Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

tahit 

všechny recenze uživatele

Francie z počátku šedesátých let a její dobové reálie se zde posouvají do reálného rozměru. Thriller je nejen zajímavý, ale je i důmyslně podán a pozvolně tvořené napětí mu sedí. Nutno hned poznamenat, že přesto, že kniha Den pro Šakala je také výborná přeci jen to je také fiktivní příběh, který je založen na reálných událostech, jimž lze určitě některé věci věřit. Proto si na své přijdou především všichni ti, co mají rádi kvalitní thrillery. A tak zůstává Šakal napínavou peckou, která působí téměř autenticky. Skoro si myslím, že to tak nějak mohlo asi být. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dokonalý popis reálií a perfektní znalost politického pozadí a souvislostí jsou u F. Forsytha samozřejmostí. F. Zinnemanovi se to vše povedlo velmi dobře přenést na filmové plátno a připočtemeli brilatní výkon představitele titulní role, máme před sebou ukázku toho jak by měl vypadat politický thriller. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Pomalu plynoucí drobnokresba najatého profesionála, který se chystal spáchat atentát na prezidenta Charlese de Gaulla. Má to naprosto skvělou atmosféru, vynikající a dokonale propracovaný scénář a Zinnemannovu perfekcionistickou režii, která nedovolí vydechnout. A skvělé herce, především fantastického Edwarda Foxe, který jako zabiják je jednoduše neodolatelný a šarmantní, zvláště dabuje-li ho svým nezaměnitelným hlasem Eduard Cupák. Původní dabing v kombinaci s novou remasterovanou kopií udělal svoje a já byl opět divácky unešen. Takhle to má být. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Pomalý film točený skoro až jako dokument. Milovnící současného módního trendu digitalních kamer a realičnosti by zajásali. Ovšem mně Šakal chvílemi spíš uspával a nudil. Gradace žádná. Dramatická hudba, výrazné herecké výkony. Nic z toho. Opravdu skoro dokument. Leč perfektně udělaný a působivý, ikdyž rozvleklý. Doporučuji těm co se jim líbil nový Fincherův Zodiac. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Asi dodnes nejlepší filmový politický thriller prost veškerého zbytečného patosu, chladný, uměřený, s naprosto profesionálním zabijákem a taktéž i policistou. Milovníci akčních jízd mají smůlu, zato milovníci napětí, logiky a reality ve filmu si přijdou na své. Oč napínavější a vygradovanější je scéna, kdy si Šakal vulgo Edward Fox v lese nastřeluje zbraň střelbou na meloun, oproti deseti jiným filmům s mnoha přestřelkami, výbuchy a honičkami s destrukcí půlky města. Pro mě představitel naprosté dokonalosti v žánru. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Ve filmu zazní, že jedna ze Šakalových (Edward Fox) obětí je jakýsi Trujillo. S nejvyšší pravděpodobností jde o Rafaela Trujilla, prezidenta Dominikánské republiky, jenž byl zavražděn v roce 1961. (Othello)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama