Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben, Frank a Paul byli přátelé na život a na smrt. Když na konci šedesátých let utíkali před mafií z Hongkongu, aby se vrhli do víru černého obchodu ve válkou zničeném Vietnamu, netušili, že jejich přátelství bude vystaveno té nejtěžší zkoušce. Gangsterské války saigonských klanů, zajetí Vietkongem - to vše rozežralo jejich přátelství jako koncentrovaná kyselina. A tak všechno skončilo jako tisíckrát předtím i potom. Kulkou v hlavě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

choze 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější Woo a asi i můj nejoblíbenější hongkongský/asijský film vůbec. Mimořádně silný příběh jednoho přátelství a jeho rozpadu na pozadí války ve Vietnamu, naivní a krásný stejně jako krvavý a krutý ke svým kladným postavám. Chlapský doják jako blázen, s nesnesitelně melancholickou hudbou i solidní dávkou Wooovy orgasticky propracované a estetizované akce. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Už od malička dělali Ben, Frank a Paul všechno dohromady. Společně se pomstili za krádež peněz, společně oženili jedno z nich, a společně také utekli před mafií do Vietnamu, kde měl dle vyprávění zlatý důl. Válkou zmítaný Vietnam sice zlatý důl je, a velmi snadno lze přijít k penězům, ale stejně tak snadno lze přijít ke kulce do hlavy ať už od místní mafie, nebo Vietkongu, a případně amerických vojáků. A taky velmi snadno může dojít ke konci velkého přátelství.. Trochu mi přišlo, že se John Woo nemohl rozhodnout, jaký film vlastně chce natočit (respektive chtěl natočit několikero filmů různých žánrů, ale peníze měl jen na jeden jediný), a tak to smotal všechno dohromady. Takže na jedné straně je tu akční krimi, které se trochu začne měnit v červenou knihovnu, aby se z něj obratem stalo válečné drama. Z tohoto důvodu se patrně taky film docela natahuje, ale přesto jsem měl takový pocit, že ani jeden z žánrů neukázal to, co měl či mohl (a že to jinak John Woo umí ukázal ve svých pozdějších dílech)... ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma, námetom podobná klasike The Deer Hunter. Prepracované postavy, neustále sa meniace prostredie, mnoho šokujúcich scén, ktoré vám roztrasú ruky, a skvelá akcia v interiéroch i exteriéroch. Síce trochu dlhý, ale aj adekvátne k tomu BOHATÝ film. Bohatý na všetko, vrátane hlbokého príbehu a silných emócií. Najvyššie hodnotenie mu odomňa uniká iba o chlp. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Je to proti všem pravidlům zdravého rozumu, naprosto bizarní a nereálné, ale zároveň ve stejné míře fascinující. V hektolitrech krve a nesmyslném množství pobitých nepřátel se přitom paradoxně ukrývá jasné poselství namířené proti násilí, válce a zabíjení - tak silné, že mě až mrazí. Navíc podané prostřednictvím hlubokého a bezvýhradného přátelství doslova až za hrob ... a zrady a odplaty přesně v hongkongském stylu. Takže 4* mu patří plným právem. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Jsem v rozpacích. Velice se mi líbí Tváří v tvář, ostatní americké počiny Johna Woo jsou také dobré (většinou alespoň mírně nadprůměrné), ale tohle je první nehollywoodský film mistra krvavého baletu, který jsem viděl a který jsem moc nepřekousl. Především je i na mě (fandu válečného realizmu alá Ryan) příliš syrový - místy až odporný. Ani nevím, jestli to mám považovat za klad či zápor filmu. Také se mi hongkongská mentalita zdá hodně odtažitá. Nemohl jsem si na ni zvyknout. Zkrátka: příliš kruté, nadsazené (ohledně počtu mrtvol), ale místy opravdu krvavě poetické. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • V alternativním konci Tony Leung zabíjí Waise Leeho hned v realitní kanceláři stejným způsobem, jako Waise Lee zabije Jackyho Cheunga v průběhu filmu. Tento alternativní konec byl uzamčen v trezoru na pět let. (tequilla)
  • Ve scéně v baru, kdy jsou tři hlavní hrdinové donuceni panem Leungem každý vypít láhev Whiskey, není kompletní. Chybí část vystřižené scény, kdy všichni tři hlavní hrdinové jsou donuceni vypít moč, což se stane, a pak teprve nastane přestřelka. (tequilla)

Reklama

Reklama