Reklama

Reklama

Nepřivolávej nic zlého

(festivalový název)
  • Dánsko Speak No Evil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dve rodiny sa stretávajú počas letnej dovolenky v Taliansku a zostanú v kontakte aj naďalej. Rodina z Holandska pozve rodinu z Dánska na návštevu a oni sa rozhodnú vyraziť. V žiadnom prípade ale nepôjde o príjemný víkendový pobyt. (Marceloo)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (180)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Všemožná snaha vybudovať všetko na atmosfére vyšla len z polovice. 3/4 filmu sa nič nedeje, občasné, podivné hádky s odstupom času pôsobia ako niečo, čo len mierno-mierne zdvihlo latku na úroveň priemeru. Áno, je pravda, že v závere sa dej začne uberať smerom, ktorý v prípade precítenia, môže solídne prebrať z polospánku. Lenže tých nevýrazných 75%, už by nezachránil ani krátky záber z rubriky: "Rychlý prachy". ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Psychologické slow burn Hororové Drama nepatří mezí mé nejoblíbenější subžánry a i zde jsem s hodnocením váhal, ale došel jsem k závěru, že se jedná o povšimnutihodnou záležitost, která i přes pomalejší tempo dokáže vyvolat nekomfort a mráz v zádech. Příběh se zaměřuje na Dánskou rodinku, která dostane pozvání na návštěvu od svých nizozemských přátel, které potkali na dovolené, ale jak je zvykem nejde to dle vysněného plánu. Je to zajímavě vykonstruované, Holanďané jsou zde rozhodně divní, ale zároveň neevokují typické rysy psychopatů, které by divák v podobném ražení očekával, což mi přišlo docela netradiční. Dánský hlavní hrdina mi však byl svým chováním nesympatický ( herecký výkon taktéž žádná sláva), ale filmu se daří držet pozornost ikdyž se zde celý film nic moc extra neděje. Plyne pomalým tempem, atmosféra však houstne a psychický tlak se stupňuje. Finální akt je slušně úderný a nepříjemný ( slabší povahy možná budou film snášet těžce) a snaha šokovat se filmu rozhodně daří, byť opět né v přehnané míře, drží se reálných mantinelů a o to mrazivěji dokáže působit. Pro každého to nebude, někdo se bude nudou kousat, druhý depresemi neusne. Varování jsem dal. Příběh 3/5. Akce 2/5, Humor 1/5, Násilí 1/5, Zábavnost 3/5 Hudba 4/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 4/5, Herci 3/5. 7/10. ()

Reklama

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Tupí Dáni stretnú na dovolenke psychopatických Holanďanov, a po krátkej známosti sa za nimi vydajú do Holandska. Až tam okrem veterných mlynov uvidia, že ich noví kamaráti sú psychopati, no aj tak tam zostanú ako debilní. By som to otočila domov už iba keby som videla tú barabizňu, do ktorej ich pozvali. A keď tak nad tým rozmýšľam, to uvrieskané dievča s blbým plyšovým zajacom (po ktorého by som sa nikdy nevracala), si možno zaslúžilo to, čo dostalo. A k jej rodičom: "Prečo práve my?" - "Lebo ste nám to dovolili." Tie posledné vety myslím všetko vystihli. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tafdrup si zrejme robí svojskú srandu z dnešných beta chlapov, ktorí ani nedokážu poriadne ochrániť svoju rodinu. V podstate mohol svoj film nazvať Len silnejší prežijú, možno by to bolo výstižnejšie než pôvodný názov. Tie náznaky, o čom sa skutočne rozpráva, je viac, muž nechá obhajovať ich odchod z domu radšej ženu, než by sa za ňu poriadne postavil a z hľadiska chovania hlavných postáv celkom wtf záver nebudem radšej spoilerovať. Z hľadiska trilerovej schémy tu nič nové nenájdeme, čiže pôjde skôr o to, nakoľko vás uhranú herci a dostane atmosféra. V tomto smere som bol skôr sklamaný, herci síce hrajú skvele, ale nepociťoval som k nim žiadne emócie a tak ústrednej rodinke ani obzvlášť neprial happy end, ak nerátam samozrejme výrazné antipatie voči Holanďanovi, to bol vážne nechutný chlap. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Nesympatická (opět) severská rodinka, pozná na dovolené v Itálii pár z Holandska a o několik týdnů později, jim přijde pozvánka k návštěvě. Tak určitě pojedu někam 8 hodin s celou rodinou, za někým, koho vůbec neznám. Skočím rovnou do finále - absolutně jsem nechápal, proč se nikdo z nich nebránil / nepral ? Ten fotr byl totální kretén a ta máma ? Místo toho aby začala pleskat tu frajerku, tak se zmůže tak akorát na fackování sedačky. Tleskám. A to ukamenování ? (To asi chtějí naznačit, že západ evropy = střední východ). Možná ukázka toho, jak jsou lidé na severu (a nejen tam, cítím z toho urážku Europoidní rasy) fakt tak mentálně rozmazlený a pohodlný a myslí si, že je v životě nemůže nic špatného potkat ? (určitě teď ale poznávají spousty Mohamedů, jako zde byla ta chůvička a mají si to asi uvědomit, že život v evropě, už  není pohádka. Bleju.) Atmosféra celkem fájn, ta druhá rodinka, byla pěkně povedená, ale prostě bylo to místy tak debilní a urážlivý, že si dám od těch severských Hororů minimálně rok pauzu, protože jediný, co dokážou je, mě nasrat. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení filmu probíhalo v Dánsku, Nizozemsku a Itálii, ale muselo být dočasně přerušeno kvůli pandemii covid-19. (Homerking)
  • Režisér Christian Tafdrup prohlásil: „Film vychází z mých vlastních zkušeností, hodně jsem cestoval a potkával spoustu lidí, o kterých jsem si myslel, že jsou cool, ale ukázalo se, že nebyli.“ (Homerking)

Reklama

Reklama