Reklama

Reklama

Eso v rukávu

  • USA Ace in the Hole (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh neúspěšného novináře, který začne pracovat pro okresní noviny v Novém Mexiku, protože už ho jinde nechtějí. Když náhodou objeví ve skalním indiánském sídlišti zasypaného člověka, ucítí velkou příležitost k návratu mezi žurnalistickou elitu. Věrný heslům "dobrá zpráva, žádná zpráva" a "špatná zpráva se prodává nejlíp" zorganizuje záchrannou akci takovým způsobem, aby mohl exkluzivními materiály co nejdéle zásobovat lačné noviny. Na opuštěném místě staré indiánské památky vypukne obrovský mediální cirkus s podporou tisíců čumilů, kteří se přijedou podívat i s rodinami na cizí neštěstí a hrdinskou práci záchranářů a tisku". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý, ironický a kritický snímek o síle médií a lidské schopnosti doslova jít přes mrtvoly za svými cíly. Film je více než půlstoletí starý, ale stále hodně aktuální. Škoda, že závěr přinesl určité morální prozření hl. hrdiny, které se mi moc nezamlouvalo a přišlo mi že ve snímku figurovalo za každou cenu (naštěstí nešlo o takový příšerný úlet jakým byl konec Ztraceného víkendu:-)... Ale jinak super film. Wilder točil parádní věci, klobouk dolů! ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

„Špatné zprávy nejlépe prodávají. Dobré zprávy nejsou žádné zprávy.“ Billy Wilder uměl točit chytrá a svižná díla, jimž by snad jen málokdo mohl cokoliv vytknout. A Eso v rukávu je jedním z nich. Velká síla filmu tkví ve výkonu Kirka Douglase, jenž dokázal podat na výbornou komplexní postavu bezohledného novináře, který si je částečně vědom svého podlého konání, a přesto tlačí na pilu stále dál a dál. Vývoj událostí v tomto filmu je nakonec možná až příliš přestřelený, přesto skvěle ukazuje žízeň lidí po novinářské senzaci a absurditě dělání z komára velblouda za každou cenu. Svou premisou jednoduchý, přesto velmi silný a výmluvný snímek. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„Setkala jsem se v životě se spoustou natvrdo uvařených vajec,“ skládá dívka „poklonu“ neúspěšnému novináři, který se v nezajímavých okresních novinách „chystá odpálit svůj homerun!“ A žurnalistika je znovu na pranýři, protože „špatné zprávy se prodávají líp. A protože dobré zprávy nejsou žádné zprávy.“ Média tu vystupují jako docela modelový záporák. Vykalkulovaná, chladnokrevná, účelová. Lačně šmejdí v našich životech. Ale co bychom bez nich dělali? Když náš odmítaný hrdina náhodou objeví ve skalním indiánském sídlišti zasypaného člověka, ucítí lákavé titulky a příležitost vrátit se do velké žurnalistiky. Záchrannou akci zpropaguje takovým způsobem, že mu konkurenční noviny budou zobat z ruky. Cizí neštěstí holt táhne. Novinářské etice dává legendární Billy Wilder slušný direkt, dnes brzy stoletý Kirk Douglas je tady navíc bezchybný. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Rok po Sunset Boulevardu vytáhl z rukávu Billy Wilder další eso v podobě snímku Eso v rukávu. Globálně sice film nesklidil takový úspěch, jako jeho předchozí počin, ale mě osobně oslovil mnohem víc a měl na mě daleko větší dopad, především díky excelujícímu Kriku Douglasovi. Zatím nejlepší Wilderův film, co jsem viděl. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Prekvapuje ma, že Ace in The Hole zostal popri iných filmoch Billyho Wildera akosi zabudnutý. Novinár, ktorý je pre opätovné naštartovanie svojej kariéry ochotný vyžmýkať unikátnu príležitosť až do poslednej kvapky, je jednoducho nestarnúcim námetom – teda aspoň dovtedy, kým sa ľudia zázračne neprestanú zaujímať aj o tie najzbytočnejšie pikantnosti zo životov iných. Scenáristi v tomto prípade zvolili trpezlivé rozvíjanie príbehu, ktorý neprichádza so žiadnym vyslovene šokujúcim či nezabudnuteľným momentom. Divák tak má možnosť už v počiatočných fázach zápletky vytušiť, k akému finále snímka neodvratne smeruje. Aj napriek tomu však nemôžem tvrdiť, že by ma dianie vo filme nudilo. Skôr naopak, prirodzená zvedavosť ma neustále nútila premýšľať nad tým, k akým činom sa hlavný hrdina v podaní skvelého Kirka Douglasa dokáže s vidinou exkluzívnej reportáže znížiť. (80%) ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Billy Wilder tento film označil za jeden z najlepších filmov, aké kedy natočil. (westerns)
  • Kirka Douglasa si spoločnosť Paramount Pictures požičala od Warner Bros. a za stvárnenie hlavnej postavy mu bol zaplatený honorár vo výške 150 000 dolárov. (westerns)
  • Film v době svého vydání obdržel negativní recenze a studio prodělalo. Bez svolení Billyho Wildera byl proto název změněn na The Big Carnival (Velký karneval), aby se zvýšily tržby z filmu, ale ani to nefungovalo. Po úspěchu dalšího Wilderova filmu Stalag 17 odmítl Paramount vyplatit Wilderovi jeho podíl se zdůvodněním, že si nechávají peníze, které prodělali na předchozím filmu. (liquido26)

Související novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama