Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (451)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Síla. Pořádná dávka bezmocnosti a křečí na můj čtvrteční večer. Jak snadno a rychle spadnout do průseru a jak se v něm zahrabávat více a více s výbornou ústřední dvojicí. Dokonalou atmosféru ještě umocňuje jednoduchý hudební motiv. Příběhově paráda, herecky paráda, hudebně paráda. Co mi chybí? Lehce zkrátit děje. Bylo tu pár hluchých pasáží. I když 112 minut není závratná stopáž, tak jsem se nudit stihl. Což ale může být i mou únavou, a proto jsem až do závěrečných minut zvažoval plné hodnocení. Závěrečná scéna silná je, ale nějak mi za celý příběh neseděla. Skvělý film. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekelne depresívna štúdia pokryvených rodinných vzťahov, ktorú rozohní nešťastná udalosť. Postavy majú viacej osobnostných slabín a charakterových dier než sme v americkom filme zvyknutí, a scenárista ich za to ženie do najhlbších pekiel. Dej je nepredvídateľný a hoci snímka pôsobí akoby bola o 20 minút dlhšia než naozaj je, nuda nehrozí. Skrz-naskrz oldschoolová psychologická dráma s veľmi dobrými hereckými výkonmi, thrillerovými prvkami a ozvláštňujúcou multiflashbackovou skladbou. Film, ktorý vás psychicky vyčerpá. Prekliatim novinára je vidieť taký film doobeda. Zvyšok dňa je potom načisto „vyflusnutý“. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Skvěle Sidney, po Dokažte mi vinu jsi mi opět ukázal, že dokážeš o několik generací mladším kolegům z branže natrhnout zadek. Než ďábel zjistí, že seš mrtvej jsem okamžitě doporučil spoustě mých kamarádů (podobně jako V Bruggách), že o tento zážitek by neměli přijít. Herecky excelující obsazení je takovou tou pomyslnou třešničkou na dortu, vlastně ono to jen jako třešnička působí, ve skutečnosti jde o stavební kámen celého díla, i když mi Ethan připadal, že se marně snaží dohnat parádně rozjetého Hoffmana a Finneyho, jeho výkon se mi taktéž zamlouval. Jako třešničku bych tedy raději zvolil Marisu Tomei, která ve tři a čtyřiceti strčí do kapsy jakoukoli mladou kost. Momenty, kdy je na scéně nahoře bez, jsou eroticky nabité asi stejně jako její scény z Wrestlera. Kdo však v mých očích stoupá stále výš je muž za oponou - Carter Burwell. Už jeho doprovod k V Bruggách jsem doslova žral, tohle je snad ještě lepší. Zatím se zdá, že Než ďábel zjistí... nemá snad žádnou chybu, mě však z extáze vytrhla závěrečná desetiminutovka, kdy se z Hoffmana stala úplně jiná postava a její počínání mi připadalo vzhledem k předchozímu průběhu naprosto nereálné. Otevřený konec sice potěší, vzhledem k faktu, že se vlastně žádné pokračování nechystá a ani nikdy nebylo v plánu, byl bych raději za uzavřenou kapitolu. Takhle zase jen za 4*, Sidney. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Starigán Lumet sa na posledný odpočinok veru ešte nechystá. Čo je samozrejme dobrá správa. Jeho nový projekt je abnormálne ťažkým sústom, pretože úzkosť hlavných hrdinov ide doslova pod kožu. Oddýchol som si snáď len pri pohľade na nahé telo zvodnej Marisy Tomei. Keby som mal vyzdvihnúť len jednu jedinú vec určite by to musel byť výkon P. S. Hoffmana. Je to macher a verím mu každé prdnutie. Váhal som dosť vážne aj nad full hodnotením, zatiaľ však takto. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Lidi jsou a vždycky budou svině!! Sidney Lumet se opět vyjadřuje k tématu zločinu a trestu. Before the Devil Knows You're Dead však není primárně o nějaké nepovedené krádeži. Je příběhem o chamtivosti, lásce, bezohlednosti, chatrných rodinných vazbách a hlavně o penězích, na kterých jediných záleží. Právě ty potřebují ze všeho nejvíc i dva povedení bráškové – Andy a Hank. Leccos se ale zvrtne a přichází chvíle na zásadní zvraty, logická (existenční) rozhodnutí, kolotoč přehmatů, hysterické výčitky svědomí, nečekanou brutalitu i nechronologické vyprávění. Takže se tu a tam zastavíme, několik hodin přeskočíme, vzápětí se vrátíme, děj je vyprávěn z několika perspektiv, jenže co je to platné, když to celé vlastně nepřináší příliš nových informací? Dobře, možná rozkrýváme hlouběji motivace jednotlivých postav, nicméně napětí a gradaci děje to nějak zásadně nepřispívá. No, alespoň to celé začíná nahou Marisou Tomei (ano – tou, která permanentně diváka dráždí v nějakém luxusním prádélku nebo v pečlivě sestříhaných scénách, ale až tentokrát se ukáže v plném světle), kterak s obtloustlým Philipem Seymourem Hoffmanem sní o lepším příštím (ten navíc mlží o řídnutí svého konta); a navíc to netáhne jen s ním... Tím pádem už v úvodu lze tušit, že celá tahle hra o rodinném štěstí je založená na lži. Dlouhé scény bez střihu pak navíc prohlubují viditelnou prázdnotu života obou bratrů-looserů. Legendární režisér navíc vedle svěžího tempa poskládal i doslova šťavnatou hereckou sestavu – již zmiňovaný Hoffman (Oscar za Capote + další nominace), Albert Finney (5 nominací na Oscara), Ethan Hawke (nominace na Oscara) a vskutku smyslná Marisa Tomei (Oscar za Můj bratranec Vinny + další nominace). Taková antická tragédie z New Yorku, která naštěstí jen tak neodezní. Spokojenost! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • V původní verzi scénáře nebyli Andrew a Hank bratři. Režisér Sidney Lumet také vyškrtl původně plánovanou dceru Andrewa a Giny, aby tak docílil větší dramatičnosti příběhu. (Linkyc)

Reklama

Reklama