Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Animovaný

Poslední recenze (169)

plakát

Stíny v mlze (2022) (seriál) 

Z mého pohledu je druhá řada stejně tuctová a průměrná jako první. Já chápu, že ČT musí vyrábět nějaké zábavné pořady a je jasné, že určitou část prostředků musí vynaložit i na kriminálky, protože jinak by se na ní nikdo nedíval. Ale z mého pohledu od do Rapla, který byl prostě nadprůměrně geniální je ta vynakládaná snaha stále menší a menší. Jako jó, je znát že na produkci druhé várky bylo vyčleněno více peněz, takže efekty mohou být okázalejší a příběhy složitější ale jinak je to prostě průměrná slabota... Možná by nám příští rok mohla veřejnoprávní služba dodat něco kvalitnějšího a divácky přitažlivějšího, když se jí ze zvýšením koncesionářských poplatků zvýší i rozpočet...

plakát

Tiché místo: První den (2024) 

Já osobně horory moc nemusím. Respektive nemám moc rád ty jednoduché horory, které velká studia sypou jako na běžícím páse a jejich kvalita se hodnotí podle počtu jumpscareů na stopáž. Proto mě jednička docela bavila, protože prvoplánových lekacích momentů tam moc není, ale na druhou stranu se zatajeným dechem sledujete jestli náhodou hlavní postava neudělá nějaký hluk. Navíc nastavená pravidla tohoto filmového světa nutí tvůrce kreativně využívat ty možnosti, které jim kamera dává a navíc má film milosrdných 90 minut, pročež tomu nikdy nespadne řetěz a napínavou atmosféru si to udrží celou dobu. Třetí pokračování je o cca 10 minut delší ovšem nemyslím si, že by to byl důvod, proč bych tento film zařadil spíše do kategorie: dojíme peníze z úspěšné série. Nevím, jak je tomu u dvojky, ale kvalita scénáře u prequelu z mého pohledu dost klesá. Motivace postav k jejich jednání je dost chabá, jumpscareů tu výrazně přibylo a tvůrci hlavně začali používat nedietetickou hudbu. Poslední krok mě asi nejvíce mrzí, protože tím dle mého názoru autoři velmi zabijí ten potenciál, který jim pravidla tohoto filmového světa dávají. Na druhou stranu ten krok chápu, protože i přesto, že hlavní roli představuje Oscarem oceněná herečka Lupita Nyong´o, je kvůli chabému scénáři potřeba si ke ždímání divákových emocí dopomoci i jinými prostředky. Podle mě je tedy škoda, že nebylo příběhu věnováno více času. Protože kdyby se kvalitní scénář spojil s řemeslně dobře zvládnutým vizuálem, jako tomu bylo u jedničky, šel bych s hodnocením výše (jako u jedničky). Nicméně jak už jsem zmínil po technické a řemeslné stránce to není úplně hrozné a přes to, že to není můj šálek kávy, průměrné tři hvězdy bych tomu udělil. Více na kritiky.cz.

plakát

Nabarvené ptáče (2019) 

Když se nad tím zamýšlím, přijde mi, že je to vlastně taková drsnější Babička Boženy Němcové - dlouhé, nudné, monumentální dílo, u kterého vůbec není důlěžitý děj nebo myšlenka, ale jde mu o zachycení těžkého života na východoevropském věnkově. A mě je jasné, že autor si nechtěl nic přikrašlovat, nicméně mám pocit, jakoby ten film byl esencí toho nejhoršího, co se tam v té době bylo. Prvoplánová snaha šokovat explicitou jako vyšitá. Aby jste docílili toho diváckého šoku, tak samozřejmě dává smysl takový příběh snímat realistickou kamerou, bez jakékoliv hudby, jenže si tím zase značně omezujete možnosti, jakými můžete působit na divákovi emoce... a ano, ono by to asi i bez té hudby a dialogů fungovalo, ale né na stopáži téměř tří hodin. Protože já se omlouvám, ale i přes veškerou zkratkovitost a eliptyčnost, tomu v mnoha případech padá řetěz, protože asi tak po první půlhodině pochopíte o čem to celé bude a pak už jen čekáte, jakou drobnou změnu v zavedeném vzorci autor udělá. Trochu zakřiknutě a nevyužitě pak ve filmu působí herecké hvězdy jako Stellan Skarsgård, které se tam většinou mihnou jen v malé epizodní roličce a které tam beztak jsou jenom pro to, aby si režisér mohl honit ego, jaké to má ve filmu skvělé obsazení (to je možná dost podobný důvod proč třeba v Žižkovi hraje Michael Caine). Z mého pohledu by to mohl být opravdu výborný film. Ale to by se z toho musela ještě tak půlka vystříhat.

Poslední hodnocení (411)

Stíny v mlze (2022) (seriál)

27.06.2024

Tiché místo: První den (2024)

27.06.2024

Bůh nekouří (2022)

24.06.2024

Nabarvené ptáče (2019)

23.06.2024

Dáša aneb Art-brutem ke štěstí (2023) (TV film)

23.06.2024

Karel Plíhal - V Telči (2005) (koncert)

22.06.2024

Pro pár dolarů navíc (1965)

21.06.2024

Pro hrst dolarů (1964)

21.06.2024

2001: Vesmírná odysea (1968)

21.06.2024

Reklama