Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (451)

mcb 

všechny recenze uživatele

Antická tragédie zasazená do ulic současného New Yorku. Oldschoolový thriller s brilantními hereckými výkony (Phillip Seymour Hoffman!), který jde ke svému zdrcujícímu finále absolutně anti-mainstreamovou cestou. U Lumeta se to dá považovat za takovou upgradeovanou verzi Psího odpoledne pro nové tisíciletí, avšak s menším významovým rozměrem - tohle je totiž čistá žánrovka, akorát atraktivně vyprávěná pomocí flashbacků a flashforwardů. Věřím, že bez nich by film nepůsobil už takovým kompaktním dojmem. Každopádně je potěšení sledovat, že někdo v Hollywoodu má pořád "koule" přijít s něčím neotřelým, a ne jen s naplňováním škatulek na všemožný způsob. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Slabošští sourozenci bývají obvykle moje parketa, ale to zejména proto, že se nakonec ukáže, že umí i něco jiného než smutně vzdychat. Inu, zde se to příliš neukázalo, film se v podstatě zabýval hlavně tím, že vzdychal předtím, nějaký potom, koho to zajímá. Nicméně co si tak říkám, tak konec byl vcelku uspokojivý. Nicméně za mou spokojenost (lépe řečeno za absenci rozčarování) může zejména Ethan Hawke. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Sice mě trochu mrzí, že vyprávění postavené na promíchané kauzalitě a nepředvídatelnosti byl ponechán dost nedoslovný a otevřený závěr, ale jinak předvedli Lumet a s ním i všichni přítomní herci vskutku obdivuhodné výkony. Depresivní, hluboko pod kůži se deroucí příběh dvou životních ztroskotanců, který od začátku řádně utahuje šrouby a nezanechá v divákovi ani jiskřičku pozitivní energie. Takhle vypečenou rodinku Hollywood snad ještě nepamatuje, vzešlý poznatek "Jak křehké mohou být rodinné vztahy tváří v tvář těžké životní situaci" mi bude pulzovat v hlavě ještě hodně dlouho... ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Síla. Pořádná dávka bezmocnosti a křečí na můj čtvrteční večer. Jak snadno a rychle spadnout do průseru a jak se v něm zahrabávat více a více s výbornou ústřední dvojicí. Dokonalou atmosféru ještě umocňuje jednoduchý hudební motiv. Příběhově paráda, herecky paráda, hudebně paráda. Co mi chybí? Lehce zkrátit děje. Bylo tu pár hluchých pasáží. I když 112 minut není závratná stopáž, tak jsem se nudit stihl. Což ale může být i mou únavou, a proto jsem až do závěrečných minut zvažoval plné hodnocení. Závěrečná scéna silná je, ale nějak mi za celý příběh neseděla. Skvělý film. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"HE STILL FINDS ME ATTRACTIVE, ALL THE TIME NOT JUST ON VACATION!" --------- Ethan Hawke a krimi žáner je dokonalá symbióza. Lumet nám tu naservíroval extrémne chladnú a psychologicky vyčerpávajúcu drámu, ktorá ani na okamih nemá v pláne pohladiť ťa niečím príjemným a pozitívnym. Ide si svoje, po celé dve hodiny. Mimo skvelých hereckých výkonov filmu nechýba vynikajúci strih a kamera. Bolo by zaujímavé vidieť toto isté, avšak pod taktovkou Joela Schumachera. PS: P.S. Hoffman dal pár minút pred koncom pri finálnej "hádke" s manželkou tak efektný a ukážkový od*eb, že ma normálne dvíhalo zo stoličky. Šéf. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu byl převzat z irského přípitku, jehož celé znění je: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead." (Matty)

Reklama

Reklama