Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle Aleš Pelán čelí nařčení, že udržuje zakázané vztahy se svými studentkami. Mezitím na stejné škole dochází k brutální šikaně jeho kolegyně, kterou si žáci natáčí na video… Má každý učitel takovou autoritu, jakou si zaslouží? Nebo si žáci dovolují víc než kdy dřív? (Česká televize)

Recenze (82)

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poněkud schematické ztvárnění problémů šikany na školách. Téma jistě potřebné, navozuje i správná východiska, ale je to až moc chtěné a předem aranžované do  škatulkových stereotypů. Chápu ale, že hodinový formát neumožňuje o moc víc, než slušně ztvárněnou moralitu. Na poměry současné ČT i to je nadprůměrný výsledek. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Páčilo sa mi, že sa otvorili netradičné, ale pálčivé témy. Šikana učiteľky a údajné zneužívanie učiteľom. Dobre sa nám ukázalo, že priposraná politická korektnosť urobí aj z jedného obrázka pomaly trestný čin a dospelému človeku môže zničiť aj kariéru. Študentky sa síce učiteľa zastali, ale čo keby tomu nebolo tak? Keby bol neobľúbený a jedna by povedala blbosť, tak by bol normálne stíhaný. Na druhej strane šikana učiteľky ukazuje, kam sme to dospeli s našim edukatívnym systémom. Kedysi bol učiteľ autorita, pri ktorej sklápal oči aj rodič. Dnes si musí nechať skákať po hlave a keby aj otvoril hubu, vyhodia ho alebo zažalujú. Na rozbeh seriálu veľmi dobrá časť. ()

Reklama

Padme_Anakin

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám z 1. dílu trochu rozpačité dojmy a mírně rozporuplné pocity, nicméně vím, že je to mnou.. S přibývajícími roky mám totiž nulovou toleranci ke dvěma věcem, tou první je šikana, kterou z duše nesnáším v jakékoli formě, a druhou je člověk, jenž utrpěl pedagogické vzdělání a svým způsobem jen předstírá, že studenty učí, vychovává, je jim průvodcem a rádcem.. Skutečný příběh neznám, tedy nejsem s to posoudit do jaké míry se zdařilo či nezdařilo zpracování, v mých očích tahle filmová učitelka do třídy nepatří, tím míním do žádné třídy.. Každopádně hodnotím kladně, téma je stále aktuální a nemá jednoduché či rychlé řešení, herecký ansámbl příjemný, atmosféra střední školy působivá.. ()

Gelaos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Silný pilot seriálu. Postavy jsou sice především šablony, ale scénář se nebojí tnout do palčivých míst a z diváckého hlediska bylo skvělé sledovat, jak se škola rve zenvitř, k neradosti ministerstva a naopak k velké radosti bulváru. Akorát mi trochu vadil ten chladný modrý filtr obrazu, který se zbytečně snažil navodit depresivní atmosféru, přitom příběh to dokázal i sám o sobě. ()

mire.k 

všechny recenze uživatele

Profesionálně natočené. Perfektní herecké výkony. Ale černobílé vidění světa.  Zlí učitelé a chudáci žáci, jeden hrdina a tři padouši. Bohužel černobílé vidění problému se odráží i v dalších dílech jinak nadějného seriálu. Není jasné jak to vlastně bylo ve skutečnosti, neboť díl odkazuje na Třebešínský případ, ale scénář je upraven dle představ a manipulativních záměrů scénáristů. Tedy zdánlivá dokumentárnost může těžce ublížit reálným osobám. Mám pochyby o umělecké etice díla. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Lokace Střední průmyslové školy, kde učí Aleš Pelán (Lukáš Vaculík) literaturu, je v ulici Žukovského 580, Praha 6 a ve skutečnosti jde o Základní školu Dědina. (formelin)
  • Premiéru prvního dílu sledovalo 1,3 mil. diváků (15+). Šlo o nejlepší výsledek večera i celého nedělního dne. (rublik05)
  • Kniha, kterou si chtěl Pelán (Lukáš Vaculík) půjčit od ředitele, je „Graham Greene: Moc a sláva“. (mykhal)

Reklama

Reklama