a ku koncu, ako sa blíži záver vyšetrovania, táto linka získava drajv, ale predsa len to nie je tak úplne ono a dole to sťahuje aj románik s patologičkou, kedy to tvorcovia mysleli dobre (šikovné a silné napojenie agenta na patologičkinho manžela), ale proste ma tieto scény zase až tak nebavili. No sú tu potrebné, pretože v závere vyšetrovateľovi pomôžu pochopiť niektoré súvislosti s Horou mŕtvych. Ďalšou trošku nudnou (ale pre neskorší dej dôležitou – prsteň, hriechy minulosti, strieľanie na Hore mŕtvych) vsuvkou sú retrospektívy z druhej svetovej, ktorých hlavnou postavou je najtajomnejší a najstarší člen Ďatlovovej družiny -  sympatický Zolotarev podobajúci sa na Pedra Pascala. Najpôsobivejšími scénami sú tie, v ktorej sledujeme ďatlovovcov, ako sa približujú k miestu svojho príšerného úmrtia. Tak si na nich zvyknete, že si možno ani posledný diel nebudete chcieť pozrieť. Oceňujem krásnu, úplne poslednú scénu. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Na konci epizody hraje píseň „There Are Only A Moment“ od Olega Anofrieva. (Duoscop)
  • Jurij Judin (Maxim Kostromykin), který ze zdravotních důvodů ze skupiny odešel pět dnů před jejím tragickým koncem, nevěřil, že by smrt jeho přátel byla způsobena přírodními podmínkami, jak tvrdí oficiální vyšetřovací verze. Podle Judina se členové skupiny stali obětí testu nové superničivé zbraně. Nedaleko od místa tragédie se skutečně nacházela vojenská testovací základna. (NoTengo)
  • Hrad Wewelsburg, který tvůrci z neznámého důvodu umístili do Braniborska (ve skutečnosti je skoro na opačné straně Německa ve Westfálsku), nikdy z pochopitelných důvodů neobsadila Rudá armáda. Zde je navíc po odchodu nacistů zobrazen neporušený. Je přitom prokazatelné, že na jaře 1945, kdy se k hradu blížili spojenci, byl tento na přímý rozkaz Himmlera částečně (díky nedostatku výbušnin) vyhozen do povětří a zbytek byl významněně poničen následným požárem. Destrukci prováděl osobně Himmlerův asistent major Heinz Macher. (Hombre8)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno