Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl strasne davno este vo vtedajsej Ceskoslovenskej televizii a nikdy nezabudnem na scenu, kde hlavni hrdinovia liezli po chrbate mrtveho Stegosaurusa, ktoreho pouzil aj Spielberg v druhej casti JURSKEHO PARKU (1997) na zaciatku, kde ohrozoval zivot Julianne Moore s ostrymi bodakmi na chvoste. Aj dnes obdivujem triky, animaciu a nadherne farby, ktore su na rok 1955 proste uzasne a vobec sa necudujem, ze si v Amerike divaci mysleli, ze je to ich americky film :-) 09.06.2009 ____ Vladimír Bejval - (Jirka) +++ Petr Herrmann - (Toník) +++ Josef Lukáš - (Petr) +++ Zdeněk Husták - (Jenda) +++ Hudba: Emil František Burian, Vlastimil Pinkas +++ ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Úžasné mistrovství Karla Zemana žel zestárlo opravdu rychle, hlavně v posledních letech. A když upustím od revolučního vizuálu, příběh neexistuje, je to spíše dokument a děcka mně těmi přechytralými řečmi otravovali. A absence závěru to zcela poučné zaměření, které ale postrádá jakoukoliv zajimavost kromě toho vizuálu, podtrhuje. Škoda, 4 hvězdy jen pro tu revolučnost. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Karel Zeman, J.A. Novotný .. Bezkonkurenčně nejlepší hraný film Karla Zemana. Zajímavý nápad putování několika chlapců za poznáním do pravěku, kdy chronologicky, avšak pozpátku cestují až k pradávnému moři, kde se zrodil život na Zemi. Stěžejní je ovšem mistrovská animace tehdejší fauny. Dávná zvířata jsou jako živá a na tehdejší dobu se jednalo určitě o dech beroucí podívanou. Tímto archaickým kouzlem se dá poctivě kochat i dnes. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film na mě po těch letech, kterými prošel, i když se je snažím odmyslet a nedívat se na úroveň triků, působí neuvěřitelně zastarale. I když ve své době to asi byla bomba pro mě to žádné zvláštní kouzlo ani nic, čím by mě to zaujalo nemá. Obdivuji Zemana - výtvarníka a jeho animované filmy, k těm hraným jsem si bohužel (zatím) cestu nenašla. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výkladní skříň naší paleontologické vědy:) Současní paleontologové prominou, že takto adoruji víc než půl století staré objevy, z nichž některé dnes již třeba byly slušně řečeno aktualizovány, ale bráno měřítkem kinematografické historie je Cesta Do Pravěku špičkové dílo do dnešních dnů. Nicméně ten konec-nekonec mi úplně nesedí ani dnes (říkat proč by asi byl spoiler) a kdysi jako dítě jsem ho považoval za velkou zradu:) Proto dávám 70%. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Během natáčení kluky zastihla i měnová reforma, na kterou stejně jako ostatní velmi tvrdě doplatili. „Ačkoliv jsme měli podepsanou smlouvu na čtyři sta korun za natáčecí den, nakonec jsme dostávali jen sto třicet, pokud se kvůli špatnému počasí netočilo, osmdesát a pokud nás nalíčili, ale před kameru jsme se nakonec nedostali, sto korun,“ prohlásil Petr Herrmann (Toník). (Duoscop)
  • Odborným poradcem filmu byl špičkový paleontolog Josef Augusta. Jeho syn Pavel Augusta vzpomínal, že se byli spolu podívat na natáčení filmu na řece Váh na Slovensku. Model stegosaura z filmu si profesor Augusta nechal přivést po natáčení k sobě na fakultu a dlouhá léta zdobil její interiér. Kam později zmizel už není známo. (sator)

Reklama

Reklama