Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (203)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná a nevtíravá agitka za mír, kterou Wise a kameraman Leo Tover navíc naplnili i velmi pěkným vizuálním provedením a zejména skvělým světelným designem kosmické lodi. Jakkoli může budit přímočaře sdělené poselství filmu úsměv na líčkách, nedá se mu upřít a) famózní Michael Rennie v roli kosmického pacifisty Klaatua b) hodně dobrý a místy příjemně vtipný scénář c) dobrý a chytře zrealizovaný úmysl d) vynikající atmosféra, zdaleka ne pouze daná nostalgickým nádechem. Pokud se ve sci fi 50. letech nachází film stejnou měrou úsměvně naivní a přitom inteligentní, je to právě "Den, kdy se zastavila Země". Jakkoli možná ta slova zastarávají, jejich naléhavá upřímnost zůstává. A stejně tak i velmi dobrý film. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Docela se divim tomu vysokýmu hodnocení (na imdb to má dokonce 8,1/10 a je to v TOP 250). Tenhle film sice obsahuje, narozdíl od všech těch scifáren z 50. let, kde prostě přiletěj ufoni a likvidujou všechno možný i nemožný, dokonce nějakou myšlenku (nebo snad přímo poselství), což je sice chvályhodný, ale mně to stejně nestačí na víc, než 3 hvězdičky. U takhle starýho filmu asi nemá cenu se pozastavovat nad tim, že mimozemšťan je prostě normální člověk a dokonce mluví anglicky, ale horší je, že je to dost velká nuda. Něco zajímavýho se děje asi tak úvodních 15 minut, pak následuje nudnej prostředek a pak se zase něco děje asi tak 15 minut na konci a celej film končí proslovem "mimozemšťana", kde je řečeno vlastně všechno to důležitý, co bylo roztahaný do 1,5 hod. Já jsem to ani nezvládnul zkouknout na jeden zátah, ale musel jsem si dát někde uprostřed přestávku. Holt jsem se prostě nechal nalákat na to podezřele vysoký hodnocení a čekal jsem od toho moc. Nicméně po všech těch Plánech 9, Robot monstrech a dalších sci-fi z týhle doby, který jsem měl možnost dřív vidět, je to opravdu výraznej skok k lepšímu - 50%. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Plakát k filmu avizuje další z mnoha neumětelských béček, přesně jak to v padesátých letech bylo pásovou výrobou. No na monstrech a přehrávání tohle sci-fi od Wiseho určitě nestojí. Škoda, že nestojí ani na výborných hercích. Ale to co jej vyčleňuje z šedého průměru je příběh. Sice nikoliv originalní na dobu vzniku, ale přesto se sluší pochválit serioznost s jakou jej tvurci pojali a hlavně to jak se nebáli šít do vlastních řad - čili do špatných vlastností nás lidí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sci fi konverzačka aneb Půjde kosmický koráb rozřezat letlampou? 1) Kdeže jsou zlaté časy naivně hloupé filmové sci fi? Pacifistický snímek z dob vrcholící studené války (i když povídka Harry Batese byla poprvé uveřejněna již v říjnu 1940) je jakousi černobílou agitkou za mír. 2) Zajímavé jsou křesťanské konotace - paralela Klaatu - Jéžíš, požadavek míru pod hrozbou zničení apod. 3) Po 57 létech od vzniku nemá smysl se zabývat použitými triky. Ale scénáristické nesmysly (například ty dva švejky střežící kosmickou loď) lze jen těžko přehlédnout. 4) Někteří komentátoři žijí zřejmě v představě, že čím hlubší poselství si dá film do vínku, tím vyšší hodnocení by měl dostat. 5) Není osm stop vysoký, ani nemá tykadla. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Oproti současnému remaku je původní verze více konzistentní a její atmosféra je také na úplně jiné úrovni. Poselství je zde více než zřejmé a ač je film zabalen do hávu sci-fi, jeho hlavní motiv spočívá v protiválečné agitaci o ukončení studené války a hrozbě jaderných zbraní. Ostatně se divím, že byl takový film ve své době vůbec natočen. Speciální efekty jsou na slušné úrovni, a i když bylo v té době CGI ještě hudba budoucnosti, Gort se mi i přes své gumové galoše, které se mu ohýbaly v kolenou, líbil svým ztvárněním více, než jeho větší a novější verze. Bernard Herman mě také potěšil a svým hudebním doprovodem navodil hutnou atmosféru již od počátku snímku. S přihlédnutím na rok vzniku tohoto díla se i po 57 letech jedná o vskutku kvalitní a především koukatelné sci-fi, které navíc obsahuje poselství pro celé lidstvo. (7/10) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • K dispozici byly dva druhy obleků pro Gorta: jeden se šněroval po délce zad pro záběry Gorta zepředu a druhý měl šněrování zepředu pro záběry z boku. (Trainspotter)
  • Lock Martin musel nosit Gortův oblek i na pozadí závěrečné scény a protože byl Martin křehké tělesné stavby a oblek na něj byl příliš těžký, dostával během Klaatuovi závěrečné řeči křeče do ramen a můžeme si všimnout, že se jeho ruce lehce hýbají. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama