Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (861)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl strávit prázdniny v Římě s krásnou princeznou v podání Audrey Hepburnové a provádět ty největší rozvernosti? Jo, pánové, o tom se nám může jenom zdát, takovouhle výsadu dostal pouze skvělý a charizmatem sršící Gregory Peck. Ale i ta představa toho, že z „opilé ženské“ u vás v bytě se vyklube princezna je úžasná. Příběh oplývá skvělými momenty, například Irvingovy nehody jsou hodně povedené, úsměvy Audrey pohladí na duši a celková takhle story mi přijde sněhově našlehaná, úplně z ní vyzařuje ta čistota té doby, vždyť ani Peck se o nic nepokouší, ta stará romantika v tom dělá z Roman Holiday klenot svého žánru. Dlouho jsem přemýšlel nad barvami, jak by asi vypadal celkový dojem z toho, kdyby to bylo barevné. Osobně si myslím, že ta černobílá barva dává Římu opravdové kouzo stejně tak, jak půbavná Audrey. V tomhle pochmurném počasí potřebuje trochu sentimentální injekce v podobě dobré romantické komedie. Tahle je ta pravá! Ještě si tak říkám, asi vyrazím někdy v noci do ulic a budu obhlížet lavičky jestli tam neleží ta má princezna :)) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Jasně pětihvězdičkový romantický snímek s charismatickým novinářem Gregory Peckem a ohromně sympatickou princeznou Annou v podání Audrey Hepburnové. Dobrý příběh, dokonalý scénář a silné emoce. Třeba ve chvíli, kdy Anna prvně v životě řídí motocykl a skoro převrátí půl tržnice, ale po lži na policii o jejich cestě na svatbu do kostela jim Italové odpouštějí a objímají je s přáním všeho dobrého; nebo když Anna rozbije při potyčce kytaru o hlavu tajného policisty, který ji jde zachránit a dovést zpět k vládním povinnostem. Úžasné herectví Audrey - např. ve scéně, kdy se pomalu probouzí v cizí posteli, nebo v důstojnosti projevů při závěrečné tiskové konferenci. Ke konci filmu mne napadlo, že má oblíbená komedie Notting Hill (s Julií Robertsovou a Hughem Grantem) do značné míry okopírovala námět Prázdnin v Říme (ale - jsem tomu rád). Trailer (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=eIFo0txAvuE ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem krása. Jedna z nejlepších romantických komedií, co znám a také můj nejoblíbenější film s nejmenovanou herečkou. Tak do půlky se divák směje každou chvíli, pak sice tempo trošku poleví, ale to je způsobeno nástupem romantiky, což však vůbec nevadí, protože mezi kouzelnou Audrey Hepburn a sympaťákem Gregory Peckem to krásně jiskří a je fakt radost se na ně dívat ;-). S každým dalším zhlédnutím si říkám, jak dobře (a proti očekávání diváka) to Wyler ukončil, ale také mě čím dál víc mrzí, že to nebyl klasický...no, v každém připadě jsem na konci stejně dojatý jako poprvé, a to ne náhodou. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

William Wyler sa počas celej svojej kariéry obdivuhodne pohyboval medzi žánrami a takmer v každom z nich stvoril nejaký klenot. V tomto prípade sa mu podarilo dokonca dosiahnuť na absolútny vrchol. Svižný príbeh, výborne inscenované humorné aj romantické pasáže a krásne prostredie nám ponúklo veľa žánroviek. No žiadna z nich nemala úsmev a šarm čerstvo objavenej Audrey Hepburn v kombinácii s charizmou Gregoryho Pecka. Fantastický záver je iba čerešničkou na torte najlepšiej romantickej komédie, akú nám kinematografia ponúkla. Desať oscarových nominácií, z toho tri víťazstvá. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Vtipná a romantická klasika natočená v nádherném městě i po létech dokáže divy. Těžko by se hledala krásnější dvojice než Gregory Peck a Audrey Hepburn. A opravdu hodně těžko by se hledala romantická komedie s lepším scénářem. Kdyby v tomhle filmu snad přecejen někomu něco chybělo, spolehlivě mu to vynahradí dokonalý závěr. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • V sedemdesiatych rokoch, dve desaťročia po tom, čo sa film dostal do kín a bol vychvaľovaný ako majstrovské dielo, Audrey Hepburn a Gregory Peck boli obaja oslovení, aby si zahrali v možnom pokračovaní. Nakoniec z nápadu zišlo. (Arsenal83)
  • S natáčením se čekalo na Audrey Hepburn a na to, až odehraje svá divadelní představení ve hře "Gigi". Okamžitě po posledním představení letěla přímo do Říma, aby ve filmu hrála princeznu Annu. (Mirokukii)
  • Celosvětová premiéra proběhla 20. srpna 1953 na Benátském filmovém festivalu v Itálii. (Varan)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama