Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Luxusní ruská záležitost a s vysokou pravděpodobností nejpravděpodobnější rekonstrukce toho, co se tenkrát na Hoře mrtvých stalo. Fantastická výprava, filmová kamera, zajímavý scénář, skvělý mix parádní detektivky (liché díly) a skvostné dokumentární rekonstrukce (sudé díly, ty byly lepší). Nádherná žánrová záležitost, která je správně osudová, výborně a sympaticky obsazená a jako celek nezapomenutelná. Liché dily mají sice místy docela pomalé tempo, válečné flashbacky, ač smysluplné, bych klidně vynechal a ačkoliv úplně na plné hodnocení není, v tomto případě rád přilepším, protože tohle byla nádherná filmová jízda. Další důkaz toho, že Rusové skutečně umějí točit skvělé věci. v rámci žánru je to jedna z nejlepších věcí a v roce 2020 taky moc lepších věcí nebylo. Tohle je prostě výborné. 90%. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Záhada Ďatlovovej expedície ma zaujímala omnoho skôr, než to začalo byť kúl a dovolím si tvrdiť, že to mám slušne naštudované. Voči seriálu som bola preto skeptická, ale je to neskutočná pecka. Rovnomerne pracuje vlastne so všetkými teóriami (vojenská, UFO, snežný muž, domorodci, žiarlivosť, atď), pridali tam ešte aj nacistov. Pobavila úsmevná vsuvka, že mladý Boris Jeľcin sa pokúšal získať miesto na výprave. Najväčšou záhadou aj tak ostáva fakt, že obidve ženy v skupine - Zinaida Kolmogorovová (22) aj Ľudmila Dubininová (20) boli v okamihu smrti panny. Nuž, ZSSR a slušné 50. roky, dnes by to už veru možné nebolo. A pre zaujímavosť: vo filme je zobrazený nemecký hrad Wewelsburg, ktorý bol kultovou centrálou SS a objavil sa napríklad aj v PC adventúre Lost Horizon. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Více ruské tvorby do našich zeměpisných šířek! Zánik Ďatlovovy výpravy z roku 1959 je mi zcela neznámé téma, v prostoru pohoří Ural dojde ke smrti 9 lidí, je povolán speciální vyšetřovatel, major KGB Oleg. Vyšetřovacích verzí je více (Sorni Nai, UFO, atd.), a jsou postupně představovány. Navíc Olega i další zúčastněné pronásledují vzpomínky na válku. Mrazivá mysteriózní a hororová atmosféra, kdy se fakt bojíte... Perfektní mix žánrů, který přináší působivé vyšetřování i pohled do duše sovětského člověka, pro kterého ještě v některých případech válka neskončila. Mohu jen litovat nedokonalé technické kvality ripu při sledování tohle by si zasloužilo vydání na DVD nebo Blueray a šel bych do toho. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Rusové se vzmohli a natočili dost působivý seriál o zániku Ďatlovy výpravy, která je stále opředená mnoha tajemstvími. Střídají se epizody s vyšetřujícím agentem KGB po zániku s epizodama, kde výprava jde na expedici. Vyšetřovací epizody jsou širokoúhlé, barevné a režisér nabízí hodně vymazlené kamerové triky. Epizody s výpravou jsou zas natočeny jako staré filmy, černobíle s obrazem 4:3 a retro titulky. Probere se tady každá teorie zániku, od UFO (později racionálně vysvětlené), uprchlé trestance nebo dozorce, které je hodnily, přes Sorni Nai ducha místních Masajů až po sněžnou lavinu. Tvůrci šli nakonec tím nejracionálnějším způsobem. Co tu je trochu navíc je hodně flashbacků z WWII, které mají tošku nastínit motivace 2 postav, ale třeba jsem vůbec nepochopil k čemu byl ten tajemný hrad a nemrtvý nacista v první epizodě. Pak už to vůbec nemělo žádný vliv. Pohrávání si s prstenem štěstí si chtěli tvůrci nastínit další menší nadpřirozeno, ale poslední díl je působivý a emocionálně má dopad. 8/10 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rusové se do toho v tomto seriálu naplno opřeli, a způsobili mi tak velice milé překvapení. Podařilo se jim výborně zachytit atmosféru končících padesátých let (až na příliš empatické důstojníky KGB), při níž se pustili do uvažování nad tím, co mohlo způsobit tragédii turistické výpravy. K finálnímu výsledku rozhodně nesměřovali přímou cestou; občas zakličkovali jako kofeinem nabuzený rozverný zajíc, a příběh tak byl zajímavější, než bych čekal. Seriál bych mohl jen těžko doporučit milovníkům happy endů, ale já jsem si ho velice užil. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Herečka Marija Lugovaja, ktorá stvárnila súdnu pitevnú lekárku, je vegetariánka, preto ťažko znášala scény v pitevne, kde pre realistickosť mŕtvoly boli pridávané kúsky kuracieho mäsa k modelu mŕtvoly, kde jej prekážala hlavne prítomnosť mäsa a zároveň aj zápach. (Mikecat)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • Alexander Sergejevič Kolevatov (Jevgenij Antropov) čte během výpravy přelomový utopický vědeckofantastický román Ivana Antonoviče Jefremova s názvem „Mlhovina v Andromedě“. (peaceman)

Reklama

Reklama