Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Western
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (298)

Tváří v tvář

Tváří v tvář (1967)

Sergio Sollima byl inspirován k napsání a režii filmu, který se zabýval výměnou morálních hodnot mezi dvěma postavami, na základě jeho zkušeností z bojů s protifašistickým odbojem ve druhé světové válce. Poznamenal, že během té doby byl svědkem činů odvahy spáchaných malými dětmi s minimálními životními zkušenostmi a činů zbabělosti spáchaných kdysi statečnými muži. Sollima později prohlásil, že tento film byl jeho osobní favorit.

Tváří v tvář

Tváří v tvář (1967)

Gian Maria Volonté (profesor Brett Fletcher) a Tomas Milian (Solomon „Beauregard“ Bennet) se při natáčení často střetávali kvůli svému politickému přesvědčení – Volontè byl otevřený komunista, zatímco Milian opustil svou domovskou zemi (Kubu), když probíhala revoluce vedená Fidelem Castrem. Aby režisér Sergio Sollima navázal na jejich chemii na obrazovce, záměrně vyprovokoval oba herce, aby se zapojili do vzájemných boxerských zápasů.

Město bastardů

Město bastardů (1971)

Ve flashbackové scéně zazní píseň „The Battle of New Orleans“, která pojednává o vítězství Američanů v Britsko-americké válce.

Medvědí ostrov

Medvědí ostrov (1979)

Na rozdíl od filmu neměli Němci ve druhé světové válce na Medvědím ostrově nikdy žádnou základnu. V roce 1941 tam však zřídili automatizovanou meteorologickou stanici.

Medvědí ostrov

Medvědí ostrov (1979)

Ke smrtelné nehodě došlo během natáčení ve Stewartu v Britské Kolumbii, kde byl pilot vrtulníku zabit při dodávání kamerového vybavení, když minul místo přistání na vrcholu hory.

Medvědí ostrov

Medvědí ostrov (1979)

Během natáčení uvízli režisér Don Sharp a čtyři členové štábu na ledovci v náhlé vánici při průzkumu místa. Podle The Los Angeles Times zůstalo pět mužů bez dostatečného jídla a teplého oblečení, dokud je o tři dny později nenašla pátrací a záchranná četa.

Bedfordský incident

Bedfordský incident (1965)

Film je inspirován skutečnou událostí z října 1962 z Karibské krize, kdy byla sovětská ponorka B-59 v Atlantském oceánu pronásledována americkým námořnictvem. Torpédoborce začaly shazovat cvičné hlubinné nálože, aby přinutily ponorku k vynoření. Američané si nebyli vědomi toho, že ponorka byla vyzbrojena jaderným torpédem T-5. Vzhledem k tomu, že B-59 byla několik dní mimo kontakt s Moskvou, kapitán Valentin Grigorjevič Savitskij si myslel, že začala třetí světová válka a chtěl zbraň odpálit. S tím ale museli souhlasit i další dva nejvyšší důstojníci na palubě, Ivan Semjonovič Maslennikov a Vasilij Archipov. Archipov s útokem nesouhlasil a přesvědčil Savitského, aby se vynořil a čekal na rozkazy z Moskvy.

Bedfordský incident

Bedfordský incident (1965)

Jak se činy kapitána Finlandera (Richard Widmark) stávají posedlejšími, Munceford (Sidney Poitier) mu řekne: „Teď nelovíte velryby!“ To je odkaz na kapitána Achaba, cílevědomého kapitána velrybářské lodi z románu „Moby Dick“ od spisovatele Hermana Melvilla, jehož posedlost vede ke zničení jeho posádky a na níž byla postava kapitána Finlandera založena.

Bojové nasazení

Bojové nasazení (1986)

Před začátkem natáčení neuměl Mario Van Peebles (desátník Stitch Jones) hrát na kytaru. Absolvoval několik rychlých lekcí, aby přesvědčil Clinta Eastwooda (seržant Thomas Highway), že by mohl hrát roli rockové hvězdy.

Bojové nasazení

Bojové nasazení (1986)

Název filmu je odvozen od bitvy o Heartbreak Ridge z korejské války, známé také jako bitva o Wendengli. Bojovalo se mezi 13. zářím a 15. říjnem 1951.

Mrtvý nebo živý

Mrtvý nebo živý (1988) (TV film)

Přestože se jedná o televizní film, československá premiéra proběhla v kinech.

Operace Foxbat

Operace Foxbat (1977)

Film je inspirován skutečným zběhnutím sovětského pilota Viktora Ivanoviče Bělenka, který 6. září 1976 s proudovým letounem MiG-25 Foxbat unikl ze Sovětského svazu na letiště Hakodate v Japonsku.

Only the Valiant

Only the Valiant (1951)

Během závěrečné přestřelky je Timothy Gilchrist (Ward Bond) zasažen šípem kousek od pravého ramene. Když mu kapitán Richard Lance (Gregory Peck) vytahuje šíp z rány, je zasažen pod levým ramenem.

Only the Valiant

Only the Valiant (1951)

Natáčelo se od července do záři 1950 v lokalitě Gallup v Novém Mexiku.

Souboj u El Diablo

Souboj u El Diablo (1966)

Jedno z nebezpečí, kterým herci a štáb čelili, nebylo způsobeno terénem, ​​špatným počasím nebo nebezpečnými zvířaty (hadi, štíři atd.), ale místními lovci jelenů, kteří podle jednoho člena štábu stříleli na všechno, co se hýbe.

Reklama