Reklama

Reklama

Jak se stát tyranem

(seriál)
  • USA How to Become a Tyrant
USA, 2021, 2 h 49 min (Minutáž: 26–31 min)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Každý diktátor musí znát triky, jak si získat a udržet moc. Lehce cynický dokumentární seriál o despotech v dějinách lidstva. (Netflix)

Recenze (54)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Not great, not terrible. Svižně zpracováno, jednotliví diktátoři jsou představeni hezky přehledně včetně dostatečného historického backgroundu, který se k nim váže. Část o Stalinovi mě opětovně přesvědčila o tom, že Putin ve svém krvelačném tažení jede naprosto dle příručky skomírajícího diktátora za zenitem snažícího si urvat ještě před svým pádem nějakou tu zbývající moc. Ale jinak jsem celkově čekal více psychologickou a uspořádánější analýzu. Je to takové hodně letem světem a kdo se o tohle téma alespoň trochu zajímá, tak se asi nic vyloženě nového a přelomového nedozví. Taky mi trochu vadil ten lehce nadsazený jakože cool styl komentáře, který dle mého do kvalitního dokumentu zrovna moc nepatří a vlastně i na sebe nechtěně praská, pro jakou cílovku je primárně určen. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o nic hlubokomyslného, co by do hloubky zkoumalo osobnosti jednotlivých diktátorů, není to nabité fakty, jede si to po svojí "cool" vlně a v kostce populárně naučným stylem diváky seznamuje se základními informacemi o těchto nechvalně proslulých osobnostech. Vše je zabaleno v líbivém konceptu a vyprávěno jako jakýsi tutoriál pro začínající diktátory. ()

Reklama

borec999 

všechny recenze uživatele

Spracovanie je celkom atraktívne. Ale ako maturant z dejepisu a milovník histórie som sa prakticky nič nové nedozvedel. Preto len 3*. Inak pre ostatných mladých ľudí to môže byť dokument, vďaka ktorému nadobudnú aspoň základné info o niektorých dôležitých, aj keď nie zrovna obdivuhodných postavách histórie. 60% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dinklage ako narátor je skvelou voľbou. Jeho cynické rady a postrehy dodávajú hrôzam, ktoré sledujeme odľahčený tón. Zbežne sa pozrieme na 6 rôznych diktátorov a snažíme sa skrze rôzne praktiky nahliadnuť do osídiel ich hrôzovlády...ak teda môžem použiť takýto termín. Poučné, miestami vtipné, miestami hrozivé, so skvelou animáciou a výbornými faktami, ktorými nás tvorcovia dokumentu bombardujú neustále. Do hĺbky to samozrejme nejde. Na to je každý diel príliš krátky. Ale forma a spôsob ako sa k problematike pristupuje je zábavný, poučný a svieži. Určite by som si dal druhú sériu. Niekoľko diktátorov nám myslím ešte v talóne zostalo. ()

mm13

všechny recenze uživatele

Štve ma neuveriteľne ten odľahčený tón sprievodného slova (bavíme sa o najväčších hrôzach v histórii ľudstva, páchaných človekom na človeku). Plus, už pri druhej epizóde zaznamenávam prvé vážne opomenutia historicko-spoločenského kontextu popisovaných udalostí, zjednodušenia v záujme toho, "aby nám to sedelo do toho nášho kontextu"... Týmto to nadobúda príliš populárny (povrchný) ráz, čím sa to pre mňa stáva ďalej pomaly nepozerateľným... ešte uvidím... alebo nie... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama