Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Úžasné mistrovství Karla Zemana žel zestárlo opravdu rychle, hlavně v posledních letech. A když upustím od revolučního vizuálu, příběh neexistuje, je to spíše dokument a děcka mně těmi přechytralými řečmi otravovali. A absence závěru to zcela poučné zaměření, které ale postrádá jakoukoliv zajimavost kromě toho vizuálu, podtrhuje. Škoda, 4 hvězdy jen pro tu revolučnost. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento film som už videl nespočetne veľa krát, naprieč celým mojim životom. Nadšenie z filmu síce už mierne nahlodal zub času, no stále ho považujem za jeden z najlepších v danom období. Film je priam nasiaknutý dobovou, radostnou atmosférou vtedy ešte pomerne nového totalitného režimu a preto je i pevne ukotvený v čase a vo svojej dobe. Ako taká pripomienka na vtedajšie všeobecne platné a jediné správne chovanie sa a zmýšľanie ľudí. Čím viac uplynie času od vzniku filmu, tým nám snímok v tomto smere povie a pripomenie viac. Z tohto pohľadu ide o veľmi cennú záležitosť. 85/100 ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Mistrovský kousek z české dílny, který tu byl před Jurským parkem, má v sobě daleko větší přesvědčivost než Spielbergův komerční hit. Pro někoho Zemanovy triky mohou být naivní záležitost, ale je třeba si uvědomit, že je dělal na koleně a neměl za sebou zástup trikových machrů z ILM. Nicméně příběh sám o sobě mohl Zeman trochu víc přizpůsobit divákovi, protože film je často jako by vědecko-naučnou brožurou, která místy narušuje plynulost děje a zbavuje ho posléze jakéhokoliv napětí a záživnosti. Pochopitelně, že dneska už u nás tohle nikdo nenatočí, a tak se jedná o unikát. A ještě jedna výtka. Nebylo objasněno, proč byla většina pravěkých zvířat na druhé straně řeky. 60% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdo v dětství nadšeně hltal ilustrace Zdeňka Buriana, nemohl minout ani Zemanův dobrodružný výlet proti toku času. Při pohledu na rok výroby může člověk vzhledem ke kvalitě triků jen nevěřícně kroutit hlavou. Už jen proto, že kdyby se vynaložené prostředky převedly na současnost, měl by Steven v nadsázce leda na koženou bundu Goldbluma a sklenici s třesoucí se vodou oznamující brzký příchod T-Rexe.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Život sa stále mení. Ako morské vlny. A tak to pôjde celé veky. Donekonečna.“ Filmy s monštrami tu samozrejme boli už pred legendárnou CESTOU DO PRAVEKU (1955), ale príšerky v KING KONGOVI (1933) a STRATENOM SVETE (1925) boli predsa len o niečom inom. Vizionársky režisér Karel Zeman (neskôr nakrútil ešte bomby VYNÁLEZ SKAZY/1958 či UKRADNUTÚ VZDUCHOLOĎ/1966) neuprednostňuje akciu, väčšina konfliktov medzi ľuďmi a pravekými zvieratami sa končí skôr, ako sa poriadne začne (hrdinovia skrátka utečú alebo odplávajú o pár metrov ďalej), nikto z nich nie je zožratý Tyranosaurom Rexom a najhrôzostrašnejšia časť česko-slovenského filmu si vystačí s jednou jaskyňou pravekého človeka a strašidelne vychládajúcim ohňom (pozrite, nestojí tamto?). Mrazivá atmosféra, ponorená do ticha vládnuceho naprieč celou pustou krajinou (že by Stanley Kubrick v opičom prológu 2001: VESMÍRNEJ ODYSEY odpisoval?), patrí k najprepracovanejším, aké som kedy vo filmoch videl (bez ohľadu na rok výroby, žáner a krajinu) a slabší scenár (štyria chlapci putujú krajinou, objavujú záhady a potom sa vrátia domov) neprekáža. Ale baviť sa o tom, že Spielberg v roku 1993 (JURSKÝ PARK) nemal čisté svedomie, je naivné (nikto nemá patent na dinosaurov, ani Karel Zeman). ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Film sa natáčal dva roky, počas ktorých chlapci často absentovali v škole, a preto museli mať učiteľa na doučovanie. (Raccoon.city)
  • Scény s lejakom, ktorý sprevádzal chlapcov po ceste tropickým pralesom, pomáhali vytvárať dvaja hasiči. (Raccoon.city)
  • Karel Zeman chtěl původně natočit „Cestu na Měsíc“, ale zalíbily se mu pravěké malby Zdeňka Buriana a dostal nápad natočit raději Cestu do pravěku. (mar48)

Reklama

Reklama