Reklama

Reklama

Oppenheimer

Trailer 12
USA / Velká Británie, 2023, 180 min

V době, kdy Druhá světová válka ještě vypadala nerozhodně, probíhal na dálku dramatický souboj mezi Spojenými státy a Německem o to, komu se dřív podaří zkonstruovat atomovou bombu a získat nad nepřítelem rozhodující převahu. V Americe se tajný výzkum skrýval pod označením Projekt Manhattan a jedním z jeho klíčových aktérů byl astrofyzik Robert Oppenheimer. Pod obrovským časovým tlakem se s týmem dalších vědců pokoušel sestrojit vynález, který má potenciál zničit celý svět, ale bez jehož včasného dokončení se tentýž svět nepodaří zachránit… (Cinemart)

(více)

Diskuze

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

jim_clark65

tl; dr: read a fuckin´ book a nezadělávej diskuze OTčkem (potažmo konzervativním křikem na mrak).

Víš, když jsem napsal, že si máš raději přečíst nějakou relevantní knihu (o audiovizi) anebo odbornější či dokonce recenzované periodikum, abys nebyl neustále za takového hrdého ignoranta přejímajícího (alt)right narativ neinformovaných youtuberů, myslel jsem to zcela vážně. Přitom je to zas a znovu něco, co rozjíždíš výhradně ty, přičemž tím zapleveluješ diskuzi: u Indyho jsi znepokojen ženami (K. K. není mezi producentskými osobnostmi jediná, ale vybereš si pouze ji - a stejně tak PWB, přestože je jako herečka i scenáristka mimo alt-right netové kruhy ceněná). U Malé mořské víly jsi rozrušen Ariel nebílé barvy pleti (a dokola žvatláš o race-baitingu, ignoruješ X argumentů, a to i od lidí, kteří ten film na rozdíl od tebe viděli). Tyhle věci z tebe padají i po premiérách, snímky přitom nezhlédneš, jenom v diskuzích křičích na mrak. Není ani pravda tvoje racionalizace, že jsem tě nějak označoval (rasista, šovinista apod.); leda jsem poukazoval na to, že tvoje rétorika je z kategorie "nejsem rasista, ale (černá herečka, fujky fuj!)", "nejsem šovinista, ale (žena jako producentka a žena jako herečka, fujky fuj!)". Kdybych tě měl nějak onálepkovat, tak jsi dle mého ukázkové DKčko, tj. příklad Dunning–Krugerova efektu.

Napíšeš zde jakože ha-ha poznámku o pravidlech ohledně Oscarů, jenže pokusem o kritiku kvót jenom odhalíš nedůvtipnost své rétoriky: ano, i film jako Oppenheimer by velmi snadno byl nominován na Oscara, protože zcela bez problémů splňuje stanovené podmínky, které lze beztak obejít vyplněním krátkého formuláře s udáním důvodů (např. "je to historický film, a proto tam není taková a taková reprezentace"). A místo toho, abys buď uznal chybu a něco si z toho vzal, nebo to alespoň přešel, tak kupíš řadu vulgarit s mizivou argumentační hodnotou (vztahující se k politice, potažmo sportu, takže pozbývající relevance u kinematografie - kdybys věděl aspoň něco opravdu málo o historii, a to vlastně nejenom audiovize, ale třeba i Spojených států 20. století, neurážel bys v souvislosti s napsáním "systémový rasizmus").  

Píšeš o "zkresleném pohledu na svět", ale svoji extrémní míru zkreslenosti náhledu nejsi schopný nijak reflektovat. Užíváš rétoriku alt-right netových mašíblů, kteří mají popkulturu jako rukojmí (ne že by to totéž neplatilo pro část tuzemské oportunistické "levice"), ale tvůj pohled je samozřejmě "nezkreslený". Mohl by sis přečíst něco o ideologii (např. základy jako Althusser či Gramsci), když máš potřebu vést podobné řeči, ale chápu, že to nejsou youtebeová videjka, která se dají sjet rychloposuvem. 

A na to, jak je tvůj kvalifikující jazyk i v základech mimo, tě upozorňuje Castrator - a obávám se, že stejně jako u Indyho (nebo kde to bylo), znovu to zůstane tebou nepochopeno, protože ani nerozumíš slovům, které užíváš. K tvojí obehrané desce s meritem a důležitosti meritokracie asi jenom tolik, že když máš v oboru nepotismus (viz jeden z řady mých argumentů níže), meritokracie není určující. Hlavně ale: kvóty nevylučují kompetenci dané osoby. 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

jim_clark65

On to ale není přirozený výběr, ani pošramocený, ani jakýkoliv jiný, je to výběr umělý, a ten vylučuje výběr přirozený. 

ANALYZATOR

ANALYZATOR (hodnocení, recenze)

Svět je jakej je a právě teď je v prdeli a my všichni s ním, tak nevím co tu řešíte, když to máme všichni stejně za pár.

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Sexizmus? :D ďalší, ktorý rád využíva "-ista" a "-fób", pekne ste s "blanťákom" do série.

A nie, woke nie je v pravom význame, vždy len pozitívny, ako tie tvoje hippiesácke reči o tom, ako bude svet lepší, ak bude čoraz viac "woke", správna je tá stredná cesta, a nie tlačenie to do jednej strany, to ultraľavica a pravica nevie pochopiť. Pozri sa na to, čo sa deje v USA, alebo v iných uvedomelých štátoch v EÚ, len nastávajú väčšie rozbroje a pomaly ale isto sa všade dostanú do vlády konzervatívne strany, pretože ľudia videli, čo sa deje, keď sa to tlačí na "woke" stranu, takže si na seba libtardi ušili bič a pomaly ich začína plieskať po chrbtoch. :)

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Tak zase ty do každého druhého příspěvku netlač ty svoje tupé teorie, sexismus apod. a nikdo nebude mít potřebu ti to vyvracet a zbytečně dělat že všech diskuzi novinky.cz Hlavní příčinou jste vždy vy snehove vločky, které by stále někoho chtěli utiskovat. Ne "libtardi", woke je v pravém významu vždy jen pozitivní.

na příspěvěk reagoval jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Castrator

Preto som napísal "ako-tak pošramotený prirodzený výber", grom toho je, že ich vyberajú na základe "meritu" a nie preto lebo potrebujú odškrtnúť políčka na kvótach. Príkladom môže byť, o čo žiadal Hamilton v F1ke, aby jeho tím Mercedes nabral viac diverzný tím na inžinierske pozície a pozície mechanikou etc. , lenže to je úplná sprostosť lebo tým si, ako samotný tím len podkopávajú svoje nohy. Akonáhle ideš súdiť podľa niečoho iného, ako je "merit", tak to len zhoršuješ, a to presne takéto kvóty robia. Každý by mal byť na danej pozícií, preto, že je najlepší pre danú pozíciu odhliadnúc, či je to alebo to alebo ono, kvótami robíš presný opak. :) 

na příspěvěk reagoval Castrator

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Už som opísal, čo dosiahneš kvótami ale ty si zase melieš len tie svoje uvedomelé kraviny dookola (podobne, ako v iných diskusiách, pri filmoch, ktoré sú jasnými race-baitingami), takouto argumentáciou pre kvóty si sa len sám zdiskreditoval aj podobnými rečami o nejakom "systémovom rasizme" :D , čiže nálepka "woke libtard" len naberá na význame. :) 

O diverzite som nepísal, že je zlá, ale že sa má s ňou nakladať prirodzene a nie ju na silu presadzovať lebo teraz je to v móde, čo vidíš pekne na niektorých dnešných amerických štúdiách, ako ich tieto agendy začínajú páliť v peňaženke. 

A Ok, nemusíme to to ďalej riešiť, tj láskavo na mňa nereaguj v iných diskusiách (ani tu), aj keď ťa bude tvoj libtardský "mudrlantský chtíč" duriť, aby si to urobil, ja na teba tiež nebudem už nikdy nikde reagovať a svet bude krajší "blanťáku". :)  

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Lacike , J.Lajner , Lacike

Že je zde něco označeno jako "recenze", neznamená, že o recenze jde - a že je třeba to akceptovat. Jednoduše se vzalo zahraniční "review" z různých serverů, kdy to ale znamená spíš "uživatelské hodnocení", a nesmyslně a doslovně se to přeložilo jako "recenze". Přitom recenze je žurnalistický žánr, který se zde až na ojedinělé pokusy o to nevyskytuje. Druhá věc je, že se tím chce smazat rozdíl mezi recenzí v médiích a "recenzemi" zde. To první by přece jenom mělo procházet editací a korekturou a měli by to psát ideálně lidé aspoň trochu znalí, což pro zdejší příspěvky převážně neplatí. 

Postřehy ale napíšu - a pokud ne do "recenzí", tak případně do pošty/nebo něco sem do diskuze.  

J.Lajner

J.Lajner (hodnocení, recenze)

Castrator

Tak jasně. To, že mě osobně kolonka „recenze“ nedává smysl, není vůbec podstatné. Beru zdejší prostor především jako soukromý filmový pokojíček, který si mohu zařídit dle vlastních potřeb. V tomto ohledu je CSFD fajn. 

Lacike

Lacike (hodnocení, recenze)

J.Lajner

Ja s tebou súhlasím, ale keď sa raz miestna, hoci aj jednoslovná recenzia, chce nazývať recenziou, tak buďme tolerantní a nazývajme ju recenziou. 😉

na příspěvěk reagoval Bluntman

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

A není jedno, co tam je napsáno? Kdo chce napsat recenzi, může, kdo chce napsat komentář, může, kdo chce napsat skladby ze soundtracku nebo výši rozpočtu, taky může. 

na příspěvěk reagoval J.Lajner

J.Lajner

J.Lajner (hodnocení, recenze)

Lacike

Jestliže se recenzí rozumí písemný nebo mluvený kritický posudek uměleckého díla, tak mi to rovněž nedává smysl. Komentáře jsou daleko výstižnějším označením zdejších uživatelských příspěvků. Když u nějakého filmu kliknu na „recenze“ a první, co mi vyskočí je jediná holá věta ve znění: „Solidní píčovina.", pak o recenzi opravdu nemůže být řeč. Kdo ví? Za pár let se třeba sekce „recenze“ přejmenuje na „analýzy“ :) Ono je to ve výsledku asi stejně jedno.

na příspěvěk reagoval Lacike, Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Lacike

Recenze nepíšu. ;) Tady ale recenze nejsou, tak bych po novinářské mohl sepsat komentář někdy v průběhu daného dne (chci si ještě v IMAXu zajít na M:I - Dead Reckoning: Part 1). Soubor poznámek pro účely nějakého budoucího obsáhlejšího textu by se hodil.  

na příspěvěk reagoval Lacike

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Ohledně talentu a šikovnosti vycházíš z chybných premis. Že se vybírá jen na základě talentu a schopností. Že je možnost ten talent a schopnosti měřit u desítek nebo stovek jedinců, kteří si vybírají z x tisíc pro běžné profese ve štábu. 

O přirozený výběr při obsazování míst ve štábu v žádném případě nejde, protože ten výběr někdo dělá a to na základě nějakých kritéríi, proto z principu nemůže jít o přirozený výběr, ale jde o tzv. výběr umělý. 

Abys zase na můj příspěvek scestně nereagoval a nezačal mi vyvracet něco, co jsem nikdy nenapsal, a možná si ani nemyslí, tak dovětek: Píšu konkrétně o tvém zmínění přirozeného výběru a chybné premise, že jedinými kritérii při výběru lidí je talent a šikovnost, vůbec nehájím kvóty, ani je nekritizuju. 

na příspěvěk reagoval jim_clark65

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Pro lidi, které zajímá Oppenheimer a způsob jeho nasazení v tuzemských kinech, tj. pro uživatele a uživatelky, kteří a které nemají audiovizi jako rukojmí pro křik na mraky: http://www.digitalnikino.cz/node/1119? . 

jim_clark65: Napsal jsem, že to zde nehodlám řešit, protože předmětem diskuze je Oppenheimer. Tvoje reakce je dobrým příkladem nejenom toho, proč to zde nehodlám řešit, ale i toho, proč to s uživateli tvého typu ani nemá smysl řešit. Na místo toho, abys reagoval na argumenty, jenom nálepkuješ (woke, ultra-liberál, libtard) a užíváš kvalifikující jazyk ("liberálne kecy", "každý normálně uvažující člověk", "dekadence Hollywoodu"). Je hezké, že máš názor (jak vadí fikční a fiktivní postava nebílé barvy pleti, jak vadí nejednoznačná ženská postava, jak je za vše zodpovědná zlá žena-producentka, jak je diverzita špatná...), byť by bylo lepší, abys to probral se svým terapeutem a neobtěžoval s tím jako sněhová vločka (ať si taky onálepkuji) v diskuzích. Úplně nejlepší by ale bylo, když už ty a tobě podobní máš/máte potřebu zvracet pokusy o ideologickou kritiku, sis něco o ideologické kritice zjistil. A hlavně na místo arogance a hrdé ignorance se obtěžoval přečíst někdy něco relevantního (např. knihu, recenzované periodikum) anebo zhlédnout nějaký relevantní dokument, ať nepřejímáš křiky na mrak od pochybných youtuberů (taktéž s názorem, ale bez znalostí) a pochybných diskutujících.

na příspěvěk reagoval dr.horrible, Lacike, jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Píšeš o mojom skreslenom pohľade na svet, keď chceš podporovať kvóty na výber, čítaš si to vôbec po sebe? Žiadne širšie argumenty netreba, stačí ti zdravý selský rozum aby človek chápal, že kvóty sú inherentne sprostosť, ktorá len neguje meritokraciu, ak je niekto dostatočne šikovný a talentovaný tak sa dostane, kam si zaumieni. Kvótami dosiahneš len väčšiu diskrimináciu a nerovnosť. Podobne sprostý prístup je viditeľný v USA na niektorých školách, kde potrebujú mať toľko percent hentých a toľko percent tamtých, však to je choré.

Alebo u nás na Slovensku sa Šimečka, celý vyškerený, vychvaľoval, akú majú diverznú kandidátku, lebo tam bude 5 mužov a 5 žien, a následne ho v rozhovore Sulík pekne uzemnil a len poukázal na to, aký je princíp kvót úplná hovadina, pretože tomu chápe, ako každý normálne uvažujúci človek. Akýmikoľvek kvótami len zamedzuješ už ako-tak pošramotený prirodzený výber, nechápem, ako niekto môže takto uvažovať a ešte to aj vedome podporovať. 

Myslím, že s nálepkami si tu začal práve ty a iní, ktorí ste ma hneď mali za nejakého "-fóba" alebo "-istu", len preto, že som niekoho kritizoval.  
Ty si v iných diskusiách potvrdil len to, že si pravdepodobne obyčajný libtard, ktorý presne zapadá do dnešnej dekadencie Hollywoodu. 

na příspěvěk reagoval Bluntman, Castrator

Kailo

Kailo (hodnocení, recenze)

Slasher

Díky, skvělé interview. A konečně něco rozumného k filmu. Ostatní tady řeší, s prominutím, neuvěřitelný hovna. Jděte si filozofovat do vlastní diskuze nebo na reddit.

Související novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

Reklama

Reklama