Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (451)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nasral jsi mě, Sidney, protože v okamžiku, kdy si začal točit zajímavé filmy, se rozhodneš umřít.. Na pokáleného se obvykle sesouvá i toaleta aneb newyorkské Fargo bez černého humoru a s hodinářskou prací retrospektivního vyprávění. Pesimismem hýřící studie zhroucení jedné dysfunkční rodiny je krom Lumetovy vyzrálé režie postavena na skálopevných pilířích hereckých výkonů. Hawke, jako zbabělá ovce Hank, A.Finney jako jeho trudnomyslný otec a především podivínské eso Hoffman v roli manipulátora, kterého okolnosti donutí zajít až za limity vlastní pokřivené povahy. Jen ten úvodní koitus si mohl odpustit, přišlo mi to jako zoofilní styk M.Tomei s mořskou krávou.. Když jsme u té Marisy, určitě jsem nebyl sám, kdo ocenil její rozkvetlou krásu, zde několikrát umocněnou záběry na ty dvě překrásné… oči. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené a hodně depresivní drama, kde se od začátku do konce vůbec nic nedaří a divák si na konci filmu uleví, že není jedním z hrdinů a to co se před ním odehrálo se ho netýká. Sidney Lumet ukázal, že i ve věku 83 let dokáže natočit působivé drama a svůj film obsadil řadou výborných herců, kteří předvádějí ýborné a hlavně uvěřitlné výkony ale všichni tak trochu zůstávají ve stínu Philipa Seymoura Hoffmana, který poslední dobou neustále dokazuje, že jeden Oskar je pro něj málo. Rozhodně to není film, který si pustíte na spravení nálady ale za vidění rozhodně stojí a jen tak ho z hlavy nedostanete. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Lidi jsou a vždycky budou svině!! Sidney Lumet se opět vyjadřuje k tématu zločinu a trestu. Before the Devil Knows You're Dead však není primárně o nějaké nepovedené krádeži. Je příběhem o chamtivosti, lásce, bezohlednosti, chatrných rodinných vazbách a hlavně o penězích, na kterých jediných záleží. Právě ty potřebují ze všeho nejvíc i dva povedení bráškové – Andy a Hank. Leccos se ale zvrtne a přichází chvíle na zásadní zvraty, logická (existenční) rozhodnutí, kolotoč přehmatů, hysterické výčitky svědomí, nečekanou brutalitu i nechronologické vyprávění. Takže se tu a tam zastavíme, několik hodin přeskočíme, vzápětí se vrátíme, děj je vyprávěn z několika perspektiv, jenže co je to platné, když to celé vlastně nepřináší příliš nových informací? Dobře, možná rozkrýváme hlouběji motivace jednotlivých postav, nicméně napětí a gradaci děje to nějak zásadně nepřispívá. No, alespoň to celé začíná nahou Marisou Tomei (ano – tou, která permanentně diváka dráždí v nějakém luxusním prádélku nebo v pečlivě sestříhaných scénách, ale až tentokrát se ukáže v plném světle), kterak s obtloustlým Philipem Seymourem Hoffmanem sní o lepším příštím (ten navíc mlží o řídnutí svého konta); a navíc to netáhne jen s ním... Tím pádem už v úvodu lze tušit, že celá tahle hra o rodinném štěstí je založená na lži. Dlouhé scény bez střihu pak navíc prohlubují viditelnou prázdnotu života obou bratrů-looserů. Legendární režisér navíc vedle svěžího tempa poskládal i doslova šťavnatou hereckou sestavu – již zmiňovaný Hoffman (Oscar za Capote + další nominace), Albert Finney (5 nominací na Oscara), Ethan Hawke (nominace na Oscara) a vskutku smyslná Marisa Tomei (Oscar za Můj bratranec Vinny + další nominace). Taková antická tragédie z New Yorku, která naštěstí jen tak neodezní. Spokojenost! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...když se do nebe dostaneš o půl hodiny dřív, než ĎÁBEL ZJISTÍ, ŽE SEŠ MRTVEJ..... Není podnik jako podnik. A už vůbec ne rodinnej. Brácha na bráchu, brácha na mě a VŠECHNO SE TO POSERE! Až Coenovsky poetické téma, které nemá kladné hrdiny, jen smutné poražené topící se v moři sraček. Víc a víc! Povedená ,,agitka“, o tom, že krást se nemá. Svět je zlý místo – některý na tom vydělaj..... Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chystám se ,,udělat“ klenotnictví. 2.) Makám v krámu, kterej může kdokoliv ,,udělat“. 3.) Nechápu, proč je lepší bejt nejmladší sourozenec. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Obraz 6/10/// +šokující napětí, hudební melodie, herecké výkony -slabší vyzuál, rovněž jen normální kamera/// Po delší době zase hodně silný filmový zážitek. Škoda, že jsem si film opět rozkouskoval a díval se na něj snad na desetkrát. Ale možná je to taky dobře, protože jinak bych to nerozdýchal. Hlavně v úvodní dramatické scéně jsem zapomněl dýchat. To co následovalo už bylo jen vyvrcholením toho co se událo na začátku. Každopádně fakt smekám, málo co mě dostane. Zřejmě přijdu na chuť dramatům a thrillerům./// Celkem 76%/// ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • V původní verzi scénáře nebyli Andrew a Hank bratři. Režisér Sidney Lumet také vyškrtl původně plánovanou dceru Andrewa a Giny, aby tak docílil větší dramatičnosti příběhu. (Linkyc)
  • Název filmu byl převzat z irského přípitku, jehož celé znění je: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead." (Matty)

Reklama

Reklama