Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rusové se do toho v tomto seriálu naplno opřeli, a způsobili mi tak velice milé překvapení. Podařilo se jim výborně zachytit atmosféru končících padesátých let (až na příliš empatické důstojníky KGB), při níž se pustili do uvažování nad tím, co mohlo způsobit tragédii turistické výpravy. K finálnímu výsledku rozhodně nesměřovali přímou cestou; občas zakličkovali jako kofeinem nabuzený rozverný zajíc, a příběh tak byl zajímavější, než bych čekal. Seriál bych mohl jen těžko doporučit milovníkům happy endů, ale já jsem si ho velice užil. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Djatlovova výprava mne fascinuje od první chvíle co jsem se o jejím záhadném osudu před lety dočetl. Na to téma se už natočilo pár dokumentů a jeden slabší film... Ale tedy tohle mělo vše. Rusové nekompromisně strčili progresívní Netflix do pytle na lyže, přihodili pár konzerv, sirky a vyrazili na velkou běžkovou výpravu na Ural k Hoře mrtvých. A byla to dechberoucí výprava! Verbal to v podstatě napsal za mně. Bylo to tak dobré, že ani  nejsem zklamán z konce a vysvětlení co se té partě tam nahoře vlastně stalo. Nebudu spoilerovat, ale ze všech variant vyšetřovacích verzí, které seriál podrobně rozebírá a skvěle promítá do příběhu tam nepadla jediná navíc mnou oblíbená a tou je Jeren. Nicméně budeme-li se držet při zemi se znalostí ruského počasí, těžko osudný konec výpravy vysvětlit jinak. První díly diváka celkem dost rozdovádí mysterióznem a děj nejednou zabrousí do druhé světové, ale čím dál více film spěje ke konci jakoby kopíroval logický analitický úsudek hlavního vyšetřovatele a striktně se drží faktů. Film byl dokonale dobový, někdo si dal sakra práci s detaily! Fantastická byla opravdu hravá kamera i zvuk, hudba parádní a herci naprosto skvělí. Filtry geniální. Kdo zná origoš fotky co výprava dělala, bude mít dojem, že je filmaři rozpohybovali! Dokonce jsou herci podobní svým historickým protějškům! Vůbec z toho nesmrdělo takové to rusáctví a ten gerojský patriotismus, jako by film snad ani netočili Rusové. Ačkoliv tvůrci mohli udělat závěr hodně divoký, protože ten příběh stále klade mnoho otázek, neudělali tak. Cítím v tom úctu k zemřelým studentům, příbuzmým a snad i snahu ukázat jejich poslední vskutku hrdinný boj plný přátelství a sebeobětování proti nemilosrdnému nepříteli jehož s kartami co měli tu noc v rukách nešlo porazit... Tohle co jsem teď viděl přesně zkrátka od seriálu očekávám! Doporučuji vidět! Dávám za 5 mokrých větviček na dohasínající oheň. * * * * * ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele

Že Rusové formu zvládaj na jedničku je známo už dlouho (kdo viděl třeba jejich Stalingrad, nějaký ty kosmonautský věci, Vikinga, atd. tak ví), ovšem s obsahem už to bejvá horší, protože málokdy dokážou napsat něco, co nějakým způsobem neskřípe. A tady se to povedlo. Pravda, někomu možná nesedne realistickej závěr, kterej dost kontrastuje s mysteriozním dějem před tím, a může to působit tak jako vlastně bez pointy... což dozajista je bez pointy a pro mě o to silnější ten beznadějnej realistickej závěr vlastně byl. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Dokonale vypiplaná mysteriózní retrovýprava do dob, kdy zítra znamenalo včera, všemi dosud vyřčenými směry teoretizující nad vychlazeným osudem komsomolských Hančů a Vrbatů, a s jemným přesahem, ze kterého by tvůrcům i hráčům Wolfensteina, jakož i agentu Máldrovi, dozajista místy tuhly bradavky. Ultrapyjonýr Ďatlov a jeho patra jsou sice dobově přeukrutní socialističtí správňáci, co by Vladimíru Ilíči způsobili bouli v rozkroku, nicméně i tak se jedná o famózní, skvěle natočený, nepatetický, pragmatický a veskrze sysluplný počin, dýchající Černobylu na reaktor, jaký by jeden od soudruhů z Putinfilmu rozhodně nečekal. Ny ладно, блять! ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Záhada Ďatlovovej expedície ma zaujímala omnoho skôr, než to začalo byť kúl a dovolím si tvrdiť, že to mám slušne naštudované. Voči seriálu som bola preto skeptická, ale je to neskutočná pecka. Rovnomerne pracuje vlastne so všetkými teóriami (vojenská, UFO, snežný muž, domorodci, žiarlivosť, atď), pridali tam ešte aj nacistov. Pobavila úsmevná vsuvka, že mladý Boris Jeľcin sa pokúšal získať miesto na výprave. Najväčšou záhadou aj tak ostáva fakt, že obidve ženy v skupine - Zinaida Kolmogorovová (22) aj Ľudmila Dubininová (20) boli v okamihu smrti panny. Nuž, ZSSR a slušné 50. roky, dnes by to už veru možné nebolo. A pre zaujímavosť: vo filme je zobrazený nemecký hrad Wewelsburg, ktorý bol kultovou centrálou SS a objavil sa napríklad aj v PC adventúre Lost Horizon. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Exteriéry byly natáčeny v Chibinských horách na poloostrově Kola a částečně i v pohoří Altaj. (Hombre8)
  • Nepárne epizódy, ktoré ukazujú vyšetrovanie a sú vo farbe, boli nakrútené na 16 mm film. Párne epizódy sú nakrútené na digitálnu kameru. (_marduk_)
  • Alexander Sergejevič Kolevatov (Jevgenij Antropov) čte během výpravy přelomový utopický vědeckofantastický román Ivana Antonoviče Jefremova s názvem „Mlhovina v Andromedě“. (peaceman)

Reklama

Reklama