Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malebnou českou krajinou projíždí motoráček. Lidé uvnitř sedí, švitoří, nebo naopak mlčí, pokukují z oken nebo pospávají. Vlak se náhle porouchá a strojvůdce Miloš musí vystoupit z vlaku, aby poruchu napravil. Vlak stojící v mírném spádu se však samovolně rozjede zpět do výchozí stanice a vyděšenému Milošovi nezbývá než se poklusem vydat za ním. Cestující ocení, že zase jedou, ale záhy si uvědomí, že špatným směrem. Hlasitě protestují a dožadují se informací. Kabina strojvedoucího je neprodyšně uzavřená a nikdo se zpoza dveří neozývá. Mezi cestujícími se šíří první ataky paniky – že by to byl únos, pomsta nebo naprosté selhání systému? Kontakt s okolím prostřednictvím mobilních telefonů selhává a nepomáhá ani zoufalý křik z oken. Cestující za pomocí brutálních prostředků a myslivcovy pušky otevřou dveře obou kabin strojvůdce, ale dosáhnou pouze potvrzení svých nejhorších očekávání, a to - že motoráček nikdo neřídí… (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (605)

Tosim 

všechny recenze uživatele

UŽ. Vlastníci mě, na rozdíl od většiny diváků, minuli, ale tenhle film jsem si užil dostatečně. Jiří Havelka se ve svém druhém filmu zaměřil vlastně na velký prostor na prostoru malém, pokusil se vměstnat Českou republiku do lokálky (jak my u nás říkáme) vlaku. A je samozřejmé, že tempo snímku kolísá, objevují se hluchá místa a některé vtipy jsou jednoduché. Ovšem jednoduchý nemusí nutně znamenat hloupý (srovnání Události s Kameňákem je prostě mimózní) a při tom všem, co se děje ve vlaku, u hejtmana, při hasičích, s Baldou, u jelena a s bábou pod kořenem je jasné, že určitá roztříštěnost je ve vyprávění bohužel téměř zaručena. A co se týče postav, tvůrci zkrátka a dobře chtěli zobrazit určité typy lidí a to se jim povedlo (stačí se podívat do některých internetových diskuzí). Mimořádná událost je prostě "vážná prdel," takže se vykašlete na stereotypy a podobnou psychoanalýzu filmů, vypadá sofistikovaně, ale je hloupá. Závěrem bych chtěl připojit ještě vzkaz jasnovidcům (s mírným spoilerem): vy jste opravdu v kabince WC viděli nějaký sex? Já jen, jak si dva lidé vyměnili šaty. JÁ PROTI CIKÁNŮM NIC NEMÁM. KDYŽ JSOU MYSLIVCI. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Vox populi, vox Dei. Po papuli si dej..." ... odpadující recenzente. Já se bavil, slzy smíchu proudem tekly. Divné? To se prý u komedií stává. Vlastníky nepolíben, i tak pět pražců drncá. No tak mě zastřelte! Trefíte-li se :-). Ovšem mimořádná událost vyžaduje i mimořádný přístup, proto otvírám okénka rovnou dvě. První vyvětrá kouř z komentářů. VLAKOVÉ OKÉNKO: [][]  (Neo)patrně se z vlaku vykláněli a větví lísky lísknuti po papuli byli, film však ve zdraví přežili: A) Filozofující funebrák Adam Bernau (3*). B) Geniální chlapeček verbal (3*). C) Vševědoucí dáma JitkaCardová (3*). D) Zodpovědná matka Morien (3*). [][] Druhé okénko vyvětrá mlhu z hasičáku. ZÁCHODOVÉ OKÉNKO: [][] V míse na kovové klapce leží, na spláchnutí čeká: A) Cucek krve, ztuhlé v žilách #MeToo Au.... B) Mobil papouška quokam. C) Chlup, co odpad! ze -zlého-šíleného-vlka-. D) Kapka Pitralonu, neb Pitryx už se holí (a zhlédnul už druhou českou komedii). [][] Dopad mimořádné události na ČD: náhradní autobusová ČSFD doprava zahlcena, 50 autobusů pro nespokojené diváky. A dalších 150 pro ty spokojené. ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Už delší dobu ve mně bobtnal pocit, že Havelkův humor začíná být poněkud upocený a MU to hezky zosobňuje Koptovým čtvrtmaratonem, doslovným running jokem. Havelka se ani nesnaží o vytvoření jakékoliv uvěřitelné atmosféry a od začátku má herce narvané ve škatulkách, ti pak poslušně deklamují omšelé repliky a nevybočí k něčemu zajímavějšímu ani o milimetr. Srovnávat tento film s Kalamitou snad ani není třeba, ale i například ve své době tvrdě strhaná Göblova nádražní suchařina Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí poskytovala autentičtější poetiku trapnosti než MU, kde si tvůrci dali nejvíc práce s designem úvodních a závěrečných titulků a vše mezi tím je naplněné lhostejností povýšit scénář, založený na omezeném prostoru, kamkoliv nad úroveň toho, že se dá natočit a označit jako satirická komedie. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Mimořádná událost je velmi příjemným překvapením, které bude pro českého diváka možná dokonce o něco stravitelnější než Vlastníci. Je totiž přímočařejší a nabízí více „vtipných" situací. Humor neztrácí na kadenci, hudební doprovod je místy správně bizarní a herecky si vlakové drama také maximálně užijete. Pokud bych měl v posledních letech doporučit nějakou českou komedii, jednoznačně bych ukázal na „mimořádku". Těším se na druhé zhlédnutí a jsem zvědav, co Havelka připraví příště. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Něco na tom Jirkovi Havelkovi musí být, když už se mi po druhé stalo, že jsem viděl jeho film a svým stylem a humorem mi připomněl nejslavnější komediální období československé filmové éry. Mimořádná událost je mimořádný film. Stylem, humorem, provedením. Herci záměrně přehrávají, ale nedochází tu k parodii. Každá z těch postav je osobitá, zábavná. Mnohdy i hodně zajímavá. Těch 103 minut uteklo v tom motoráčku jako prd, a že jsem si to tak užil neovlivňuje ani to, že rád jezdím vlakem. Tohle je opět povedená záležitost a ctí kvality režiséra předchozího filmu. Už teď se nemůžu dočkat, s čím přijde příště. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (27)

  • Postavy na konci filmu nejsou skuteční aktéři, jedná se o komparz, který za herce zaskakoval. (Lentilkatka)
  • Film obsahuje potitulkové scény. (Krokodyl1)
  • Postava Olivera Vyskočila zmiňuje, že most, po kterém jedou, je nejvyšší železniční most v České republice. Pravdou ale je, že nejvyšší je Žampašský most s výškou 41,73 metrů nad terénem. (Krabroz)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama