Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jako student archeologie jsem se bavil...zkoušku z paleolitu už mám sice za sebou, ale i tak se na film rád někdy podívám znovu. Hlavně díky naprosto dokonalým trikům, který i dnes vypadají parádně, kam se hrabou kluci z Jurskýho parku. Film je to sice lehce naivní a opakuje zažité klišé a omyly (jako např. díra na mamuty - pračlověk nikdy nelovil mamuty tím, že vykopal velkou díru!!!!!!!!!!!!), ale to se tomuto stařičkému filmu dá lehce odpustit. I ty hláškující mamlase, pardon pionýry, jsem překousnul. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dodnes výborné klukovské dobrodružství čtveřice kamarádů na cestě proti proudu času. I když paleontologické výzkumy za to více než půlstoletí pokročily, stále to může fungovat i jako zábavný doplněk k učebnici dějepisu pro základní školy. Triky byly na svou dobu na špičkové technické úrovni a kouzlo filmu dosud nevyprchalo. Stačí si v úvodní scéně nevšimnout pionýrského šátku na krku a máte to i bez nebezpečné ideologické omáčky. ;-) ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film na mě po těch letech, kterými prošel, i když se je snažím odmyslet a nedívat se na úroveň triků, působí neuvěřitelně zastarale. I když ve své době to asi byla bomba pro mě to žádné zvláštní kouzlo ani nic, čím by mě to zaujalo nemá. Obdivuji Zemana - výtvarníka a jeho animované filmy, k těm hraným jsem si bohužel (zatím) cestu nenašla. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Život se pořád mění, roste a je stále v pohybu, jako mořské vlny." Úplně nejkrásnější film na téma cestování v čase. Tohle mohlo opravdu vzniknout jen v Československu. Na pozadí budovatelských let se při vytváření scénáře hodně kladl důraz nejen na vzdělávací charakter a propagaci vědeckého pokroku (i když to explicitně ve filmu nezazní - odkud jinde, než ze SSSR), ale nakonec i na myšlenku vzájemného věčného přátelství. To všechno ale vůbec na výsledku nijak netíží, naopak překvapivě přidává na hodnotě a pořád jde o film, který nejen představuje důležitý mezník prakticky ve světové kinematografii, ale má v sobě pořád tolik co říct. Vizuál, kulisy, prahistorické reálie, triky na naše a tehdejší poměry opravdu úžasné a jako celek skvěle charakterizuje filmařskou kvalitu své doby, kterou jak vidíme šlo prosadit i v politicky dost šílené době. Jako dítě mě to nějak zvlášť nebavilo, až s odstupem času mě uchvacuje celá atmosféra záhadného dobrodružství s poutavým scénářem, sehranou partou kluků, napětím i jemným dětským humorem. Nezapomenout na důležitý denník a udělat fotografii! ,,Pro vědu všechno!" :-) (100%) (deníček - Z československého filmu 50.let: Pestrá paleta žánrů) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Excelentní mistrovský kus Karla Zemana. S pomocí (na svou dobu) geniálních triků, velice jednoduchých Barrandovských kulis, čtyř kluků, jedné loďky a překrásných kreseb Zdeňka Buriana natočil dílo, které ve své době ve svém žánru položilo na lopatky Hollywood. Prostě nestárnoucí klasika, která se líbí nejen dětem a pamětníkům, ale nachází si stále nové diváky. A doufejme, že ještě dlouho nacházet bude. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Výjezd z jeskyně na začátku filmu se točil na zamrzlém rybníku v Jindřichově Hradci, následné scény v obrovských ledových krách zase na přehradě Souš v severních Čechách, kde pyrotechnici rozbili po vypuštění led výbušninami. Exteriéry filmu byly dále natáčeny v meandrech řeky Moravy u Bzence v přírodní rezervaci Osypané břehy. (Karlas)
  • Tvorové, kteří se ve filmu v období čtvrtohor objevují, jsou mamuti a srstnatý nosorožec. Ve třetihorách jsou to untatherium a phorusrhacos. Ve druhohorách pak edmontosaurus, pteranodon, apatosaurus, stegosaurus, struthiomimus, styracosaurus a ceratosaurus. V období prvohor se objevili meganeura, krytolebci a trilobiti. (TheTrox)
  • Film byl komunisty preferován jako jeden z nástrojů odklonu od víry a propagaci sovětské vědy. Již tenkrát byl kritiky označován jako ideologický. Moc se líbil v NDR, na rozdíl od filmu Limonádový Joe, aneb koňská opera (1964). (Brtniik)

Reklama

Reklama