Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

claudel 

všechny recenze uživatele

Snad všichni si přejeme takového Myšičku, který by nám doběhl a obalamutil všechny padouchy, které proklouznou pod rukami slepé spravedlnosti. A já osobně jsem se rád díval na to, že mu "volavku" hraje Eliška Křenková a v nezvyklé vedlejší roli tradičně září Jiří Lábus. Klidně bych si dal nášup v podobě dalších šesti případů. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

No, tak to máme za sebou a troufám si říct, že boží mlýny semlely i tenhle seriál. Ne pomalu, ale dost rychle. Problém je neustálá snaha našich tvůrců cpát komediální prvky do kriminálek, dramat a dalších vážných témat. Tím pádem si při sledování nemůže být divák jistej, na co se vůbec divá. V jednu chvíli vražda, poprava a finanční ojeby, na druhé straně najednou až parodický momenty, který chvílema bojujou s trapností. To je fakt škoda a největší zádrhel. Jinak bych ocenil jazzovej soundtrack, hodí se k tomu, dělá dobrou atmosféru a v našich končinách není úplně běžnej. A k tomu máme opět příšernej kontrast, což je hlavní znělka, která je tak neskutečně debilní, že víc už to asi nejde. A tak je to se vším... všechno tak nějak na půl. ()

Reklama

Wally 

všechny recenze uživatele

Z prvního dílu jsem byl nadšený, protože závěrečné rozuzlení jsem nečekal a hodně mne to pobavilo. U dalších dílů už člověk tušil a tak to nadšení nebylo tak velké, ale spokojenost byla. Nepovedl se poslední dvoudíl, který mi tam nějak neseděl... Herecký to bylo super - M. Myšička, E. Křenová, R. Nebřenský a i pro mne překvapivě protekční dítě V. Navrátil zahráli své role skvěle. Seriál sráží neskutečně nekvalitní a nevyvážený zvuk...za to by měl někdo dostat padáka... Jinak svěží vítr do seriálové tvorby! Pro mne lepší než Zločiny velké Prahy... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

S tímhle seriálem jsem opravdu nedovedl najít společnou řeč - a to jsem se snažil, neb mám obecně tvorbu pana Hřebejka rád...problém je už ve vymezení samotného žánru, protože ta slovy tvůrců ,,pohádková kriminálka" mne vůbec neoslovila a je to podle mého slepá ulička nejen seriálové tvorby (tohle by mohlo fungovat leda tak v produkci studia Marvel určené striktně pro náctileté). Navíc sporný je i koncept, kdy spravedlnosti je dosahováno nelegálními prostředky a při míře ,,náhod" a všeho, co musí ,,mstitelům spravedlnosti" vyjít a klapnout, se celkové vyznění skutečně posouvá až někam k pohádkovému světu... ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou nějak nemůžu s Hřebejkem najít společnou řeč,nicméně i tak jsem dal Božím mlýnům šanci a první díl mě bavil.Nebyla to sice žádná pecka,kterou bych vyhledával opakovaně,ale pokud by si seriál udržel tuhle formu,neměl bych nic proti.Bohužel ale neudržel a ve zbývajících pěti dílech jsem byl svědkem něčeho o čem nevím co si myslet.Měla to snad být parodie?Nebo nějaká místy dobře skrytá metasatira?Nebo to celé snad bylo myšleno vážně?Z indícií a z toho jak vážně se postavy berou bych tipoval třetí možnost a to je prostě špatně.Chápu,že žijeme v době,která v mnoha ohledech předčí divoké devadesátky,premiér na férovku krade,všichni to vidí a nikdo s tím nic neudělá atd atd.ale pokud Janek Kroupa zblbnul natolik ,že mu přijde v pořádku,že hlavní vyšetřovatel (který už ani navíc není u policie) může sám porušovat zákon,aby "boží mlýny" někoho semlely,je to hodně divná zpráva pro diváka.Postupem času navíc jde kvalita dolů natolik,že poslední dvě epizody vypadají,jak kdyby scénář psalo pětileté dítě a fakt sem si nebyl jistý,jestli autoři jen nezkouší co divák vydrží.A to je řeč pouze o samotném "případu".Vedle toho tu jsou totiž ještě pomyslné třešničky na dortu typu - skoro plnoletá skoro Vitenamka si bere Lábuse pro občanství,přičemž je a)úředně mrtvá a za její vraždu byl někdo (nejspíš) odsouzen b) cca pět minut před svatbou je zmíněné,že je narozená v Rumburku a tudíž má občanství od narození.Jsou to detaily,ale je jich hodně a ve výsledku jsou to další a další hřebíčky do už tak špatně udělané rakve...20% ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • Vila podnikatele Brauna (Jiří Lábus) patří molekulárnímu biologovi prof. RNDr. Pavlu Hozákovi a nachází se v obci Zdiměřice u Prahy. Autorem vily je architekt Stanislav Fiala. (sator)
  • Lékař mluví o otravě Fraňka thallidem sodným, který má být účinnou látkou jedu na krysy. Žádná taková chemická látka ale neexistuje – thallium nemá ze své polohy v periodické tabulce možnost jednoduše vytvářet záporně nabité ionty. V jedu na krysy se tak používají jiné sloučeniny thallia – chloridy a sírany thallné. (azcr)
  • Premiéru si nenechalo ujít 1,3 milionu diváků (15+), seriál byl tak nejsledovanějším pořadem večera i celého dne. (rublik05)

Reklama

Reklama