Reklama

Reklama

Projekt Stevena Spielberga je částečně autobiografický snímek o jeho dětství a dospívání, vyprávěný optikou mladého začínajícího filmaře. Drama o dospívání sleduje Sammyho Fabelmana, který vyrůstá v poválečné Arizoně, kde zkoumá a poznává, jakou moc mají filmy. Navzdory všem nepřízním osudu a překážkám, které mu stojí v cestě, se Sammy ponoří do své vášně a filmování se mu stane životní cestou. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (317)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg je mistr filmového vyprávění. Je nádherný kolik umí Steven dát citu a lásky do jednoho záběru, do dialogů a následnou scénu natočit naprosto odlehčeně a přesto to k sobě dokonale pasuje. Já samozřejmě netuším do jaké míry je to autentická autobiografie a do jaké míry filmá fikce a je mě to jedno, ale ta ukázka talentu v podobě natáčených studenstkých filmů to prostě pohladilo na duši.  Film, který i přes svou délku trvá hrozně krátce, protože, když si něco zamilujete, nechcete to končit a já si tenhle film zamiloval. Steven Spielberg mě už desítky let dodává vrchovlovou filmařskou kvalitu, zábavu, ale především nádherné emoce, dlouho předlouho už jsem neviděl film, který by nesmrděl titulem "spotřební zboží" , ale dnes jsem dočkal procítěné, filmařsky brilantní extraklasy, která nikdy nebude v šuplíku s filmy "zkouknuto, zapomenuto, další. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $40miliónov║ Tržby USA $17,348,945║ Tržby Celosvetovo $43,977,543▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Steven Spielberg je iná pán! On si natočí svoju biografiu, tak skvostne, precízne až si pýta zas vašu plnú pozornosť. A len potvrdzuje že ani z ďaleka nepatrí do starého železa a svoje výsostné miesto si vie stále zastať. Bravúrne obrazovo aj herecky. Filmový skvost o láske k filmu. Jeden z TOP FILMOV ROKA 2022 /100%/ ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľa slávnych ľudí trpí obsesiou, že okrem ich diela, ktoré prispelo k ich sláve, ľudí zaujíma všetko, čo sa ich týka. A ak sú režisérmi, pravdepodobne sa nevyhnú nutkaniu nakrútiť o sebe, o svojom živote, o svojej ceste k sláve a uznaniu film. Fellini nakrútil Amarcord, Spielberg Fabelmanovcov a dalo by sa pokračovať ďalšími. Ale dôležité je uvedomiť si, že okrem nás samotných sa nikto na nás a náš život nedokáže pozerať rovnakým pohľadom. Nanajvýš chápavým a súcitným. A to je všetko, čo som chcel o Spielbergových Fabelmanovcoch napísať. Spielberga chápem, pri Fabelmanovcoch som sa nudil a čudujem sa, že som vôbec čakal niečo iné. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Láska k filmům: ve filmu.... Povinná četba pro všechny filmokluky a filmoholky? Bezpochyby. Spielberg ve vrcholný formě? Určitě ne. Asi jsem čekal víc [možná až příliš], i tak jsou Fabelmanovi řemeslně poctivou a extrémně intimní semi-autobiografickou coming-of-age výpovědí Stevena Spielberga o jeho dysfunkční rodině, strastech a radostech dospívání, a fascinaci filmovým uměním. Je to možná trochu zbytečně zdlouhavý, naivní a přehnaně sentimentální, ale svým způsobem kouzelně povznášející – jak už je ostatně u Spielberga zvykem; ten chlap je fakt mistr svýho řemesla. To vše a ještě mnohem víc od milovníka kinematografie, pro milovníky kinematografie, no neber to; co chtít víc. Finální scéna s Lynchem geniální... 8 opiček z 10 ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Nudný a jalový film, nehodný Spielbergovho talentu. Ak niekto dúfa, že po jeho zhliadnutí pochopí prečo sa Spielberg stal svetoznámym režisérom, má smolu. Mal som skôr pocit, že si odskočil na dovolenku a celé nakrúcanie riadil nejaký amatér, ktorému Steven sem-tam mobilom zavolal nejaké tie "cenné" rady. Prekvapuje ma, že sa pod to vôbec podpísal. Absolútny zmar. (4.9.2023) ()

Galerie (137)

Zajímavosti (12)

  • Film sa pri svojej svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte stretol s veľmi pozitívnym ohlasom, pričom od publika zožal dva standing ovations, jeden pred filmom, keď ho predstavil Steven Spielberg, a jeden dlhší, ktorý predchádzal otázkam a odpovediam po filme. Dav údajne tiež hlasno skandoval Spielbergovo meno, keď vonku čakal, kým sa dostane do divadla počas príchodov na červený koberec. (Arsenal83)
  • Myšlienka pre zrod tohto filmu bola stará skoro dve desaťročia. V roku 2004, keď pracoval na filme Mníchov, Spielberg porozprával scenáristovi Tonymu Kushnerovi svoj životný príbeh, pričom Kushner mu v odpovedi povedal: "Jedného dňa o tom budeš musieť natočiť film." (Arsenal83)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

95. Ceny Akademie - nominace

95. Ceny Akademie - nominace

24.01.2023

V úterý 24. ledna proběhlo vyhlášení kompletních nominací pro 95. ročník předávání cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), během něhož herci Allison Williams a Riz Ahmed oznámili, jaké… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno