Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (509)

sud 

všechny recenze uživatele

V dětství se mi tahle pohádka nelíbila ani z daleka tolik, jako teď. Až časem jsem totiž dokázal docenit jemnou a stále účinnou satiru a vkusně skryté narážky (páni rádcové se dokážou uplatnit všude a vždy). Výprava prostě nemá chybu (dekorace s obrovskými obličeji), herecké obsazení je přepychové (Vaška jsem měl vždycky rád, Helena tehdy byla poslouchatelná i koukatelná) a písničky Jana Hammera a Ivo Fischera se prostě neoposlouchají. 100%. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Výborný tah obsadit Helenu Vondráčkovou do hlavní role ve filmu, když byla ještě mladá a krásná. Svým půvabem zachránila jiné nedostatky, páč s jejím herectvím to nebyla žádná sláva. Václav Neckář sice hrál o poznání lépe, ovšem ten zas tehdy zamlada vypadal směšně, inu, je to boj:-) Výborné písničky (hudba Jan Hammer sedmnáctiletý!). Natočit pohádku naprosto bez kouzel a nadpřirozena je kumšt, navíc tenhle příběh s jasným odlišením dobra a zla musel mít v roce 68 silný náboj. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika. Helena Vondráčková je v roli princezny nezapomenutelná, ale i další postavy z hlavy jen tak nedostanete, třeba dva proradné rádce v provedení Josefa Kemra a Darka Vostřela. Jejich pikle se jim tak trochu přepiklovaly. Oba dva byli naprosto geniální. Hudba z filmu je populární a zlidověla. Složil ji tehdy devatenáctiletý Jan Hammer. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V pozoruhodné pohádce scénáristy a režiséra Bořivoje Zemana nenarušené dobovou cenzurou - blížilo se Pražské jaro - , v níž se snoubí hudební a herecké obsazení ve vzácné syntéze, která navazuje na to nejlepší z humoru své doby, se divák ocitá na duchovní pastvě. Nápadů, jemností a fines je tu přehršel stejně tak jako mladické svěžesti. Klasičnost je tu dovedena do maximální dokonalosti a myšlenková hloubka je odlehčena celou řadou nápaditých gagů; cítíme tu stopy STARCŮ NA CHMELU. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jo, takhle vypadalo našed dětství. Dětství plné ksichtů Neckáře a Vondráčkové, které nevím proč pronikly do tak výpravné pohádky. Nostalgií se to ale stírá a zůstává jen krásná vzpomínka na docela romantické dobrodružství spanilého prince a jednoduché princezny okořeněné přítomností dvou podlých rádců a zmatených králů. Skutečně zdařilá pohádková komedie, kde bych dokázal odpustit toho Neckáře s Vondráčkovou. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • Když během promítání Charlie Chaplin maluje, tak chlapovi se sudem potřísní kromě tváře i rukávy a nohavice. Když pak Chaplin chlapa vykopne, tak má rukávy a nohavice čisté, zato má ale víc zamazaný límec. (Jan.Kanak)
  • Tvůrci různě spojovali záběry. Třeba když Václav Neckář stojí na suché vrbové větvi. Ta vrba byla v bojnickém parku. Ale když spadne do vody, tak ta už se nachází v Blatné a hned jak vyleze z vody ocitne se opět v Bojnicích, které jsou za ním vidět. (cariada)

Reklama

Reklama