Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Poslední recenze (2 327)

plakát

Vzpomínky na Afriku (1985) 

Vzpomínky na Afriku jsou především romantickým filmem, kde je hlavní postavou jedna ženská z vyšší společnosti, která se nudí ve svém rodném Dánsku a tak si volí sňatek z rozumu a odjezd do Afriky. Bohužel jsem se nedokázal úplně přenést přes nesympatickou hlavní hrdinku. Ta neví, co chce a začíná jedno „dobrodružství“ za druhým a prakticky jí nic nevychází. Skutečnou Karen Blixenovou jsem do teď neznal, ale nechápu její obdiv v Dánsku. Nepřijde mi, že dokázala něco výjimečného. Musím ale uznat, že i přes neustálé životní neúspěchy se nevzdala a stále bojovala a zkoušela něco nového, i když byla často velmi naivní. Také mě vyloženě štvalo to znásilňování africké přírody a domorodců „bílým mužem“. „Musíme je přeci naučit číst! Budeme lovit a uděláme safari! Začneme ve velkém pěstovat kávu!“ A co když číst nepotřebují a nechtějí?“ Co když safari zničí divokou Afriku? Co když tady káva jednoduše neporoste? Bylo ale fajn, že ve filmu i tohle zaznělo a na neúprosnou kolonizaci Afriky se občas stočila řeč v rozhovorech u sklenky vína. Mimochodem, tenhle rozpor mě neskutečně vytáčel… Chci zažít dobrodružství, tak se vydám do srdce divočiny, nicméně si k tomu povezu obří stan, postel, stolek, židle, láhev vína, skleničky a gramofon! Ještě to za mě všechno tahají domorodci, pak večer sedím, filozofuju o životě a stěžuju si, jak mám nenaplněné vztahy. Kvůli tomuhle jsem uvažoval i o hodně nízkém hodnocení a vůbec nechápal to Oscarové šílenství. Připouštím ale, že filmařsky je film výborný. Herecké výkony jsou dobré, kamera skvělá, exteriéry úžasné a tvůrci aspoň nejsou na rozdíl od hraných postav pokrytci a všechny mé výtky ve filmu vlastně zobrazují.

plakát

Dopisy z Iwo Jimy (2006) 

Dopisy z Iwo Jimy jsou americký filmový pohled na americko-japonský konflikt během druhé světové války. Ovšem tentokrát se do toho pustil velezkušený režisér Clint Eastwood z druhé strany… z pohledu těch „špatných“… z pohledu Japonců. Řemeslně je to výtečná filmařina a není potřeba to rozebírat. Obsahově je to mnohem zajímavější. Tvůrci vsadili na osvědčenou metodu, kdy se na válečné hrůzy dívali osobním dramatem jednotlivce a divákům předvedli příběhy konkrétních vojáků. Najednou nejde jen o desítky tisíc mrtvých, ale o lidi z masa a kostí, kteří měli své rodiny a silné emoce. Dle zdrojů zemřelo na Iwo Jimě 99,5 % všech obránců. Nutno dodat, že to bylo i kvůli častým sebevraždám. Někdy je snadné ve válce určit agresora, je potřeba se mu bránit a často jej silou donutit ke kapitulaci. Nic to ovšem nemění na tom, že válka je vždy strašná. Ve většině to odnesou… lidé z masa a kostí s jejich emocemi a ztrátami pak trpí celé rodiny. Kolik obětí ve válce už je moc? Deset, tisíc, milión, …? Sám bych řekl, že moc je už jedna… stačí totiž, aby to byl můj blízký. Clint Eastwood si vysloužil další filmovou pochvalu. Ne každý dokáže v podobném krvavém konfliktu odložit jednostranné vidění a podívat se na to i z té druhé strany.

plakát

Tak daleko, tak blízko! (1993) 

V roce 1987 natočil Wim Wenders film Nebe nad Berlínem a sklidil za něj povětšinou jen chválu. Nápadem, atmosférou a především svým filozofickým přesahem si úspěch rozhodně zasloužil. Sice to není žádný mainstreamový trhák, ale své publikum si našel a překročil občas i hranice artových diváků. O šest let později natočil režisér pokračování - Tak daleko, tak blízko! K mému překvapení šlo o divácky přístupnější film. Méně černobílého obrazu, méně (filozofických) myšlenek a naopak více děje, rozhovorů a obecně svižnějšího „příběhu“. Ten se prakticky opakuje dle prvního dílu. Anděl naslouchající lidem má neodolatelnou touhu s lidmi vše prožívat a tak… neodolá a zkusí si to. Jeho pokusy mě velmi bavilo pozorovat. Stejně jako osudy lidí, které předtím jen pozoroval on a nyní si s nimi může dokonce promluvit. Mimo jiné mě také fascinovala směsice všech různých jazyků, které se ve filmu objevily. Čtyři postavy u jednoho stolu mluví čtyřmi různými jazyky. Dotaz v italštině, odpověď v němčině, dotaz na jinou osobu ve francouzštině, odpověď v angličtině… bylo úchvatné a zábavné to sledovat. Wim Wenders do filmu opět dostal historicko-společenský přesah, kdy lidé často vzpomínají na druhou světovou válku, na fašismus a vyrovnávají se se současnou změnou, kterou celý Berlín intenzivně prožívá… pádem Berlínské zdi. Také to ve filmu mělo své místo a i díky tomu dávám opět silné čtyři hvězdy a doporučení k tomu. K dnešnímu dni hodnotila tenhle film méně než desetina diváků oproti prvnímu filmu Nebe nad Berlínem, což je škoda. Za pozornost určitě stojí.

Poslední hodnocení (2 680)

Rvačka mezi muži (1955)

17.06.2024

Evangelium sv. Matouše (1964)

14.06.2024

Tak daleko, tak blízko! (1993)

09.06.2024

Dopisy z Iwo Jimy (2006)

07.06.2024

Johnny Guitar (1954)

07.06.2024

Vzpomínky na Afriku (1985)

05.06.2024

Muž z Laramie (1955)

03.06.2024

Tak daleko, tak blízko (2014)

01.06.2024

Zbytečná krutost (1984)

24.05.2024

Reklama

Poslední deníček (10)

TOP 2023

Letos mi to nějak dlouho trvalo. Ne, že bych neviděl nic zajímavého, ale nedokázal jsem si udělat čas pro klidné zamyšlení a rekapitulaci… tak konečně. :-) Za rok 2023 jsem ohodnotil celkem 143 věcí, což je od roku 2016 prakticky můj průměr. Po dokumentech o osobnostech (2021) a seriálech (2022) bych se letos zaměřil na tři různé oblasti.

 

První je Virtuální RETRO KINO

Uživatel Willy Kufalt mě zhruba před rokem pozval do soukromé diskuze, kde se každý týden virtuálně promítá jeden jím vybraný film. Viz hlavička diskuze.

Zdravím pozvané členy, vytvořil jsem tuto diskuzi s cílem trochu rozšířit povědomí o různých zapomenutých, méně sledovaných či v tuzemském prostředí "neobjevených" filmech, které stojí za pozornost a zhlédnutí.

Také tímto mu děkuji za pozvání. Jsem si jistý, že kdyby měl někdo další zájem, může se mu ozvat a on jej rád také pozve.

Jde opravdu o zajímavé a pozoruhodné snímky, které jsou ve většině prakticky neznámé a hodně dokáží rozšířit divákům filmové obzory. Bohužel nemám zdaleka čas sledovat vše, ale za celý rok jsem viděl celkem třináct zařazených filmů. Ty nejzajímavější pro mě byly:

Grand Prix – jeden z nejlépe hodnocených filmů z prostředí závodů F1 a bude se líbit i nefanouškům motosportu.

Stovky bobrů – moderní pocta starým groteskám a krásný gejzír originality a tvůrčí imaginace.

Den, kdy země vzplanula – sci-fi staré školy, které sází více na atmosféru a dialogy, než na efekty a je možná aktuálnější dnes, než dříve.

 

Druhou oblastí je polská kinematografie

Polská kinematografie se mi líbí čím dál více a jen v minulém roce jsem viděl deset filmů z Polska. Pozoruhodné byly všechny. Na pomyslném vrcholu stála „trilogie“ Andrzeja Wajdy Člověk z mramoru, Člověk ze železa a Walesa: člověk naděje. Polsko je náš soused, jeho dějiny jsou v mnohém podobné a v mnohém velmi odlišné. Tahle trilogie je výbornou sondou do moderních polských dějin. Navíc je to i filmařsky brilantní. Pátrání po fiktivní postavě za účelem stvoření dokumentu, změna ve vnímání budovatelského a dělnického nadšení, zobrazení Lecha Walesy jako normálního člověka… všechny tři filmy jsou skvělé. Občas jsou na diváka náročné, ale za setkání určitě stojí. Variantou je pak rovněž dobrý snímek Jack Strong o polském špionovi z období Studené války. Je divácky přístupnější, má tradiční filmovou dramatizaci, dobré obsazení a také silné vyznění.

 

Nakonec přidám několik pozoruhodných dokumentů

Pozemšťané – Pozemšťané mají sílu diváka rozsekat na malé kousky a ty pak ještě zašlapat do podlahy. Dával jsem to natřikrát během jednoho týdne… Na začátku je to přirovnáno k nacizmu a k Holocaustu, myslel jsem si, že to tvůrci zbytečně přehánějí. Nepřehání to, jen je to ještě ve větším měřítku a ke všemu živému bez rozdílu… asi nejsilnější emocionální zážitek za celý rok… - (celý komentář zde)

Sociální dilema – Mnohonásobně zvýšené počty sebevražd mladistvých, proměna uživatelů na obyčejné produkty, rostoucí polarizace společnosti, sociální nepokoje, ztráta schopnosti komunikovat na živo, ztráta schopnosti přijmout opačný argument, totální závislost na technologiích… i tohle všechno přináší nové online technologie - (celý komentář zde)

Švéd v žigulíku – Západoevropské řízení a management na ruskou fabriku a kapitalistické myšlení na ruské dělníky… ne, to není námět absurdní komedie, ale realita, která se před pár lety skutečně stala :-) - (celý komentář zde)