Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (472)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Příběh Forresta Gumpa biblického světa mě zajímal už dlouho, ale jeho enormní délka mě neustále odrazovala. Nakonec jsem si ho pustil a musím říct, že byla chyba to odkládat. Film odsýpá docela rychle a příběh, výprava a režie odvádějí skvělou práci. Hlavně jsem se těšil na proslulý koňský závod, který je až na směšně zrychlenou úvodní přehlídku opravdu perfektní. Není to ale jediná přednost. Ben Hur je jedním z filmů, na které se kvůli jeho délce podívám jen jednou, ale určitě to je filmový zážitek. Hodnocení 80%-90%. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, kterému nechybí absolutně nic. Původně jsem měl nemalé obavy z obrovské stopáže a náboženského základu. Po skončení mohu s klidným srdcem říci, že mé obavy se nenaplnily a jsem za to nespočetně rád. Celý příběh není nijak složitý a je celkem jasné kam směřuje, ale je podán a hlavně zrežírován naprosto perfektně. William Wyler dokázal ukočírovat tenhle velkofilm s ledovým klidem a ani jedna scéna, která se ve snímku objeví, není zbytečná. Snad nikdy jsem nebyl přesvědčený více, že Oscar za režii je v těch správných rukou. Charlton Heston, ve své životní roli knížete Juda Ben Hura, je prostě famozní, o čemž svěčí i ocenění Oscarem za hlavní herecký výkon. Zkrátka nevím co vytknout, vše mi přijde megalonské, tak jak se u správného velkofilmu sluší a patří. O žádném z 11 Oscarů nemám pochyb a další faktem je, že na vyrovnání onoho počtu se čekalo až do roku 1997 na Cameronův Titanic. Nebudu psát, že tohle dílo doporučuji, tohle je povinnost pro všechny........ ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľké očakávania bývajú málokedy naplnené. Napriek svojmu veku som videl tento film až 54 rokov po jeho vzniku. Je typickým predstaviteľom výpravného hollywoodskeho pseudohistorického veľkofilmu. So všetkými pozitívami i negatívami tohto typu filmov. Jeho cieľom bolo ohúriť diváka (mohol sa volať Ben Ohur) a určite sa to v čase jeho vzniku podarilo. Masové scény, výprava, dekorácie, kostýmy, pozlátka, fascinujúce závody kvadríg, k tomu Rózsova hudba, to nemohlo ostať bez účinku. Na druhej strane prepálená stopáž, nevýrazní herci (okrem Charltona Hestona), pre ateistov nestráviteľné náboženské scény a v tomto prípade aj nepodarený dabing. Nepochybne nadpriemerný film, v ktorom William Wyler demonštroval svoje režisérske umenie. Ale viac ako tri hviezdičky mu nemám dôvod dať. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Monumentální a velkolepý biblický epos, jak svým pojetím, počtem zainteresovaných lidí, výpravou, tak i nekonečnou stopáží, dílo, které snad re-definovalo celý pojem "velkofilm". Je však až nečekaně příjemné, že na svou velkolepost tolik nesází, v rámci (omezených) možností se vyhýbá patosu a nesnaží se rádoby komplexně pojmout celé určité období, naopak třeba celý příběh Ježíše Krista je jen okrajový. Touto "skromností" překonává i mnohé velkofilmy o desítky let novější. A úplnou třešničkou na dortu jsou skvěle zvládnuté akční scény, viz závod spřežení - lahůdka, navíc v roce 1959! Na druhou stranu je Ben-Hur vcelku povrchní, za ty 3,5 hodiny jsme v některých věcech rozhodně mohli zavrtat více do hloubky a pro mě osobně byl také problém v jisté natahovanosti a až ubíjejícím tempu některých neakčních scén. Skoro každý, i sebejednodušší, dialog probíhal ve statickém prostředí prostřednictvím záběru-protizáběru... Ale chápu, že takhle se dřív prostě filmy točily. 8/10 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Epos z největších, který ani po šedesáti letech v mnohém ohromuje - obzvlášť ve fantastickém herectví Charltona Hestona a v síle jeho nestárnoucího příběhu. Co zestárlo velmi je plakátový přístup ke křesťanské mystice, zde zobrazené jednoduše jak z knížky pro děti, což svou primitivností silnému příběhu o archetypální cestě skrz lásku, zradu, nenávist a odpuštění poněkud podkopává nohy - jistě, vychází z knihy, ale to filmu hloubku nedodává. K tomu navíc si vzpomenout na arcigeniálního, jen o tři roky mladšího, Lawrence z Arábie, a Ben Hur tak rázem působí jako... pohádka. Fantasticky natočená, epická, silná, ale stále jen pohádka. 8/10 ()

Galerie (169)

Zajímavosti (80)

  • Judah Ben-Hur (Charlton Heston) po súboji príde za umierajúcim Messalou (Stephen Boyd), pri vstupe do stanu si položí víťazný veniec na stolík. Keď odchádza, už tam veniec ani stolík niesú. (paeso)
  • Postavu Krista, ktorému nikdy nie je vidieť do tváre, si zahral herec Claude Heater a v dobe nakrúcania mal 32 rokov. Jeho jedinou ďaľšou úlohou bola rola Tristana v belgickom televíznom filme Tristan und Isolde z roku 1970. (curunir)
  • Na místa natáčení se muselo přivést 40 tisíc tun mořského písku. (Tommass95)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama