Reklama

Reklama

Bláznova kronika

Československo, 1964, 82 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1625, v zemi zuří třicetiletá válka a o Čechy mezi sebou bojují habsburský císař Ferdinand II. a dánský král Kristián IV. Pro mladého vesničana Petra to znamená, že ho dříve nebo později chytí verbíři z té nebo oné strany. A tak se i stane. Petr sice brzy uteče z královského vojska, ale pro změnu ho i s verbířem Matějem zajmou vojáci císařští. Oba zajatci se spřátelí. Jednou se jim podaří zabloudit a nalézt pokladnu plnou zlata a šperků. Petra bohatství nezajímá, ostatně na další cestě najde poklad ještě větší: krásnou opuštěnou dívku Lenku. Ani teď však nemá od vojenských náhončích pokoj a opět se dostává do zajetí. Protože si však místo vojenského mundúru oblékl noblesní šaty, čeká ho trest snad ještě horší než služba v armádě: sňatek s komtesou Veronikou… Rozverná veselohra ze smutných časů třicetileté války je dílem scenáristy a režiséra Karla Zemana. Ten filmu opět vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis, známý např. z fantastických snímků Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď. Na scénáři s ním tentokrát spolupracoval jeden z nejosobitějších tvůrců české nové vlny, Pavel Juráček. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Humorně pojatá doba, která jinak humorná rozhodně nebyla. 30ti letá válka ala Karel Zeman, takže malované pozadí, kulisy a prostě všechno, co patří do jeho jedinečných filmů. Samozřejmě i herci, které si pan režisér uměl vybrat. Jediné, o co se tu bojuje, je válečná kořist. Na tento film se hodí slova Napoleona, které nám krásně připomíná Švejk, "Jo, milánkové, na vojně se mění situace každým okamžikem" . Přesně tohle je obsahem skoro celého filmu, válečný vítr fouká a lidé podle toho jednají. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na první pohled na mě Bláznova kronika působí jako první pokus Karla Zemana proniknout do všech jeho kouzel, která v budoucnu hojně využije ve svých nejlepších filmech. O to víc mě překvapilo, že kronika není ani zdaleka žádným debutem a to mě zamrzelo. Působí totiž nakousnutě a ne tolik komplexně jako jiné snímku českého génia. Je to škoda, protože chvílemi je film vyšperkovaný do posledního detailu, aby následně chvíli nudil a divák jen a jen čekal. Naštěstí je tu velmi dobré obsazení, které film žene společně s triky a nápady autora k slušným 4*. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Ani se nedivím, že toto geniální podobenství o české národní disciplíně - převlékání kabatů a úzkostného sledování korouhviček - post-socialistická veřejnoprávní TV nechce dávat. Ten zámek totiž připomíná Československo, kde se kabáty a přesvědčení mění tak rychle jako vítr. A je jedno, zda jsou šedesátá léta či listopad 89 (učitelé nám na začátku listopadu vštěpovali socialismus a od konce listopadu nás začali učit demokracii). Je vidět, že film byl dělaný "na koleně", protože finance šly do velkolepých ideologických škvárů (ty dnes TV opakují do nekonečna), jenže to je nepodstatný detail. Je lahůdkou sledovat české herce, jak perfektně naplňují režisérův záměr - Kostka je se svou láskou k poli přesvědčivější než Crowe v Gladiátorovi (procházky zlatými lány), Menšík je přesně na hraně mezi komikou a tragikou (jak ho ta pozice socialistického baviče zničila), Effa není trapný, ale vtipný a Holub se v závěrečné scéně dotkl hvězd. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Krásná satira na krušnou a nelítostnou dobu třicetileté války, je tam všechno (od přebíhání vojáku od katolíků k protestantům, až po slepotu lidí, kteří pro pár zlatek zradí nejlepšího přítele). Byť velmi odlehčenou formou, ale krásně výtvarně vymyšlené bitvy, pronásledování hl. hrdinů rejtary a skvostně vyvedené hrady a vojenská ležení. Skvělý Petr Kostka a jeho dobrota, která vždy tu krutost a bláznovství přebije. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Film, který se mi od Karla Zemana pravděpodobně líbí ze všech nejvíc, a to přitom působí nejméně zajímavě. Není to verneovka, vypadá poměrně realisticky... nenechte se zmást. Ačkoliv se jedná o "historický" film, ruka Karla Zemana je v něm znát a je více než poctivá. Příběh je samozřejmě nesmírně zajímavý, akce, vtip, spád, všechno tu je, navrch ještě výborná dobová atmosféra a obří výprava (a pozor, ne výtvarná!), ačkoliv na klasické efekty také dojde, ale rozhodně ne v takové míře, jako v jiných Zemanových filmech. Opravdový klenot jeho tvorby a je neskutečná škoda, že ze všech jeho celovečerních hraných filmů je známý pravděpodobně nejméně, protože si to ani trochu nezaslouží. 90%. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (23)

  • Film bol natoľko na svoju dobu experimentálny, že Emília Vášáryová (Lenka), keď prišla do filmového štúdia vo vtedajších Gottwaldovských ateliéroch na tkz. Kudlově, mala pocit, že prišla do nejakého západného štúdia. (Raccoon.city)
  • Emília Vášáryová (Lenka) spomína, že na natáčaní pracovalo veľa výtvarníkov a maliarov .Niektorí ju pri filmovacích prestávkach chceli maľovať. (Raccoon.city)
  • V úvodní kreslené sekvenci, kde jsou představeny některé osobnosti Třicetileté války, se objevuje i císař a český král Ferdinand III., na popisku pod kresbou je však jméno jeho předchůdce a otce Ferdinanda II. (ČSFD)

Reklama

Reklama