Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi druhý nejlepší Zemanův film, který na Čarodějova učně (se stejnou animací) fakt nemá, ale i tak mi to docela dost sedlo. Měl bych výtky k určitým situacím a věcem ke scénáři, kdy se to všechno odehrávalo jaksi divně (a že těch situací nebylo málo), ale jinak snad ani nemám co vyčítat. Stopáž to má dostačující, nenudil jsem se u toho, má to podmanivou atmosféru, ani ten příběh sám o sobě není špatný... Jen teda nechápu, proč Honzík a Rarášek poprvé promluví až někdy v půlce filmu, žádný účel jsem v tom nenašel a vlastně je to jedna z věcí, která mi vadí na scénáři. Ale nutno uznat, bez té dokonalé hudby bych z toho měl sotva poloviční dojem, než jaký z toho nakonec mám, protože hlavně kvůli ní to má takovou atmosféru... 4* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Neni to sice tak emotivni a naprosto dokonale jako Carodejuv ucen, i tak se jedna o vynikajici podivanou. Nerozumim tomu, proc jsem tuto pohadku videl az 30 let po jejim vzniku. Skvele vykresleni skritku, bojacneho rytire z " beranniho " hradu, krasne vypraveni a uzasna hudba Karla Svobody. Vyborna pohadka, rad bych vedel, jak na ni reaguji dnesni deti... ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná pohádka, která obsahuje všechna správná klišé bez kterých se žádná pohádka neobejde. To vše je zabaleno do hezké, typicky zemanovské animace a okořeněné nějakým tím roztomilým vtípkem (jako třeba to, jak se Jan Lucemburský rozpadl v bitvě u Kresčaku:-)) Přesto jsem se ale místy trochu neubránil nudě. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Boží poetika a moc příjemná hodinka pohádkové nálady. No pohádkové, Karel Zeman dětem.... dost by mne zajímalo jak by se na toto dívalo dítě. Ani ne tak strašidelné provedením jako spíše osudy některých postav a hádám že některá poučení vyplývající z toho pro oko dětského díváka moc neuchopitelné. Já bych chtěl prostě od Karla Zemana vidět fantasy áčkových rozměrů s holyywoodským rozpočtem, hádám že Tim Burton by si od začátku nestačil dělat poznámky a pak by filmařství zabalil a šel hrát kuličky. :) 8/10 ()

crha 

všechny recenze uživatele

Ani Sindibáda, natožpak Čarodějova učně tady Mistr nepřekonal, ale stejně má tahle jeho pohádka svoje kouzlo. Pana gunmakera Svobodu, ani Helenku želvu teda rád nemám, ale tady nemají ani jak vadit. Spíš mi chyběly ty hororové prvky jako byly třeba právě v Krabatovi a Sindibád je prostě také daleko lepší. Spíš zklamání, ale jen díky vysoko nastavené laťce, kterou u Karla Zemana mám. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama